Instructeursworkshops

Hou je kennis up-to-date

Voor onze instructeurs organiseren we het hele jaar door diverse instructeursworkshops om hun kennis up-to-date te houden. Naast onze eigen workshops is het ook mogelijk om geselecteerde workshops bij andere organisaties te volgen. Hieronder vind je een overzicht van de workshops die wij aanbieden én van de workshops die je bij een andere organisatie kunt volgen. Een overzicht van de geplande workshops van de NOB kun je vinden in onze agenda

Lees verder onder de foto

Instructeursworkshop
Foto: Erik de Boer

Een workshop bij jou in de buurt

Zie jij in het rijtje titels hieronder een interessante workshop staan, maar wordt deze alleen aan de andere kant van het land gegeven? Laat het weten via workshops@onderwatersport.org en we gaan kijken of we de workshop ook bij jou in de buurt kunnen organiseren.

Workshops door de NOB

Hieronder staan de diverse instructeursworkshops die wij aanbieden. Heb je daarnaast een onderwerp waar jij als instructeur beter in wilt worden? Laat het ons weten, zodat we kunnen onderzoeken of er voldoende interesse bestaat voor jouw onderwerp.

Zelf een workshop aanvragen?

Wil je samen met de instructeurs van jouw club een bepaalde workshop volgen én heb je hiervoor een locatie beschikbaar, dan kun je dit aan ons doorgeven. Gezamenlijk kijken we vervolgens of het mogelijk is om de workshop bij jullie te organiseren. Voor het aanvragen van een workshop stellen we wel enkele voorwaarden:

  • Het betreft één van de workshops die door de NOB wordt aangeboden. Dus geen externe workshop.
  • Je regelt zelf een locatie voor de workshop en kiest een datum waarop deze kan plaatsvinden. Hierbij wordt rekening gehouden met de eisen die we stellen aan de workshop. Bij elke workshop staat beschreven welke eisen dit zijn.
  • Indien er kosten verbonden zijn aan het huren van een locatie dan is hiervoor budget beschikbaar. Eventuele kosten worden altijd eerst afgestemd met de NOB.
  • De workshop organiseer je samen met andere instructeurs.
  • We organiseren geen workshops waarbij enkel de instructeurs van één club aanwezig zijn. Het leren van elkaar is van grote waarde bij een workshop en daarom is de workshop toegankelijk voor alle instructeurs uit de regio.
  • De workshop wordt altijd door een NOB-docent gegeven of een externe expert die door de NOB wordt aangewezen.
  • Je mag zelf een docent benaderen als je deze kent. Zo niet, dan bekijkt de NOB of wij een beschikbare docent kunnen vinden.
  • Alle ideeën voor een workshop zijn welkom en hier zullen we serieus naar kijken. Het geeft echter geen garantie dat we de workshop ook kunnen organiseren.

Via workshops@onderwatersport.org kun je een aanvraag indienen.

Workshop 1: Decompressie

De workshop neemt je mee langs de huidige decompressie theorieën. Niet ingewikkeld, maar juist in erg simpele bewoordingen en verduidelijkt door allerhande leuke werkvormen. Je beleeft deze workshop als cursist die iets wil leren over de decompressie theorie. Echter, regelmatig stappen we uit de ‘cursist mode’ en in de ‘instructeur mode’ en verduidelijken de didactiek achter de verschillende werkvormen die we gebruiken. Niet alleen leuk dus voor diegenen die nog niet zoveel weten over decompressie maar ook voor de doorgewinterde tech-instructeur die iets wil leren over lesgeven. Je hebt niet alleen een erg leuke en leerzame dag, maar je gaat dan ook naar huis met een volledig lesplan wat je zelf kunt gebruiken als je decompressie lessen gaat geven.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) – 8 uur
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 2: ScubaDoe Applicatie

