Snorkelen

Snorkelen is een leuke activiteit om te genieten van het onderwaterleven. Rustig hangend aan de oppervlakte en kijken naar wat er allemaal onder water te zien is. Maar waar let je nu eigenlijk op tijdens het snorkelen? En waar kan je in Nederland snorkelen? Hieronder enkele tips zodat je niet alleen een leuke dag hebt, maar ook veilig aan het snorkelen bent.

Gratis boekje ‘De 10 beste snorkelplekken in Nederland’

In Nederland zijn er veel plekken waar je leuk en veilig kunt snorkelen. De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft de 10 leukste snorkelplekken geselecteerd, waar je met een goede voorbereiding veilig en leuk kunt snorkelen. De meeste plekken zijn prima zonder begeleiding af te leggen, voor enkele plekken zijn begeleiding, toegang en/of een boot nodig. De plekken verschillen in moeilijkheid en liggen verspreid over Nederland, met een kleine concentratie in Zeeland. Pak je duikbril, snorkel en vinnen en ontdek samen met een buddy de wereld onder water!

Bestel hier je gratis snorkelboekje

Wil jij ook zo’n leuk snorkelboekje ontvangen? Vul dan het onderstaande formulier in!
Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Hoeveel boekjes wil je bestellen? (max. 20)
Extra's

Liever digitaal? Je kunt dit boekje ook downloaden!

Download hier de 10 beste snorkelplekken

Leren snorkelen

Je kunt bij verenigingen van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en bij de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) zwemlesaanbieders de Nationale Snorkeldiploma’s 1, 2 en 3 halen. Tijdens de snorkellessen leer je om op een leuke en veilige manier te snorkelen met een buddy.
Klik hier voor een overzicht van alle NOB clubs in Nederland
Klik hier voor de NRZ zwemles locator

Snorkeldagen in Nederland

De NOB organiseert deze zomer, in de maanden juni en augustus, vier snorkeldagen in Nederland. Samen met de Commissie Onderwaternatuur en onze instructeurs willen we jong en oud, leden en niet-leden, laten ervaren hoe mooi de onderwaternatuur in Nederland is.
Klik hier voor meer informatie over de snorkeldagen

Snorkelmateriaal

Om makkelijk en veilig te kunnen snorkelen heb je dus een basisuitrusting nodig. Deze bestaat uit een snorkel, duikbril en vinnen. Een basisuitrusting koop je het beste bij een duikwinkel.
Klik hier voor een overzicht van alle duikwinkels in Nederland

Tips voor veilig snorkelen

Snorkelen is een leuke activiteit om na het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s te genieten van het onderwaterleven. Rustig hangend aan de oppervlakte en kijken naar wat er allemaal onder water te zien is. Maar waar let je nu eigenlijk op tijdens het snorkelen? Hieronder enkele tips zodat je niet alleen een leuke dag hebt, maar vooral ook veilig aan het snorkelen bent.

  1. Zorg ervoor dat je gaat snorkelen op een plek waar dit is toegestaan en waar het veilig is.
  2. Snorkel nooit alleen en houd je kind altijd in de gaten.
  3. Blijf in de buurt van de oever, kust of boot. Vooral de zee is een risico. Op zee kan een voor je gevoel klein stukje, opeens heel ver zijn.
  4. Je hoeft niet ver van de waterkant te snorkelen om mooi onderwaterleven te ontdekken. Blijf binnen het gebied met drijflijnen en pas op voor andere watersporters en vaartuigen.
  5. Wees je bewust van mogelijke gevaren zoals grote diepte (vanaf een boot) stroming en golven.
  6. Waarschuw je kind voor de mogelijke gevaren en maak duidelijke afspraken over hoe ver er gesnorkeld mag/kan worden.
  7. Zorg voor goed passend materiaal zoals een duikbril, snorkel en vinnen.
  8. Geniet van het onderwaterleven maar raak het niet aan.
  9. Zorg dat je jezelf goed insmeert met waterbestendige zonnebrand (die niet slecht is voor het milieu) of doe een zwemvest aan.
  10.  Blijf altijd rustig ademhalen door een snorkel. Oefen de ademhaling dan ook altijd eerst op het droge of in het zwembad.

 

Foto: Ron Offermans