Instructeursworkshops

Hou je kennis up-to-date

Hou je kennis up-to-date
Voor onze instructeurs organiseren we het hele jaar door diverse instructeursworkshops om hun kennis up-to-date te houden. Naast onze eigen workshops is het ook mogelijk om geselecteerde workshops bij andere organisaties te volgen. Hieronder vind je een overzicht van de workshops die wij aanbieden én van de workshops die je bij een andere organisatie kunt volgen. Een overzicht van de geplande workshops van de NOB kun je vinden in onze agenda

Lees verder onder de foto

Instructeursworkshop
Foto: Erik de Boer

Een workshop bij jou in de buurt

Zie jij in het rijtje titels hieronder een interessante workshop staan, maar wordt deze alleen aan de andere kant van het land gegeven? Laat het weten via workshops@onderwatersport.org en we gaan kijken of we de workshop ook bij jou in de buurt kunnen organiseren.

Workshops door de NOB

Hieronder staan de diverse instructeursworkshops die wij aanbieden. Heb je daarnaast een onderwerp waar jij als instructeur beter in wilt worden? Laat het ons weten zodat we kunnen onderzoeken of er voldoende interesse bestaat voor jouw onderwerp.

Workshop 1: Effectief feedback geven

Wanneer is de feedback die jij als instructeur aan je leerling geeft effectief? Als die jouw leerling helpt bij het leren. Het lijkt zo simpel, maar hoe effectief is jouw feedback eigenlijk? Ben je nieuwsgierig? Dan is deze workshop echt iets voor jou. De workshop bestaat uit twee dagdelen. ’s Ochtends bereiden we na de introductie de minilessen voor de middag voor. ’s Middags gaan we in het zwembad aan de slag met de minilessen, waarop jij vervolgens feedback gaat geven.

Workshop 2: Decompressie

De workshop neemt je mee langs de huidige decompressie theorieën. Niet ingewikkeld maar juist in erg simpele bewoordingen en verduidelijkt door allerhande leuke werkvormen. Je beleeft deze workshop als cursist die iets wil leren over de decompressie theorie. Echter, regelmatig stappen we uit de ‘cursist mode’ en in de ‘instructeur mode’ en verduidelijken de didactiek achter de verschillende werkvormen die we gebruiken. Niet alleen leuk dus voor diegenen die nog niet zoveel weten over decompressie maar ook voor de doorgewinterde tech-instructeur die iets wil leren over lesgeven. Je hebt niet alleen een erg leuke en leerzame dag maar je gaat dan ook naar huis met een volledig lesplan wat je zelf kunt gebruiken als je decompressie lessen gaat geven.

Workshop 3: Verbeter jezelf: leer van een buddy!

Sta jij als instructeur open voor feedback van anderen op jouw manier van les geven? Wil je soms zelf collega-instructeurs feedback geven? Tijdens de normale duikopleidingen is dat soms lastig. Er is te weinig tijd of aandacht voor. Prioriteit is immers het opleiden van duikers en niet het verbeteren van jouw manier van lesgeven. In deze workshop neem je daar wél bewust de tijd voor. Hierbij word je geholpen door je zelf gekozen buddy(s).

De workshop bestaat uit een dagdeel theorie waarin je zelf één of twee geschikte buddy’s uitzoekt, oefent in het geven van feedback en afspraken met je buddy maakt over het praktijktraject. Tijdens het praktijkdeel, dat je binnen een half jaar na de theorie afrondt, geef je elkaar feedback op een les. Je bepaalt zelf waarop je feedback wilt krijgen en wat voor les je geeft. Hierdoor kun je veel aandacht geven aan aspecten waar je moeite mee hebt, ervaring mee wilt opdoen of waar je van je buddy(s) van wilt leren. Het leuke is dat jij ook je buddy(‘s) helpt met het verbeteren van zichzelf.

Workshop 4: Reanimatieles geven

Instructeurs die de 2*-duikopleiding geven en toezichthouders in het zwembad zijn volgens de wet verplicht om jaarlijks aan te tonen dat ze vaardig zijn in het geven van reanimatie. Na het volgen van de workshop ‘Reanimatieles geven’ kan jij de leden van jouw club leren reanimeren en de jaarlijkse update voor reanimatie verzorgen en afnemen.

