Elke vorm van discriminerend en/of seksueel getinte aandacht in de vorm van woorden, aanrakingen en daden die je niet plezierig en ongewenst vindt, is niet acceptabel. Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt voor hulp, advies of gewoon een luisterend oor.
Is er bij jou op de club iets vervelends gebeurd, of iets wat niet hoort? Dan kan je hier altijd met iemand over praten. Niet alleen voor jezelf, maar ook om te voorkomen dat zoiets mogelijk nog een keer gebeurt. Je kan bijvoorbeeld terecht bij het bestuur van jouw club of de vertrouwenscontactpersoon. Maar, je kan ook terecht bij het Meldpunt Veilige & Eerlijke Sport van sportbond.
De vertrouwenscontactpersoon
Het is verstandig om als vereniging een eigen vertrouwenscontactpersoon aan te stellen, zodat jouw eigen leden een aanspreekpunt hebben binnen de vereniging, die tevens de cultuur en structuur van de club goed kent. Daarnaast is de VCP belangrijk als sparringpartner van het bestuur en aanjager en borger van preventief beleid. Laat de VCP van de vereniging ook de NOC*NSF opleiding voor VCP volgen, zodat de VCP weet wat zijn rol en verantwoordelijkheid is en de weg weet te vinden binnen het netwerk van de sport.
De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging voor sporters, ouders van (jonge) sporters, trainers of bestuursleden die te maken hebben met vragen, vermoedens, meldingen of klachten over grensoverschrijdend gedrag.
De vertrouwenscontactpersoon geeft algemene informatie, vertelt welke stappen je kunt zetten, helpt met het zoeken naar oplossingen of verwijst je indien nodig door. De vertrouwenscontactpersoon gaat in principe vertrouwelijk met je verhaal om. Het kan zijn dat andere personen betrokken moeten worden bij een vraag of probleem, maar dit gebeurt nooit zonder dat je hier toestemming voor hebt gegeven en hiervan op de hoogte bent.
Daarnaast is de VCP belangrijk als sparringpartner van het bestuur en aanjager en borger van preventief beleid.
Een vertrouwenscontactpersoon is een eerste aanspreekpunt en daarmee een schakel tussen betrokkenen en dienstverlenende partijen zoals een vertrouwenspersoon, het Centrum voor Veilige Sport Nederland, slachtofferhulp en in ernstige gevallen ook Politie/Justitie. Een vertrouwenscontactpersoon heeft alleen het eerste contact met iemand en biedt zelf geen zorgverlening, maar zorgt ervoor dat de juiste zorgverlening in beeld komt.
Een vertrouwenspersoon is vaak een professionele zorgverlener. De vertrouwenspersoon zal alleen handelen nadat de melder daarvoor toestemming heeft gegeven. Wat gedeeld wordt met de vertrouwenspersoon blijft altijd vertrouwelijk. Voor een vereniging is het voldoende om een vertrouwenscontactpersoon te hebben.
Laat de VCP van de vereniging ook de NOC*NSF opleiding voor VCP volgen, zodat de VCP weet wat zijn rol en verantwoordelijkheid is en de weg weet te vinden binnen het netwerk van de sport. Voor deze opleiding kun je in je gemeente navragen wat de financiële mogelijkheden zijn vanuit het Sportakkoord. De NOB kan je hier ook bij helpen.
Ben je vertrouwenscontactpersoon of wil je voor jouw vereniging een vertrouwenscontactpersoon aanstellen? Dan kun je een aantal documenten downloaden. Het kan natuurlijk zijn dat je bij jouw vereniging geen VCP kan vinden/aanstellen. In dat geval kan de VCP van de NOB dit ook voor jouw vereniging zijn.
- Het protocol Sociaal Veilige Sportomgeving t.b.v. grensoverschrijdend gedrag.
- Voorbeeld van het functieprofiel van een vertrouwenscontactpersoon.
- Werkwijze signalen VCP vereniging
- Verslagformulier en overzichtsformulier voor een VCP
Als bestuurder of begeleider van een sportclub ben je verplicht om een melding te maken als je seksuele intimidatie vermoedt. Dat kan bij ons, of het Centrum Veilige Sport. In bepaalde situaties ben je verplicht om melding te doen bij de aanklager in tuchtrecht. Mocht dat nodig zijn, dan wijzen we je hier op. In de infographic van het Centrum Veilige Sport wordt de route van het doen van een melding inzichtelijk gemaakt.
Meldpunt Integriteit NOB
Laura Rolink is de integriteitsmedewerker van de NOB. Je kunt bij haar terecht met vragen en/of zorgen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Laura heeft een opleiding gevolgd om als integriteitsmedewerker aan de slag te gaan. Zij luistert, denkt mee en kent het sport netwerk, maar is géén hulpverlener en doet niet zelf onderzoek bij incidenten. Wil je contact opnemen met het meldpunt Integriteit? Op deze pagina lees je hier alles over.