FAQ verzekeringen

1: Ik ben lid van de NOB. Waarvoor ben ik verzekerd?

Leden en aangeslotenen van de NOB zijn wereldwijd verzekerd tegen onderwatersport gerelateerde ongevallen en aansprakelijkheid. Dit zit standaard in het lidmaatschap van de NOB.

 • Werelddekking
 • Hulpverlening 24/7 via SOS Alarmcentrale
 • Uitkering bij overlijden (€ 15.000,-) of invaliditeit (maximaal € 60.000,-)
 • Dekking tijdens alle onderwatersportactiviteiten inclusief vrijwilligersactiviteiten voor de duikvereniging of -school
 • Dekking vanaf het verlaten van het woonhuis naar de (duik)training of wedstrijd
 • Decompressiebehandeling inclusief een eventueel langer verblijf in het ziekenhuis (maximaal € 15.000,-)
 • Repatriëring vanwege (de gevolgen van) decompressieziekte-/behandeling (maximaal € 25.000,-)
 • Dekking van zoeken en bergen en het naar Nederland brengen van het stoffelijk overschot (maximaal € 25.000,-)
 • Dekking van duikmateriaal (exclusief film-, foto- en audioapparatuur bij een ongeval (maximaal € 3.000,-)
 • Dekking van tandheelkundige kosten bij een ongeval
 • Uitkering bij aansprakelijkheid (maximaal per gebeurtenis € 1.250.000,- en € 2.500.000,- per jaar).

Duikinstructeurs met een geldige NOB-instructeurslicentie zijn verzekerd tegen rechtsbijstand. Deze aanvullende verzekering die voor alle instructeurs van de NOB geldt, dekt rechtsbijstand bij strafzaken in Nederland, heeft een vrije advocaatkeuze en professionele trauma-opvang na een duikongeval.

Lees hier de polisvoorwaarden van de ongevallen– en aansprakelijkheidsverzekering.

2: Wat zijn mijn voordelen als lid van de NOB?

Leden en aangesloten van de NOB hebben standaard in hun lidmaatschap een aantrekkelijk verzekeringsaanbod voor duiken in Nederland en buitenland.

De verzekering in het lidmaatschap heeft de meest belangrijke dekkingen in het geval je in Nederland of het buitenland je wat overkomt tijdens het duiken. Zowel in Nederland als een verre duikreis in het buitenland.

Wil je aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld diefstal van geld of je duikuitrusting (inclusief foto- en filmapparatuur), dan kunnen leden van de NOB exclusief een aanvullende en voordelige reisverzekering afsluiten.

3: Zijn de prijzen van de verzekering aantrekkelijk?

De premie van de collectieve verzekeringen (ongevallen en aansprakelijkheid) zitten verwerkt in de jaarcontributie van de NOB. Je hebt dus geen extra kosten voor de ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. De premie van de aanvullende reisverzekering is scherp en afhankelijk van een aantal aanvullende opties zoals dekking tegen annulering en of je je partner of gezin wilt meeverzekeren. Vergeleken met andere aanbieders van duikreisverzekeringen is de prijs van de NOB Duikreisverzekering scherp.

4: Hoe staat het met opsporing en berging?

In het zeldzame geval dat iemand tijdens een buitenlandse duik vermist raakt, is het goed te weten dat de kosten van het zoeken en bergen zijn verzekerd.

5: Ik ben geen lid van de NOB. Kan ik evengoed de duikreisverzekering afsluiten?

Jazeker! Het aantrekkelijke verzekeringsaanbod is exclusief voor leden van de NOB. Een duiker die geen lid van de NOB is, kan de NOB Duikreisverzekering evengoed afsluiten. Ook als de duiker geen lid van een NOB-club is. De duiker wordt bij het afsluiten van de verzekering dan direct lid van de NOB (individueel lidmaatschap), zonder lidmaatschap van één van onze clubs.

6: Moet ik lid zijn van de NOB om de duikreisverzekering te kunnen afsluiten?

