Toezicht in het zwembad

Hoe regel ik goed toezicht in het zwembad binnen mijn club?

Duikverenigingen krijgen steeds vaker te maken met aanvullende eisen met betrekking tot toezicht in het zwembad. Deze eisen worden gesteld door de zwembadhouders en zijn vaak gebaseerd op de activiteiten van een zwemvereniging, maar deze bieden amper veiligheidswinst op voor duikverenigingen.

Twee opties voor toezicht in het zwembad

Volgens de Wet Hygiëne en Veiligheid Bad- en Zweminrichtingen (WHVBZ) is de zwembadhouder verantwoordelijk voor ‘voldoende toezicht’. Als hurende duikclub heb je met een van deze twee opties te maken:

  1. de hurende maakt gebruik van toezichthouders van het zwembad. In dat geval hoef je niets te regelen, je hoeft alleen maar te betalen.
  2. de hurende club verzorgt zelf het toezicht, dus met eigen leden. Daar stelt de zwembadhouder eisen aan: als hurende vereniging moet je jaarlijks aantonen dat jouw toezichthouders vaardig zijn in reddende handelingen en reanimatie.

Het ‘probleem’ van de duikvereniging

Kies je voor optie twee, dan loop je als duikvereniging tegen de gestelde eisen aan. Zwembadhouders zullen namelijk eisen dat de toezichthouder over een bepaald diploma beschikt. Dit kan het diploma Zwemmend Redden in het Zwembad of KNBRD A-diploma zijn. De NOB-specialisatie Redden wordt niet erkend door zwembadhouders en kan dus niet worden gebruikt. Volgens de wet moet een toezichthouder aan twee eisen voldoen:

  • hij moet minder dan een jaar geleden hebben aangetoond dat hij vaardig is in het reanimeren.
  • hij moet minder dan een jaar geleden hebben aangetoond dat hij vaardig is in het boven water halen en op de kant brengen van een slachtoffer.

Hoe regel je dit als duikvereniging?

Elke keer een toezichthouder inhuren kost veel geld. Zorgen dat de eigen leden beschikken over het diploma dat de zwembadhouder eist kost ook geld. Daarnaast is dit niet toegespitst op duikers, waardoor de veiligheidswinst minimaal is. Maar hoe dan wel?

Stappenplan

Wij hebben in overleg met de zwembadbranche gekeken naar een oplossing voor duikverenigingen. De vijf stappen hieronder vormen een jaarcyclus voor de duikvereniging. Startpunt is het eind van het lopende zwembadseizoen.

  1. Inventariseren
    • Kijk welke instructeurs bevoegd zijn om de lessen Toezicht in het Zwembad en Reanimatie te geven. Instructeurs die nog niet bevoegd zijn kunnen een instructeursworkshop volgen.
    • Kijk welke leden het komende seizoen als toezichthouder ingezet (willen) worden.
  1. Organiseren
    • Organiseer een zwemtest voor duikers. Tijdens de zwemtest leer je alle vaardigheden waarmee je een slachtoffer veilig boven water kan halen en naar de kant kan brengen.
    • Doe een reanimatie update.
  1. Toezichtplan (in de vereniging)
    • Gebruik het toezichtplan, vul de gegevens van de vereniging en het zwembad in en bespreek dit met alle toezichthouders van het komende seizoen.
  1. Toezichtplan (zwembadhouder)
    • Voeg aan het toezichtplan van jouw vereniging het Logboek Toezichthouders (= bijlage 3 van het model Toezichtplan) toe en overhandig de hele set aan de zwembadhouder.
  1. RI&E Zwembad + plan van aanpak
    • Maak een RI&E voor het zwembad. Via www.sportduikrisicograaf.nl vind je een uitgewerkte voorzet die je kan gebruiken. Na de eerste keer maken, werk je hem jaarlijks bij.