Vertrouwenscontactpersoon

Elke vorm van discriminerend en/of seksueel getinte aandacht in de vorm van woorden, aanrakingen en daden die je niet plezierig en ongewenst vindt, is niet acceptabel. Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt voor hulp, advies of gewoon een luisterend oor.

Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan: praat erover of meld het. Op deze pagina vind je daarom alle contactgegevens van de verschillende contactpersonen, contactpunten en plekken waar je naar toe kunt met je verhaal. Ook voor steun en advies vind je hier de juiste contactinformatie.

Vertrouwenscontactpersoon NOB

De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt voor sporters, ouders van jonge sporters, trainers of bestuursleden die te maken hebben met vragen, vermoedens, meldingen of klachten over grensoverschrijdend gedrag.

Marieke Wiendels is de vertrouwenscontactpersoon van de NOB. Je kunt bij haar terecht als je denkt dat je slachtoffer bent of dreigt te worden van grensoverschrijdend gedrag. Ook kun je bij haar terecht als je beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag of hiervan getuige bent. De gesprekken die tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden zijn altijd privé.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met Marieke. Mail naar vertrouwenscontactpersoon@onderwatersport.org of bel via 0318 – 58 13 08. Marieke biedt een luisterend oor en zoekt samen met jou naar een oplossing of antwoord.

De vertrouwenscontactpersoon geeft algemene informatie, vertelt welke stappen je kunt zetten, helpt met het zoeken naar oplossingen of verwijst je indien nodig door. De vertrouwenscontactpersoon gaat vertrouwelijk met je verhaal om. Het kan zijn dat andere personen betrokken moeten worden bij een vraag of probleem, maar dit gebeurt nooit zonder dat je hier toestemming voor hebt gegeven en hiervan op de hoogte bent. In dit filmpje wordt uitgelegd wat een vertrouwenscontactpersoon doet.

Ben je vertrouwenscontactpersoon of wil je voor jouw vereniging een vertrouwenscontactpersoon aanstellen? Dan kun je een aantal documenten downloaden, zoals het protocol Sociaal Veilige Sportomgeving tbv Grensoverschrijdend Gedrag en een voorbeeld van het functieprofiel vertrouwenscontactpersoon.

Centrum Veilige Sport NOC*NSF

Is er sprake van seksuele intimidatie of ander (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? En heb je vragen of twijfels om bijvoorbeeld je verhaal te vertellen? Neem contact op met het meldpunt Centrum Veilige Sport van NOC*NSF.

Mail naar centrumveiligesport@nocnsf.nl of bel 0900 – 202 55 90 (maandag t/m vrijdag 08.30-18.00 uur).

Anoniem contact via SpeakUp

Wil je een melding doen van seksueel overschrijdend gedrag? Dat kan ook anoniem via SpeakUp. Je kunt kiezen tussen een online melding of telefonisch. Let op: als je belt, krijg je geen medewerker aan de telefoon. Het bericht dat je inspreekt, wordt doorgegeven aan de verantwoordelijke afdeling. Je ontvangt in beide gevallen een persoonlijk meldingsnummer. Je kunt dit nummer gebruiken om de voortgang van je melding te zien.

Chatten met FIER

Fier is bedoeld voor iedereen die ervaringen met grensoverschrijdend gedrag heeft gehad. Is er iets gebeurd tegen je wil? Of maak je je zorgen over iemand uit je omgeving? Via FIER kun je (anoniem) je verhaal delen met of een vraag stellen aan een professionele hulpverlener.