Ja, de reisverzekering is exclusief voor NOB-leden; voor hen geldt de hele polis. Voor partners en gezinsleden die zijn meeverzekerd maar geen lid zijn van de NOB, zijn de extra duikrisico’s en de ongevallendekking bij een duikongeval niet verzekerd.

7: Op welke manier is de verzekering voor NOB-leden toegespitst op duikers en duikvakanties?

In de bijzondere bepalingen van de polis van de ongevallenverzekering staat precies omschreven welke specifieke risico’s voor duikers en duikuitrusting in de collectieve ongevallenverzekering zijn opgenomen. De aanvullende duikreisverzekering is ook te gebruiken voor alle andere vakanties en trips.

8: Welke kosten worden in het buitenland vergoed bij een duikongeval?

Als je lid bent van de NOB worden overal ter wereld de kosten vergoed van een behandeling van een decompressieongeval inclusief een langer verblijf in het ziekenhuis (maximaal € 15.000,-), hulpverlening 24/7 via de SOS Alarmcentrale, repatriëring vanwege (de gevolgen van) decompressieziekte-/behandeling (maximaal € 25.000,-), het zoeken en bergen en het naar Nederland brengen van het stoffelijk overschot (maximaal € 25.000,-), duikmateriaal exclusief film, foto- en audioapparatuur (maximaal € 3.000,-), tandheelkundige kosten en aansprakelijkheid (maximaal per gebeurtenis € 1.250.000,- en € 2.500.000,- per jaar).

Wil je aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld diefstal van geld of je duikuitrusting (inclusief foto- en filmapparatuur), dan kunnen leden van de NOB exclusief een aanvullende en voordelige reisverzekering afsluiten.

Lees hier de polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering.

9: Welke kosten worden vergoed door de NOB Duikreisverzekering?

Als je lid bent van de NOB kun je een aanvullende en voordelige reisverzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal van geld of je duikuitrusting (inclusief foto- en filmapparatuur). Je bent dan ook verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen die niet met je duiken te maken hebben. Overal ter wereld worden de kosten vergoed.

 • Extra reis- en verblijfkosten tegen kostprijs
 • Reddings-, repatriërings- en transportkosten tegen kostprijs
 • Huur vervangend vervoermiddel per dag: € 100,-
 • Geneeskundige kosten als aanvulling op de bestaande ziektekostenverzekering: tegen kostprijs
 • Reisbagage: € 5.000,-
 • Duikuitrusting: € 7.500,-
 • Foto- en filmapparatuur: 60% tot maximaal € 3.000,-
 • Huurkosten van duikuitrusting in het buitenland wegens vertraagde aankomst op de reisbestemming
 • Reisrechtsbijstand binnen Europa tegen kostprijs

Lees hier de polisvoorwaarden van de reisverzekering.

10: Word ik in het buitenland bij een noodgeval direct geholpen?

Ja, je neemt dan contact op met de SOS Alarmcentrale. Voor ondersteuning en coördinatie bij (duik)ongevallen die je op reis in binnen- of buitenland overkomen, kun je 24/7 contact opnemen met Alarmcentrale SOS International Amsterdam via telefoonnummer +31 (0)20 – 6 51 51 51. Zie voor meer informatie www.sosinternational.nl

11: Zijn (decompressie)ongevallen verzekerd via de NOB Duikreisverzekering?

Nee, decompressiebehandelingen zijn niet verzekerd via de reisverzekering, deze zijn verzekerd via de collectieve ongevallenverzekering. Ben je lid van de NOB? Dan ben je automatisch wereldwijd verzekerd tegen decompressiebehandelingen en andere onverwachte kosten van een duikongeval.

12: Maakt een annuleringsverzekering deel uit van de polis?

Aanvullend op de duikreisverzekering is een annuleringsverzekering af te sluiten. Je kunt dan kiezen voor een dekking van € 1.000,-, € 1.500,- of € 3.500,- per persoon per reis. Voor de annuleringsverzekering betaal je een extra premie van respectievelijk € 40,-, € 60,- of € 140,- voor 1 persoon (de hoofdverzekerde). Voor een verzekering met je partner gelden respectievelijk de volgende premies: € 90,-, € 135,- of € 315,- voor de hoofdverzekerde + partner. Voor een verzekering met je gezin gelden respectievelijk de volgende premies: € 110,-, € 165 of € 385,- voor de hoofdverzekerde + gezin.

