Instructeursworkshops

Hou je kennis up-to-date

Voor onze instructeurs organiseren we het hele jaar door diverse instructeursworkshops om hun kennis up-to-date te houden. Hieronder vind je een overzicht van de workshops die we allemaal aanbieden. In onze agenda vind je een overzicht van alle geplande workshops. 

Lees verder onder de foto

Instructeursworkshop
Foto: Erik de Boer

Een workshop bij jou in de buurt

Zie jij in het rijtje titels hieronder een interessante workshop staan, maar wordt deze alleen aan de andere kant van het land gegeven? Laat het weten via workshops@onderwatersport.org en we gaan kijken of we de workshop ook bij jou in de buurt kunnen organiseren.

Onderwerp aandragen

Hieronder staan de diverse instructeursworkshops die wij aanbieden. Heb je een onderwerp waar jij als sportduikinstructeur beter in wilt worden, maar zie je het niet terug in het rijtje beschikbare titels? Laat het ons weten zodat we kunnen onderzoeken of er voldoende interesse bestaat voor jouw onderwerp om er een nieuwe workshop voor te ontwikkelen.

Workshop 1: Effectief feedback geven

Wanneer is de feedback die jij als instructeur aan je leerling geeft effectief? Als die jouw leerling helpt bij het leren. Het lijkt zo simpel, maar hoe effectief is jouw feedback eigenlijk? Ben je nieuwsgierig? Dan is deze workshop echt iets voor jou. De workshop bestaat uit twee dagdelen. ’s Ochtends bereiden we na de introductie de minilessen voor de middag voor. ’s Middags gaan we in het zwembad aan de slag met de minilessen, waarop jij vervolgens feedback gaat geven.

Workshop 2: Decompressie

De workshop neemt je mee langs de huidige decompressie theorieën. Niet ingewikkeld maar juist in erg simpele bewoordingen en verduidelijkt door allerhande leuke werkvormen. Je beleeft deze workshop als cursist die iets wil leren over de decompressie theorie. Echter, regelmatig stappen we uit de ‘cursist mode’ en in de ‘instructeur mode’ en verduidelijken de didactiek achter de verschillende werkvormen die we gebruiken. Niet alleen leuk dus voor diegenen die nog niet zoveel weten over decompressie maar ook voor de doorgewinterde tech-instructeur die iets wil leren over lesgeven. Je hebt niet alleen een erg leuke en leerzame dag maar je gaat dan ook naar huis met een volledig lesplan wat je zelf kunt gebruiken als je decompressie lessen gaat geven.

Workshop 3: Een leuke zwembad les; hoe doe je dat?

Als je vaak zwembadtraining geeft, heb je het je vast wel eens afgevraagd: wat zal ik nu weer eens verzinnen om er een leuke les van te maken?! Deze workshop geeft je tal van bruikbare ideeën die je voor een appel en een ei uit kan voeren. Na een korte inleiding op het droge ga je met de andere deelnemers het water in en ervaar je zelf hoe leuk en uitdagend een creatieve zwembadles kan zijn. Een aanrader!

Workshop 4: Verbeter jezelf: leer van een buddy!

Sta jij als instructeur open voor feedback van anderen op jouw manier van les geven? Wil je soms zelf collega-instructeurs feedback geven? Tijdens de normale duikopleidingen is dat soms lastig. Er is te weinig tijd of aandacht voor. Prioriteit is immers het opleiden van duikers en niet het verbeteren van jouw manier van lesgeven. In deze workshop neem je daar wél bewust de tijd voor. Hierbij word je geholpen door je zelf gekozen buddy(s).

De workshop bestaat uit een dagdeel theorie waarin je zelf één of twee geschikte buddy’s uitzoekt, oefent in het geven van feedback en afspraken met je buddy maakt over het praktijktraject. Tijdens het praktijkdeel, dat je binnen een half jaar na de theorie afrondt, geef je elkaar feedback op een les. Je bepaalt zelf waarop je feedback wilt krijgen en wat voor les je geeft. Hierdoor kun je veel aandacht geven aan aspecten waar je moeite mee hebt, ervaring mee wilt opdoen of waar je van je buddy(s) van wilt leren. Het leuke is dat jij ook je buddy(‘s) helpt met het verbeteren van zichzelf.

Workshop 5: Reanimatieles geven

Instructeurs die de 2*-duikopleiding geven en toezichthouders in het zwembad zijn volgens de wet verplicht om jaarlijks aan te tonen dat ze vaardig zijn in het geven van reanimatie. Na het volgen van de workshop ‘Reanimatieles geven’ kan jij de leden van jouw club leren reanimeren en de jaarlijkse update voor reanimatie verzorgen en afnemen.

Workshop 6: Toezicht in het zwembad

Veel duikverenigingen zetten hun eigen toezichthouder in tijdens de zwembadlessen. Volgens wettelijke regels moet elke toezichthouder jaarlijks aantonen dat hij vaardig is in reddende handelingen: iemand bovenhalen, naar de kant vervoeren en op de kant brengen. Wij hebben hiervoor de NOB Zwemtest voor Duikers ontwikkeld. Na het volgen van de workshop ‘Toezicht in het Zwembad’ kan jij bij de leden van jouw club die toezichthouder willen zijn de NOB Zwemtest voor Duikers afnemen. De workshop bestaat uit een inleiding ‘op het droge’ en vervolgens uit zelf oefenen en uitproberen in het zwembad. Deze workshop kan helaas niet bij een vereniging worden georganiseerd, maar wordt georganiseerd op een locatie centraal in Nederland.

Workshop 7: Vinzwemmen met perslucht

Tijdens de workshop vinzwemmen met perslucht maken wij jou als instructeur vertrouwd met de module vinzwemmen met perslucht. Deze module is bedoeld om reeds ervaren vinzwemmers op een veilige en verantwoorde manier kennis te laten nemen van de technieken, materialen en gebruik bij het vinzwemmen met perslucht. De workshop bestaat uit een theorieles en een zwembadles. Tijdens de theorieles krijg je een korte introductie over vinzwemmen, nemen we de module vinzwemmen met perslucht door en leren we je verschillende instructievormen aan. Tijdens de zwembadles oefenen we het aansluiten van de apparatuur, zwemmen met perslucht, keren, aantikken en de startduik. Aan het eind van de workshops ontvang je een bewijs waarmee jij bekwaam bent om de module vinzwemmen met perslucht te instrueren aan vinzwemmers (in samenwerking met een vinzwemtrainer).