Workshop 5: Toezicht in het zwembad

Veel duikverenigingen zetten hun eigen toezichthouder in tijdens de zwembadlessen. Volgens wettelijke regels moet elke toezichthouder jaarlijks aantonen dat hij vaardig is in reddende handelingen: iemand bovenhalen, naar de kant vervoeren en op de kant brengen. Wij hebben hiervoor de NOB Zwemtest voor Duikers ontwikkeld. Na het volgen van de workshop ‘Toezicht in het Zwembad’ kan jij bij de leden van jouw club die toezichthouder willen zijn de NOB Zwemtest voor Duikers afnemen. De workshop bestaat uit een inleiding ‘op het droge’ en vervolgens uit zelf oefenen en uitproberen in het zwembad. Deze workshop kan helaas niet bij een vereniging worden georganiseerd, maar wordt georganiseerd op een locatie centraal in Nederland.

Workshop 6: Vinzwemmen met perslucht

Tijdens de workshop vinzwemmen met perslucht maken wij jou als instructeur vertrouwd met de module vinzwemmen met perslucht. Deze module is bedoeld om reeds ervaren vinzwemmers op een veilige en verantwoorde manier kennis te laten nemen van de technieken, materialen en gebruik bij het vinzwemmen met perslucht. De workshop bestaat uit een theorieles en een zwembadles. Tijdens de theorieles krijg je een korte introductie over vinzwemmen, nemen we de module vinzwemmen met perslucht door en leren we je verschillende instructievormen aan. Tijdens de zwembadles oefenen we het aansluiten van de apparatuur, zwemmen met perslucht, keren, aantikken en de startduik. Aan het eind van de workshops ontvang je een bewijs waarmee jij bekwaam bent om de module vinzwemmen met perslucht te instrueren aan vinzwemmers (in samenwerking met een vinzwemtrainer).

Workshop 7: Getijdenwater

Tijdens de workshop Getijdenwater krijg je meer achtergrondinformatie over alles wat te maken heeft met o.a. stroming en getij. Bij de NOB wordt er al veel aandacht besteed aan het te water gaan bij beperkte stroomsnelheid, het zal voor de meeste instructeurs dan ook geen onbekende stof zijn. Het is misschien alleen wel alweer even geleden dat dit voorbij is gekomen. De workshop zorgt daardoor voor een kleine update, maar levert ook zeker nieuwe inzichten op die je kunt gebruiken bij het geven van je eigen lessen.

Workshop 8: Trimmen

Tijdens de workshop Trimmen besteden we aandacht aan het ‘oefenen in trim’ en ‘horizontale trim’ zoals die nu worden toegepast. Instructeurs delen hierbij hun ervaringen en inzichten met elkaar. Ook besteden we aandacht aan het observeren en het (laten) verbeteren van de eerder genoemde technieken. Als laatste gaan we met de instructeurs aan de slag met aangepaste/alternatieve oefeningen om de trim skills te oefenen en evalueren we dit. De workshop heeft echter niet als doel om je vaardigheden aan te leren en/of te vergoten. Van een instructeur mag verwacht worden dat hij/zij alle oefeningen in trim kan uitvoeren. De workshop Trimmen is een praktijkworkshop. Dit betekent dat het grootste deel van de workshop in het buitenwater zal plaatsvinden.

Workshops bij een externe aanbieder

Hieronder staan de diverse workshops (trainingen) die wij hebben geselecteerd bij externe aanbieders.

Workshop 1: Workshops van Onderwaterhuis.nl

Op de website van Onderwaterhuis.nl kun je alle workshops zien die zij aanbieden. Alle workshops van Onderwaterhuis.nl tellen mee.

Workshop 2: Weekend van de Biologische Werkgroep

Elk jaar organiseert de Biologische Werkgroep een cursusweekend. Het is een weekend vol met boeiende lezingen, workshops, stenen keren en duiken. Allemaal onder begeleiding van enthousiaste en ervaren biologen. Ben je geïnteresseerd in dit weekend én wil je weten wanneer het volgende cursusweekend is, stuur dan een mail naar biologischewerkgroep@gmail.com.

Workshop 4: Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades

De NRZ organiseert jaarlijks een Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades. Deze dag is exclusief voor kader en bestuur van zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades en het programma bestaat uit verschillende rondes met interessante lezingen, boeiende masterclasses en leerzame workshops.

Workshop 5: Symposium ‘Duikveiligheid – Update van recente inzichten’

De Eenheid voor Hyperbare Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen organiseert jaarlijks een symposium ‘Duikveiligheid’.

Workshop 6: Vintechnieken

Bij Duikcentrum De Aalscholvers kun je de workshop Vintechnieken volgen. Je krijgt uitleg over meerdere vintechnieken waaronder de: frog kick, modified frog kick, flutter kick, modified flutter kick, back kick en helicopter-turn.