13: Ik ga op reis tijdens de corona pandemie, ben ik dan verzekerd?

De verzekeraars hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over de dekking van de verzekeringen in deze corona periode. Hieronder lees je een samenvatting van deze afspraken.

Op dit moment is nog bijna de hele wereld oranje gekleurd op de reisadviezenpagina van de Nederlandse overheid. Dat is geen aanbeveling om op reis te gaan. Oranje betekent: alleen noodzakelijke reizen.

Bij terugkomst in Nederland zal je daarom in ieder geval weer vijf dagen in quarantaine moeten en moet je in het bezit zijn van een negatieve test. Maar als het land van bestemming toeristen toelaat, zoals steeds meer landen deze weken doen, is het ook belangrijk om te weten of je daar met een gerust hart heen kunt (ook al raadt de Nederlandse overheid het af).

Zorgverzekering betaalt uit

Het goede nieuws is: voor het allerbelangrijkste ben je ook in oranje gebied gewoon verzekerd. Via de zorgverzekering ben je in ieder geval verzekerd tot het Nederlandse tarief, schrijft het Verbond van Verzekeraars.

Dat betekent concreet dat als je een noodzakelijke behandeling in het buitenland moet ondergaan, ook als die corona-gerelateerd is, de zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Maar als die behandeling in het buitenland veel duurder is dan in Nederland, kun je er wel flink bij inschieten. De extra kosten boven het Nederlandse tarief worden namelijk niet gedekt.

Normaal gesproken zouden extra medische kosten, afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen, mogelijk wel vergoed worden door de reisverzekering, als je die hebt afgesloten. Maar reisverzekeringen zijn en stuk strenger als het gaat om uitkeren in oranje of rood gebied.

Reisverzekering: geen coronakosten

Voor reisverzekeringen geldt geen algemene regel zoals bij de ziektekostenverzekering, maar alle grote verzekeraars zeggen hetzelfde: als je op reis gaat naar een oranje gebied, dan ben je niet verzekerd voor corona-gerelateerde kosten.

Dat betekent dus dat je wel gewoon een vergoeding krijgt als je pech hebt, iets kostbaars verliest of bestolen wordt (afhankelijk van de dekking die je hebt afgesproken natuurlijk), maar niet als je kosten maakt voor een verplichte quarantaine of een medische behandeling die het gevolg is van een coronabesmetting.

Op reis gaan naar een rood gebied is, nog los van de voor de hand liggende risico’s, ook verzekeringstechnisch een slecht plan. Je reisverzekering dekt dan in ieder geval geen enkele schade.

Annuleringsverzekering

Kun je je dan misschien indekken met een annuleringsverzekering, zodat je kosteloos af kunt zien van de reis als het reisadvies oranje of rood wordt? Het korte antwoord is nee.

Inmiddels hebben alle aanbieders van annuleringsverzekeringen besloten dat een uitbraak van het coronavirus – en het daarmee samenhangende veranderende reisadvies – geen onverwachte gebeurtenis is. Daarom keert de verzekering ook niet uit als je om die reden je reis wil cancelen.

Als je zelf corona krijgt en daardoor niet (verder) kunt reizen, is dat meestal wel verzekerd via je annuleringsverzekering. Dat geldt ook als je reisgezelschap getroffen wordt en daardoor niet mee kan. Voor de precieze voorwaarden kun je het best kijken op de site van je verzekeraar.

14: Ik woon in het buitenland, kan ik de duikreisverzekering ook afsluiten?

Nee helaas, een duikverzekering moet je nog steeds afsluiten in het land waar je woont.

15: Wat is de maximale verzekerde duur van de reis?

De verzekering is van kracht tijdens vakantiereizen met een maximale duur van 180 achtereenvolgende dagen.