Na het behalen van het 3*-duikbrevet mag je assisteren bij het begeleiden van duikers tijdens hun duikopleiding. De mate van inzetbaarheid is echter beperkt. Door de vervolgopleiding tot Duikbegeleider te volgen krijg je als 3*-duiker extra bevoegdheden. Hierdoor ben je breder inzetbaar bij het opleiden van duikers. Op deze pagina kun je meer lezen over de opleiding tot Duikbegeleider en je bevoegdheden als Duikbegeleider.
Lees verder onder de foto
Foto: Rob Aarsen
Opleiding tot Duikbegeleider
De Duikbegeleider is een praktijkmens. Om deze reden is de opleiding vooral praktisch van aard en hoef je bijvoorbeeld geen reflectieverslagen en leerpuntverslagen te schrijven. We beperken de theorie tot maximaal twee theorieavonden en leggen de nadruk vooral op de praktijk. De praktijkopdrachten bestaan uit het organiseren en begeleiden van een introductieduik (één op één) en het begeleiden van (bij voorkeur) een 1*-duiker in opleiding tijdens een opleidingsduik in het buitenwater.
Om de opleiding tot Duikbegeleider te volgen:
- ben je 18 jaar of ouder
- heb jij je 3*-duikbrevet of een gelijkwaardig* ander brevet gehaald
- heb jij de PvB Eigen Vaardigheden gehaald én is deze niet ouder dan een jaar
- ben je lid van de NOB duikclub
- ben je in het bezit van een geldige VOG
- ben je in het bezit van een geldige aantekening reanimatie en zuurstoftoediening
- heb je de duikmedische zelfcheck gedaan én is deze niet ouder dan een jaar
*Voor duikers van een andere organisatie geldt dat ze moeten aantonen minimaal 8 getijdenwaterduiken in West-Europees getijdenwater te hebben gemaakt.
Bevoegdheden
- Je maakt zelfstandig introductieduiken (één op één)
- Je leert nieuwe duikvaardigheden aan bij 1*-,2*- en 3*-duikers in opleiding in het zwembad (uitsluitend één op één)
- Je oefent duikvaardigheden met een 1*-, 2*- en 3*-duikers in opleiding in het zwembad (uitsluitend één op één)
- Je oefent duikvaardigheden in het buitenwater op individueel niveau die de 1*-, 2*-, en 3*-duiker in opleiding al eens met zijn instructeur heeft gedaan.
- Je leert in het buitenwater geen nieuwe duikvaardigheden aan
- Je geeft in principe geen theorielessen, dit is voorbehouden aan de instructeur. Wel mag je de instructeur hierbij assisteren als je dit leuk vindt.
2*-instructeur is verantwoordelijk
De Duikbegeleider staat in een opleidingssituatie altijd onder supervisie van een 2*-instructeur (of hoger). Dit betekent dat de instructeur op de hoogte is en heeft ingestemd met de voorgenomen opleidingsactiviteiten.
Kosten
De opleiding Duikbegeleider kost €100,-. In de webshop van de NOB kun je het lespakket Duikbegeleider kopen. Hoewel we het een lespakket noemen, heb je voor deze opleiding geen boek nodig. Voor de €100,- krijg je een brevetregistratiekaart voor toegang tot de online leeromgeving (digitaal lespakket), begeleiding en beoordeling door een Instructeur Trainer en een brevetpas. Daarnaast krijg je van ons een nuttige gadget.
Verder leren?
Wil je als Duikbegeleider zelf duikopleiding plannen, organiseren en uitvoeren? Dan is de 2*-instructeursopleiding wellicht iets voor jou! Hier kun je meer lezen over de 2*-instructeursopleiding.
FAQ?
Lees hier de veel gestelde vragen over de Duikbegeleider. Heb je andere vragen? Stuur dan een e-mail naar info@onderwatersport.org.
Een aantal jaren geleden kreeg de NOB vragen vanuit duikclubs of een 3*-duiker niet meer ingezet kan worden bij het opleiden van duikers. Alle werkdruk ligt namelijk bij instructeurs en 3*-duikers zijn maar beperkt inzetbaar. Een werkgroep bestaande uit 9 NOB-docenten is hiermee aan de slag gegaan. Hieruit is de Duikbegeleider ontstaan. Een 3*-duiker met meer bevoegdheden in het zwembad en buitenwater.
Het ingangsniveau voor de opleiding tot Duikbegeleider is 3*-duiker en de PvB Eigen Vaardigheden.