Korting
Met Duikcentrum De Aalscholvers hebben we een korting voor NOB-instructeurs afgesproken. Deze korting is als volgt:
1) Groepskorting: de 4e instructeur betaald de halve prijs voor de workshop.
2) 3 halen 2 betalen: als een instructeur de 3 workshops (vintechnieken, SMB Deployment en Line procedures) in één jaar volgt, dan krijgt hij de goedkoopste gratis.

Workshop 7: SMB Deployment

Bij Duikcentrum De Aalscholvers kun je de workshop SMB Deployment volgen. Tijdens deze workshop leer je de optimale manier om in samenwerking met je teamgenoten een SMB aan de oppervlakte te krijgen.

Korting
Met Duikcentrum De Aalscholvers hebben we een korting voor NOB-instructeurs afgesproken. Deze korting is als volgt:
1) Groepskorting: de 4e instructeur betaald de halve prijs voor de workshop.
2) 3 halen 2 betalen: als een instructeur de 3 workshops (vintechnieken, SMB Deployment en Line procedures) in één jaar volgt, dan krijgt hij de goedkoopste gratis.

Workshop 8: Line Procedures

Bij Duikcentrum De Aalscholvers kun je de workshop Line Procedures volgen. Tijdens deze workshop leer je veilig en effectief omgaan met reels. In de theorie wordt eerst de handling, procedures en protocollen behandeld. Daarna ga je het e.e.a. toepassen gedurende een field drill. Ook ga je nog het zwembad in voor diverse oefeningen.

Korting
Met Duikcentrum De Aalscholvers hebben we een korting voor NOB-instructeurs afgesproken. Deze korting is als volgt:
1) Groepskorting: de 4e instructeur betaald de halve prijs voor de workshop.
2) 3 halen 2 betalen: als een instructeur de 3 workshops (vintechnieken, SMB Deployment en Line procedures) in één jaar volgt, dan krijgt hij de goedkoopste gratis.

Workshop 9: Maritieme indoor training

Je bent mee op een liveaboard en de boot zinkt. Wat doe je dan? En hoe keer je het reddingsvlot om en red je een drenkeling? Tijdens de Maritieme Indoortraining van Get Wet Maritiem leer je hoe je moet overleven op zee én hoe je moet ontsnappen uit een auto die te water is geraakt. Iedereen die in het bezit is van een goede gezondheid en een zwemdiploma kan meedoen.

Workshop 10: The Human Diver opleiding

The Human Diver opleiding kan zowel bestaan uit een twee daagse opleiding als een online cursus van 3 uur. Beide trainingen zijn aangemerkt als instructeursworkshop.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar workshops@onderwatersport.org.

Vraag 1: Waarom deze workshops?

Als eerste hebben we gekeken naar welke workshops er zijn, waarvan wij weten dat die positieve beoordelingen hebben. We vinden het belangrijk dat een workshop ook écht een meerwaarde is voor de instructeur. Daarnaast moeten het workshops zijn die wij als NOB zelf niet aanbieden. Om zo een gevarieerd mogelijk programma te krijgen.

Vraag 2: Ik weet ook een goede workshop, kan ik die laten meetellen voor de licentie?

Nee, deze kan je niet zomaar laten meetellen. De Opleidingscommissie beslist over de workshops/cursussen die meetellen voor de instructeurslicentie. Heb je daarom een workshop/cursus bij een andere aanbieder gevolgd én denk je dat deze ook interessant is voor andere instructeurs? Geef dit dan aan ons door zodat de Opleidingscommissie hier naar kan kijken. Dit kan door een mail te sturen naar workshops@onderwatersport.org .

Vraag 3: Waarom moet ik extra kosten betalen voor deze workshops?

Doordat het externe workshops betreft, krijg je als instructeur te maken met extra kosten. Bij de één ben je enkele tientallen euro’s kwijt, bij de ander ga je al naar de €100. We hebben echter niet naar de kosten gekeken, maar naar de kwaliteit van de workshop. We bieden je als instructeur de mogelijkheid om naast de workshops van de NOB, andere workshops te volgen. Of je hier gebruik van maakt en dus de extra kosten wil betalen, is helemaal je eigen keuze.

Vraag 4: Ik heb een externe workshop gevolgd, hoe geef ik dit aan bij de NOB?

Je bent als instructeur zelf verantwoordelijk om aan de NOB door te geven dat je een externe workshop hebt gevolgd. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de factuur, een bevestiging van je inschrijving, een certificaat of een briefje van de docent naar ons te mailen. Deze kun je mailen naar workshops@onderwatersport.org. De workshop moet in de periode van de Online Update gevolgd zijn. Voor 2019/2021 is deze vastgesteld op 04-11-2019 tot 01-11-2021.