Het totale ScubaDoe-programma mag worden gegeven door NOB-instructeurs die de speciale ScubaDoe-applicatie hebben gevolgd. Deze bestaat uit één dagdeel, waarin de opzet van het programma en de specifieke aspecten van het les geven aan kinderen centraal staan. In deze applicatie-opleiding voor instructeurs gaan we dieper in op de typische aspecten van het werken met kinderen. Alle lesmaterialen van het ScubaDoe-programma vind je op de NOB-site bij de Instructeurshandleiding/ScubaDoe. Na afloop van de cursus ontvang je de ScubaDoe-applicatie waardoor je bevoegd bent om het ScubaDoe-programma te geven.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) – 4 uur
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 3: Reanimatieles geven

Instructeurs die de 2*-duikopleiding geven en toezichthouders in het zwembad zijn volgens de wet verplicht om jaarlijks aan te tonen dat ze vaardig zijn in het geven van reanimatie. Na het volgen van de workshop ‘Reanimatieles geven’ kan jij de leden van jouw club leren reanimeren en de jaarlijkse update voor reanimatie verzorgen en afnemen.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) – 8 uur
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 12
  • Reanimatiepopen en AED-trainers (spullen zijn via de NOB beperkt beschikbaar en dit kan daardoor effect hebben op het maximaal aantal deelnemers).
Workshop 4: Toezicht in het zwembad

Veel duikverenigingen zetten hun eigen toezichthouder in tijdens de zwembadlessen. Volgens wettelijke regels moet elke toezichthouder jaarlijks aantonen dat hij vaardig is in reddende handelingen: iemand bovenhalen, naar de kant vervoeren en op de kant brengen. Wij hebben hiervoor de NOB Zwemtest voor Duikers ontwikkeld. Na het volgen van de workshop ‘Toezicht in het Zwembad’ kan jij bij de leden van jouw club die toezichthouder willen zijn de NOB Zwemtest voor Duikers afnemen. De workshop bestaat uit een inleiding ‘op het droge’ en vervolgens uit zelf oefenen en uitproberen in het zwembad. Deze workshop kan helaas niet bij een vereniging worden georganiseerd, maar wordt georganiseerd op een locatie centraal in Nederland.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) –  2 uur
  • Zwembad – 2 uur
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 18
  • Materialen zoals een reddingsklos, werpzak en reddingspop zijn nodig. De NOB heeft deze spullen zelf niet.
Workshop 5: Vinzwemmen met perslucht

Tijdens de workshop vinzwemmen met perslucht maken wij jou als instructeur vertrouwd met de module vinzwemmen met perslucht. Deze module is bedoeld om reeds ervaren vinzwemmers op een veilige en verantwoorde manier kennis te laten nemen van de technieken, materialen en gebruik bij het vinzwemmen met perslucht. De workshop bestaat uit een theorieles en een zwembadles. Tijdens de theorieles krijg je een korte introductie over vinzwemmen, nemen we de module vinzwemmen met perslucht door en leren we je verschillende instructievormen aan. Tijdens de zwembadles oefenen we het aansluiten van de apparatuur, zwemmen met perslucht, keren, aantikken en de startduik. Aan het eind van de workshops ontvang je een bewijs waarmee jij bekwaam bent om de module vinzwemmen met perslucht te instrueren aan vinzwemmers (in samenwerking met een vinzwemtrainer).

Workshop 6: Getijdenwater

Tijdens de workshop Getijdenwater krijg je meer achtergrondinformatie over alles wat te maken heeft met o.a. stroming en getij. Bij de NOB wordt er al veel aandacht besteed aan het te water gaan bij beperkte stroomsnelheid, het zal voor de meeste instructeurs dan ook geen onbekende stof zijn. Het is misschien alleen wel alweer even geleden dat dit voorbij is gekomen. De workshop zorgt daardoor voor een kleine update, maar levert ook zeker nieuwe inzichten op die je kunt gebruiken bij het geven van je eigen lessen.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) – 4 uur
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 7: Trimmen

