FAQ verzekeringen

1: Ik ben lid van de NOB. Waarvoor ben ik verzekerd?

Leden en aangeslotenen van de NOB zijn wereldwijd verzekerd tegen onderwatersport gerelateerde ongevallen en aansprakelijkheid. Dit zit standaard in het lidmaatschap van de NOB.

 • Werelddekking
 • Hulpverlening 24/7 via SOS Alarmcentrale
 • Uitkering bij overlijden (€ 15.000,-) of invaliditeit (maximaal € 60.000,-)
 • Dekking tijdens alle onderwatersportactiviteiten inclusief vrijwilligersactiviteiten voor de duikvereniging of -school
 • Dekking vanaf het verlaten van het woonhuis naar de (duik)training of wedstrijd
 • Decompressiebehandeling inclusief een eventueel langer verblijf in het ziekenhuis (maximaal € 15.000,-)
 • Repatriëring vanwege (de gevolgen van) decompressieziekte-/behandeling (maximaal € 25.000,-)
 • Dekking van zoeken en bergen en het naar Nederland brengen van het stoffelijk overschot (maximaal € 25.000,-)
 • Dekking van duikmateriaal (exclusief film-, foto- en audioapparatuur bij een ongeval (maximaal € 3.000,-)
 • Dekking van tandheelkundige kosten bij een ongeval
 • Uitkering bij aansprakelijkheid (maximaal per gebeurtenis € 1.250.000,- en € 2.500.000,- per jaar).

Duikinstructeurs met een geldige NOB-instructeurslicentie zijn verzekerd tegen rechtsbijstand. Deze aanvullende verzekering die voor alle instructeurs van de NOB geldt, dekt rechtsbijstand bij strafzaken in Nederland, heeft een vrije advocaatkeuze en professionele trauma-opvang na een duikongeval.

Lees hier de polisvoorwaarden van de ongevallen– en aansprakelijkheidsverzekering.

2: Waar vind ik het polisblad en -nummer van de ongevallenverzekering?

Het polisblad en -nummer van de ongevallenverzekering vind je hier.

3: Wat zijn mijn voordelen als lid van de NOB?

Leden en aangesloten van de NOB hebben standaard in hun lidmaatschap een aantrekkelijk verzekeringsaanbod voor duiken in Nederland en buitenland.

De verzekering in het lidmaatschap heeft de meest belangrijke dekkingen in het geval je in Nederland of het buitenland je wat overkomt tijdens het duiken. Zowel in Nederland als een verre duikreis in het buitenland.

Wil je aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld diefstal van geld of je duikuitrusting (inclusief foto- en filmapparatuur), dan kunnen leden van de NOB exclusief een aanvullende en voordelige reisverzekering afsluiten.

4: Zijn de prijzen van de verzekering aantrekkelijk?

De premie van de collectieve verzekeringen (ongevallen en aansprakelijkheid) zitten verwerkt in de jaarcontributie van de NOB. Je hebt dus geen extra kosten voor de ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. De premie van de aanvullende reisverzekering is scherp en afhankelijk van een aantal aanvullende opties zoals dekking tegen annulering en of je je partner of gezin wilt meeverzekeren. Vergeleken met andere aanbieders van duikreisverzekeringen is de prijs van de NOB Duikreisverzekering scherp.

5: Hoe staat het met opsporing en berging?

In het zeldzame geval dat iemand tijdens een buitenlandse duik vermist raakt, is het goed te weten dat de kosten van het zoeken en bergen zijn verzekerd.

6: Ik ben geen lid van de NOB. Kan ik evengoed de duikreisverzekering afsluiten?

Het aantrekkelijke verzekeringsaanbod is exclusief voor leden van de NOB. Een duiker die geen lid van de NOB is kan de NOB Duikreisverzekering afsluiten nadat hij lid wordt van een NOB-club of direct lid wordt van de NOB (individueel lidmaatschap).

7: Moet ik lid zijn van de NOB om de duikreisverzekering te kunnen afsluiten?

Ja, de reisverzekering is exclusief voor NOB-leden; voor hen geldt de hele polis. Voor partners en gezinsleden die zijn meeverzekerd maar geen lid zijn van de NOB, zijn de extra duikrisico’s en de ongevallendekking bij een duikongeval niet verzekerd.

8: Op welke manier is de verzekering voor NOB-leden toegespitst op duikers en duikvakanties?

In de bijzondere bepalingen van de polis van de ongevallenverzekering staat precies omschreven welke specifieke risico’s voor duikers en duikuitrusting in de collectieve ongevallenverzekering zijn opgenomen. De aanvullende duikreisverzekering is ook te gebruiken voor alle andere vakanties en trips.

9: Welke kosten worden in het buitenland vergoed bij een duikongeval?

Als je lid bent van de NOB worden overal ter wereld de kosten vergoed van een behandeling van een decompressieongeval inclusief een langer verblijf in het ziekenhuis (maximaal € 15.000,-), hulpverlening 24/7 via de SOS Alarmcentrale, repatriëring vanwege (de gevolgen van) decompressieziekte-/behandeling (maximaal € 25.000,-), het zoeken en bergen en het naar Nederland brengen van het stoffelijk overschot (maximaal € 25.000,-), duikmateriaal exclusief film, foto- en audioapparatuur (maximaal € 3.000,-), tandheelkundige kosten en aansprakelijkheid (maximaal per gebeurtenis € 1.250.000,- en € 2.500.000,- per jaar).

Wil je aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld diefstal van geld of je duikuitrusting (inclusief foto- en filmapparatuur), dan kunnen leden van de NOB exclusief een aanvullende en voordelige reisverzekering afsluiten.

Lees hier de polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering.

10: Welke kosten worden vergoed door de NOB Duikreisverzekering?

