Rechtsbijstandsverzekering

Betrokken bij een duikongeval

Natuurlijk hopen we dat het niet voorkomt, maar als instructeur kun je tijdens een instructiesituatie betrokken raken bij een duikongeval. Zodra de hulpdiensten eraan te pas komen, verandert de stek waar het ongeval plaats vindt in een plaats delict. Dat betekent dat de instructeur als eindverantwoordelijke meteen te maken krijgt met justitie. Voor de meeste instructeurs zal dit een totaal onbekende en zware situatie zijn. Een goede rechtsbijstandsverzekering is dan ook belangrijk. De NOB heeft hiervoor speciale afspraken met een verzekeraar. Hieronder lees je de vier belangrijkste punten.

Lees verder onder de foto

Rechtsbijstandsverzekering
Foto: Rob Aarsen

1. Onze rechtsbijstandsverzekering biedt óók dekking bij strafzaken

Dat is bijzonder, want een gewone rechtsbijstandsverzekering beperkt zich tot dekking bij civiele zaken. Voor een sportduikinstructeur is dat niet genoeg. Bij een duikongeval krijgt hij immers automatisch met het strafrecht te maken. Onze instructeurs krijgen juridische hulp in Nederland, als het Nederlands recht van toepassing is.

2. Vrije advocaatkeuze

Hoewel een uitspraak van het Europese Hof (november 2013) vrije advocaatkeuze afdwingt bij rechtsbijstandsverzekeraars is dit nog steeds een belangrijke meerwaarde. De gemiddelde advocaat heeft immers weinig verstand van duiken en duikongevallen. Dat kan het lastig maken om jou goed bij te staan. De NOB heeft contact met een advocaat die zelf duikt en voor wie ‘perslucht’, ‘veiligheidsstop’ en ‘trimmen’ geen onbekend jargon is. Daar kun je gebruik van maken als je wilt.

3. Professionele traumaopvang na een duikongeval

Als instructeur kun je na het meemaken van een duikongeval (van jezelf of van een leerling) een beroep doen op professionele ondersteuning. Via 024 – 322 9884 bereik je op elk uur van de dag of nacht NIM BMW 24/7. Na een traumatische gebeurtenis zorgt deze organisatie ervoor dat er binnen vier uur een professional ter plekke is. Een goede opvang na een schokkende gebeurtenis is bepalend voor de verwerking ervan.

4. Aantrekkelijk tarief vanwege de omvang van de NOB als collectief

Er zijn al rechtsbijstandsverzekeringen die ook dekken bij strafzaken, maar hier hangt een fors prijskaartje aan. Jij hoeft deze dus niet af te sluiten, want je bent als NOB-instructeur via ons al goed verzekerd.

Downloads