Tijdens de workshop Trimmen besteden we aandacht aan het ‘oefenen in trim’ en ‘horizontale trim’ zoals die nu worden toegepast. Instructeurs delen hierbij hun ervaringen en inzichten met elkaar. Ook besteden we aandacht aan het observeren en het (laten) verbeteren van de eerder genoemde technieken. Als laatste gaan we met de instructeurs aan de slag met aangepaste/alternatieve oefeningen om de trim skills te oefenen en evalueren we dit. De workshop heeft echter niet als doel om je vaardigheden aan te leren en/of te vergoten. Van een instructeur mag verwacht worden dat hij/zij alle oefeningen in trim kan uitvoeren. De workshop Trimmen is een praktijkworkshop. Dit betekent dat het grootste deel van de workshop in het buitenwater zal plaatsvinden.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) – 3 uur
  • Duikplaats die in de buurt is van de theorieruimte en waar geen stroming is.
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 8: Calamiteiten

De workshop duurt 5 uur en na deze workshop ben jij je er van bewust hoe jij jezelf kunt voorbereiden op calamiteiten en leer je hoe hier mee om te gaan.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) – 5 uur
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 9: Redden, meer dan de gebaande paden

Tijdens de workshop kijken we naar de verschillen in redden tussen het duiken in het zwembad en het buitenwater. We oefenen elementen uit de workshop Toezicht in het Zwembad en oefenen we het opsporen van een duiker met slecht zicht. Deze workshop bestaat zowel uit een deel theorie als een praktijkdeel in het buitenwater.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm)
  • Duikplaats die in de buurt is van de theorieruimte en waar geen stroming is.
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 10: Vinzwemtechnieken

Bij de workshop Vinzwemtechnieken wordt er gekeken naar de verschillende eigenschappen van de diverse soorten vinnen en het daadwerkelijke gebruik van je vinnen in relatie tot het onderwatermilieu. Deelnemers leren tevens instructies voor het gebruik van vinnen over te brengen naar cursisten. Deze workshop bestaat zowel uit een deel theorie als een praktijkdeel in het zwembad.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm)
  • Badwater voor ca. 1-1,5 uur
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 11: ARBO en aansprakelijkheid

Bij de workshop ARBO en aansprakelijkheid voor instructeurs maak je op een praktische en interactieve manier kennis met de wet- en regelgeving op het gebied van duiken en duikinstructie. Je leert hoe je ARBO-issues kunt herkennen en daarmee om kunt gaan. We gaan ook dieper in op aansprakelijkheid en hoe je deze kunt beperken. Deelnemers worden meegenomen door de workshop aan de hand van leuke cases en interactieve werkvormen. Met de cursusgroep delen we ervaringen om jullie adviserende rol aan het bestuur van je vereniging en je collega instructeurs vorm te kunnen geven.

Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:

  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm) voor ca. 5 uur.
  • Deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16
Workshop 12: Wrakreel
Sinds enige tijd zit het gebruik van de wrakreel in de 2* opleiding. In deze workshop gaan we aan de slag met de thema’s; soorten reels, eisen aan een duiken. Daarnaast werken we aan de eigen vaardigheid op demonstratie-niveau en doen we verschillende oefenvormen. We starten de workshop op het droge en sluiten af in de praktijk (zwembad of buitenwater).
Wil je deze workshop zelf organiseren? Dan heb je nodig:
  • Theorieruimte (incl. beamer en scherm)
  • Badwater of een geschikte buitenwaterlocatie voor ca. 1-1,5 uur
  • Deelnemers: minimaal 9 en maximaal 15

Workshops bij een externe aanbieder

Hieronder staan de diverse workshops (trainingen) die wij hebben geselecteerd bij externe aanbieders.

Workshop 1: Workshops van Onderwaterhuis.nl

Op de website van Onderwaterhuis.nl kun je alle workshops zien die zij aanbieden. Alle workshops van Onderwaterhuis.nl tellen mee. Lees meer.