Als je lid bent van de NOB kun je een aanvullende en voordelige reisverzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal van geld of je duikuitrusting (inclusief foto- en filmapparatuur). Je bent dan ook verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen die niet met je duiken te maken hebben. Overal ter wereld worden de kosten vergoed.

 • Extra reis- en verblijfkosten tegen kostprijs
 • Reddings-, repatriërings- en transportkosten tegen kostprijs
 • Huur vervangend vervoermiddel per dag: € 100,-
 • Geneeskundige kosten als aanvulling op de bestaande ziektekostenverzekering: tegen kostprijs
 • Reisbagage: € 5.000,-
 • Duikuitrusting: € 7.500,-
 • Foto- en filmapparatuur: 60% tot maximaal € 3.000,-
 • Huurkosten van duikuitrusting in het buitenland wegens vertraagde aankomst op de reisbestemming
 • Reisrechtsbijstand binnen Europa tegen kostprijs

Lees hier de polisvoorwaarden van de reisverzekering.

11: Word ik in het buitenland bij een noodgeval direct geholpen?

Ja, je neemt dan contact op met de SOS Alarmcentrale. Voor ondersteuning en coördinatie bij (duik)ongevallen die je op reis in binnen- of buitenland overkomen, kun je 24/7 contact opnemen met Alarmcentrale SOS International Amsterdam via telefoonnummer +31 (0)20 – 6 51 51 51. Zie voor meer informatie www.sosinternational.nl

12: Zijn (decompressie)ongevallen verzekerd via de NOB Duikreisverzekering?

Nee, decompressiebehandelingen zijn niet verzekerd via de reisverzekering, deze zijn verzekerd via de collectieve ongevallenverzekering. Ben je lid van de NOB? Dan ben je automatisch wereldwijd verzekerd tegen decompressiebehandelingen en andere onverwachte kosten van een duikongeval.

13: Maakt een annuleringsverzekering deel uit van de polis?

Aanvullend op de duikreisverzekering is een annuleringsverzekering af te sluiten. Je kunt dan kiezen voor een dekking van € 1.000,-, € 1.500,- of € 3.500,- per persoon per reis. Voor de annuleringsverzekering betaal je een extra premie van respectievelijk € 40,-, € 60,- of € 140,- voor 1 persoon (de hoofdverzekerde). Voor een verzekering met je partner gelden respectievelijk de volgende premies: € 90,-, € 135,- of € 315,- voor de hoofdverzekerde + partner. Voor een verzekering met je gezin gelden respectievelijk de volgende premies: € 110,-, € 165 of € 385,- voor de hoofdverzekerde + gezin.

14: Kan ik extra apparatuur zoals camera’s verzekeren?

In de Duikreisverzekering is een dekking opgenomen voor aanschaf, vervanging of reparatie van foto- en filmapparatuur: 60% van het verzekerde bedrag tot maximaal € 3.000,-.

Met de NOB-cameraverzekering verzeker je je dure foto- of filmapparatuur. Je verhoogt met deze aanvullende verzekering de dekking van de reisverzekering tot 60% en maximaal € 25.000,-.

Een mobiele telefoon die onder water wordt gebruikt als foto- of film-camera (met of zonder onderwaterhuis), wordt door de verzekering gezien als een mobiele telefoon.

15: Ik woon in het buitenland, kan ik de duikreisverzekering ook afsluiten?

Nee helaas, een duikverzekering moet je nog steeds afsluiten in het land waar je woont.

16: Wat is de maximale verzekerde duur van de reis?

De verzekering is van kracht tijdens vakantiereizen met een maximale duur van 180 achtereenvolgende dagen.

17: Geldt de duikreisverzekering ook voor een dagje duiken in Nederland?

De verzekering is van kracht tijdens de heen- en terugreis van de duikplaats en het verblijf bij de duikplaats.

18: Is de reisverzekering ook te gebruiken voor alle andere vakanties en trips?

Ja, met de Duikreisverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen tijdens je stedentrip, zonvakantie of andere trips.

19: Kan ik mijn partner of gezin ook meeverzekeren?

Ja, met de Duikreisverzekering kun je de verzekering ook afsluiten voor jezelf, je partner of gezin. Voor partners en gezinsleden die zijn meeverzekerd maar geen lid zijn van de NOB, zijn de extra duikrisico’s en de ongevallendekking bij een duikongeval niet verzekerd. Duikt je partner bijvoorbeeld ook, dan kan je partner lid van de NOB worden en zelf de Duikreisverzekering apart afsluiten. Dan gelden de dekkingen voor het duiken wel.

20: Geldt de verzekering alleen in Nederland, Europa of wereldwijd?

Leden van de NOB zijn collectief verzekerd tegen ongevallen. Deze verzekering heeft een wereldwijde dekking. Dit geldt ook voor de aanvullende Duikreisverzekering.

21: Is schade aan mijn auto in het buitenland ook verzekerd?

Met de Duikreisverzekering is vervangend vervoer in het buitenland verzekerd.

22: Reizen in tijden van Corona?

Als een land reisadvies oranje of rood krijgt vanwege Covid-19 dan is dit geen geldige reden voor de annuleringsdekking op de polis. Vaak is er dan iets via de reisorganisatie geregeld.

Als iemand niet gevaccineerd is of wel en raakt toch besmet en komt hierdoor bijvoorbeeld in het ziekenhuis dan is er een secundaire dekking aanvullend op de Nederlandse ziektekostenverzekering

Kosten voor langer verblijf zullen vergoed worden op het moment dat iemand zelf Corona heeft. Quarantaine omdat bijvoorbeeld iemand naast je in het vliegtuig besmet raakt is niet verzekerd.

Lees hier meer vragen en antwoorden van de verzekeraar Hienfeld.