Verzekering voor bestuurders van duikclubs
Bestuurders van verenigingen en duikscholen die bij de NOB zijn aangesloten hebben automatisch een aansprakelijkheidsverzekering. De premie hiervan wordt jaarlijks verrekend via de contributie.
Hoofdelijk aansprakelijk
Deze verzekering dekt financiële schade aan derden in het – gelukkig zeldzame – geval dat een lid van de vereniging een fout begaat waarvoor je als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk gesteld wordt. De maximale uitkering bedraagt € 250.000,- per jaar per vereniging. Hier lees je de polisvoorwaarden.
Word je aansprakelijk gesteld?
Als je als verenigingsbestuur(der) aansprakelijk wordt gesteld voor financiële schade als gevolg van een bestuurlijke fout, dan kun je een schadeclaim indienen. In artikel 6.2 van de polis staat omschreven wat je aan onze verzekeraar moet aanleveren. Deze informatie stuur je vervolgens op naar info@meijers.nl onder vermelding van ‘Collectieve bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering NOB’.
FAQ verzekeringen
Tijdens de week van de onderwatersportvereniging (12/16 april 2021) is er een online sessie gegeven over verzekeringen, aansprakelijkheid, sportduiken en de wet. Vragen zoals: Waarvoor zijn we als vereniging nou eigenlijk verzekerd? En waar zijn onze leden en instructeurs voor verzekerd? Wat doe je als je aansprakelijk gesteld wordt werden tijdens deze sessie behandeld. Hieronder vind je de opname van dit overleg en een FAQ over verzekeringen en aansprakelijkheid zodat je de belangrijkste informatie nog eens rustig na kunt lezen en terug kunt kijken. Heb je hierna nog vragen mail dan naar info@onderwatersport.org.
Deze opname kan je hier terugvinden.
Onder aan de pagina staat de opname. Vanaf minuut 12:30 gaat het over de bestuurders aansprakelijkheid.
Dit kaartje met de nodige gegevens, de NOB ledenpas, is al te downloaden vanaf je eigen ‘mijnNOB’ pagina (www.mijnnob.nl). Als je dit kaartje print en bijvoorbeeld in je logboek bewaart heb je het in het buitenland meteen bij de hand.
Dit kun je alleen beoordelen als je weet welke verzekering exact met elkaar vergeleken worden en daarna door de voorwaarden exact door te nemen. Als het gaat om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dan heb je die via de NOB. Zit in het collectief en is secundair. Dat betekent dat de verzekeraar allereerst verwijst naar een mogelijke andere verzekering, als die er niet is wordt die via de NOB afgewikkeld
Ja, als een niet-lid deelneemt aan een introductieduik en je als instructeur de richtlijnen volgt van het NOB-introductieduikprogramma of de NOB-opfriscursus vallen de activiteiten onder de NOB-aansprakelijkheidsverzekering. Instructeurs en verenigingen zijn dan via de NOB verzekerd als ze aansprakelijk worden gesteld.
De deelnemers aan een introductieduik die geen niet lid zijn van de NOB zijn zelf niet verzekerd via de NOB voor ongevallen tijdens deze introductieduik. Zij bevestigen via de controlelijst dat ze een aantal dingen snappen en fit do dive zijn. Deze controlelijst is te vinden op eDocuments in het mapje van het de introductieduikprogramma.
Het is verstandig de veiligheidsrichtlijnen van de NOB in acht te nemen. Ondegelijk materiaal verhoogt de kans op een ongeval. Is niet iets dat de verzekeraar zal doen besluiten om niet uit te keren bij overlijden.
Dit zit verwerkt in de jaarlijkse licentiekosten.
Ja, de verzekeringen gelden voor alle leden van de NOB.
In een bestuurders aansprakelijkheid verzekering zijn kosten voor juridische steun opgenomen. Voor instructeurs bieden we juridische steun zelfs bij strafzaken. Voor duikers zit juridische steun opgenomen in de doorlopende duikreisverzekering.
In het buitenland ben je tegen kostprijs verzekerd voor een Deco behandeling.
Als je de standards niet volgt kan dat betekenen dat je onvoldoende zorg hebt getoond ten aanzien van de mensen met wie je duikt. Maar je kunt het niet omdraaien. Het betekent niet dat je voldoende zorg in acht hebt genomen als je maar alle standards hebt gevolgd. Het hangt dus sterk af van de omstandigheden.
Als de vereniging de duikspullen verschaft, is zij verantwoordelijk voor onderhoud en deugdelijkheid. Als je lid bent van een vereniging waar je zelf je duikspullen meebrengt en beheert, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor onderhoud en deugdelijkheid.
Ik weet niet welke overeenkomst je bedoelt, maar de beslissing over de boete die DDNS enkele jaren geleden kreeg werd opgeheven omdat zij niet aan de juiste organisatie was opgelegd. Dat is geen overeenkomst die voor iedereen kan gaan gelden.
In dit geval was dat SIGNI als werkgever. De vraag zal nu zijn of de inspectie de juiste organisatie heeft aangesproken en of deze bezigheden als (wettelijke) arbeid aangemerkt kunnen worden.
Ik zou dat zeker overwegen, maar het hangt natuurlijk ook wel af van de verzekering die je als vereniging nu al hebt. De NOB verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid van de NOB is niet beperkt tot het duiken alleen, maar geldt algemener. Kijk in de polis wat er wel of niet onder valt.
Daar is geen enkel bezwaar tegen. Besef wel dat hier sprake is van rechtsregels die niet aansluiten bij de praktijk van recreatieve en lichte werkzaamheden. Daar zit het probleem. Je kunt ISZW wel vragen om redelijk te handelen, maar of de inspectie overtreding van de regels door de vingers wil zien, lijkt me moeilijk af te spreken.
Ik denk dat je wijst op een eerder artikel waarin ik schreef dat ‘om te bepalen of iemand lichamelijk en geestelijk geschikt is om werkzaamheden (hier de activiteiten van instructeur en divemaster) te verichten, heel lastig is als je geen medische keuring laat uitvoeren. Mijn advies was dus ook: laat instructeurs en divemasters daarom een duiksportkeuring ondergaan. Voor de gewone sportduiker is aansluiting bij de CMAS regels (vragenlijst) echter wel goed mogelijk.