De PvB bestaat uit een reeks praktijkbeoordelingen. Je moet laten zien dat je vaardig bent op het niveau van een 3*-duiker. Dit wordt door een 2*-instructeur (of hoger) beoordeelt. De onderdelen van de PvB zijn: demonstratievaardigheden, deco-stops, zweven zonder voorwaartse beweging en reddende vaardigheden. De PvB moet in een periode van maximaal één jaar afgelegd worden en door de instructeur als voldoende zijn beoordeelt. Daarna kun je deelnemen aan een kaderopleiding. De PvB is voor alle instructeurs beschikbaar op eDocuments.
Het grootste verschil is dat een Duikbegeleider in het zwembad wél vaardigheden mag aanleren bij 1*-, 2*- en 3*-duikers. Wel altijd één op één. In het buitenwater blijft dit, net als bij de 3*-duiker, beperkt tot het oefenen van vaardigheden. Daarnaast mag een Duikbegeleider introductieduiken begeleiden.
Dit is lastig te zeggen. De opleiding tot Duikbegeleider is een individueel leertraject. Door middel van een intakegesprek met de leercoach wordt met elke deelnemer afgesproken hoe de eindtermen behaald kunnen worden. Deze leergang zal voor elke deelnemer anders zijn waardoor de ene opleiding langer duurt dan de andere. Voor de opleiding moet je in ieder geval een introductieduik organiseren en begeleiden en een duiker in opleiding begeleiden tijdens een opleidingsduik. Hiervoor gebruik je het lesplan van een instructeur.
Het wordt een officieel brevet binnen de NOB waarmee je bij een duikclub kunt assisteren bij het opleiden van duikers. Het brevet geeft geen bevoegdheden in het buitenland. In het buitenland is je hoogst behaalde brevet je 3*-duikbrevet (Divemaster).
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je als 3*-duiker bent opgeleid volgens de richtlijnen van de ISO. Na het behalen van je 3*-brevet ben je bevoegd om te assisteren bij duikopleidingen zoals de ISO dit voorschrijft. De ISO kent geen richtlijnen voor een brevet tussen de duikopleidingen en instructeursopleidingen. De duikbegeleider is daarom niet ISO-gecertificeerd. In het buitenland is je hoogst behaalde brevet dan ook 3*-duiker (Divemaster).
We hebben dit juridisch laten onderzoeken en allereerst is het goed om te weten dat de ISO-normeringen voor duik- en instructeursopleidingen geen kracht van wet hebben in Nederland. ‘Helaas’ kunnen we uit de jurisprudentie niet afleiden in hoeverre een rechter de ISO-normering gebruikt bij het vormen van zijn oordeel. Vanaf de introductie van de normen in 2005 heeft bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie (nu SZW) steeds gezegd dat de ISO-normen gezien moeten worden als een ‘brancheafspraak’. Ze zouden een weergave zijn van wat gebruikelijk is in de duikbranche. Afwijken kan dus wel, maar dan moet je een goed verhaal hebben: je moet kunnen uitleggen waarom je bent afgeweken en wat jij hebt gedaan om de risico’s van de situatie te minimaliseren. Dit kunnen we als NOB uitleggen omdat de duikbegeleider een goede opleiding volgt voordat hij/zij extra bevoegdheden krijgt om duikers in opleiding te begeleiden. Daarnaast kiezen we er bewust voor om de duikbegeleider enkel één op één te laten begeleiden om zo de risico’s te minimaliseren.
Onder supervisie betekent dat de 2*-instructeur niet op de duiklocaties aanwezig hoeft te zijn, wel is de 2*-instructeur altijd verantwoordelijk voor de opleiding. Een duikbegeleider kan daardoor bijv. met een duiker in opleiding één op één oefenen zonder dat de instructeur hierbij aanwezig is.
De opleiding tot duikbegeleider wordt lokaal door de club zelf georganiseerd. Het instructiekader hiervoor bestaat uit een leercoach en een praktijkbegeleider uit de club.
De leercoach schrijft de kandidaat in via MijnNOB, een lespakket kan gekocht worden in de NOB shop, heeft vervolgens een intakegesprek met de kandidaat en geeft de theorie. Het praktijkleertraject doet de kandidaat vervolgens met de praktijkbegeleider.
De PvB wordt altijd afgenomen door een externe PvB-beoordelaar en de leercoach mag hiervoor zelf iemand uit zijn/haar netwerk benaderen.