Workshop 2: Weekend van de Biologische Werkgroep

Elk jaar organiseert de Biologische Werkgroep een cursusweekend. Het is een weekend vol met boeiende lezingen, workshops, stenen keren en duiken. Allemaal onder begeleiding van enthousiaste en ervaren biologen. Ben je geïnteresseerd in dit weekend én wil je weten wanneer het volgende cursusweekend is, stuur dan een mail naar biologischewerkgroep@gmail.com.

Workshop 3: Cave & Wreck Night - GUE

De datum voor 2024 is nog niet bekend.

Workshop 4: Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades

De NRZ organiseert jaarlijks een Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades. Deze dag is exclusief voor kader en bestuur van zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades en het programma bestaat uit verschillende rondes met interessante lezingen, boeiende masterclasses en leerzame workshops. Lees meer. 

Workshop 5: Symposium ‘Duikveiligheid – Update van recente inzichten’

De Eenheid voor Hyperbare Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen organiseert jaarlijks een symposium ‘Duikveiligheid’.

Workshop 6: Vintechnieken

Bij Duikcentrum De Aalscholvers kun je de workshop Vintechnieken volgen. Je krijgt uitleg over meerdere vintechnieken waaronder de: frog kick, modified frog kick, flutter kick, modified flutter kick, back kick en helicopter-turn. Lees meer.

Workshop 7: SMB Deployment

Bij Duikcentrum De Aalscholvers kun je de workshop SMB Deployment volgen. Tijdens deze workshop leer je de optimale manier om in samenwerking met je teamgenoten een SMB aan de oppervlakte te krijgen. Lees meer. 

Workshop 8: Line Procedures

Bij Duikcentrum De Aalscholvers kun je de workshop Line Procedures volgen. Tijdens deze workshop leer je veilig en effectief omgaan met reels. In de theorie wordt eerst de handling, procedures en protocollen behandeld. Daarna ga je het e.e.a. toepassen gedurende een field drill. Ook ga je nog het zwembad in voor diverse oefeningen. Lees meer. 

Workshop 9: Maritieme indoor training

Je bent mee op een liveaboard en de boot zinkt. Wat doe je dan? En hoe keer je het reddingsvlot om en red je een drenkeling? Tijdens de Maritieme Indoortraining van Get Wet Maritiem leer je hoe je moet overleven op zee én hoe je moet ontsnappen uit een auto die te water is geraakt. Iedereen die in het bezit is van een goede gezondheid en een zwemdiploma kan meedoen. Lees meer. 

Workshop 10: The Human Diver opleiding

The Human Diver opleiding kan zowel bestaan uit een twee daagse opleiding als een online cursus van 3 uur. Beide trainingen zijn aangemerkt als instructeursworkshop. Lees meer. 

Workshop 11: Congres Wij Duiken Veilig

Het congres Wij Duiken Veilig is bedoeld voor iedereen die professioneel met duiken bezig is, van duikers, duiksupervisors, beleidsmakers binnen de beroepssector tot eigenaren van duikscholen, verenigingsbestuurders, duikinstructeurs en divemasters binnen de technische en recreatieve duiksport en andere belangstellenden. Hét moment van het jaar waar je vertegenwoordigers uit de gehele duiksector ontmoet.

Op dit moment is er nog geen nieuwe datum voor het congres.

Workshop 12: DAN opleidingen

De DAN (Divers Alert Network) biedt verschillende cursussen aan op provider niveau die je helpen bij het verlenen van eerste hulp aan een duiker. De onderstaande cursussen van de DAN kun je volgen in het kader van de licentieverlenging:

  • First Aid
  • Oxygen First Aid for Diving Emergencies
  • Advanced Oxygen First Aid for Scuba Diving Injuries
  • On-Site Neurological Assessment for divers
  • Hazardous Marine Life Injuries
  • Medical Oxygen Rebreather
  • Dive Medicine for Divers
  • Basic Life Support
  • Diver Medical Technician

Lees meer

Workshop 13: Instructeursopleiding reanimeren (incl. AED)

Heb je een instructeursopleiding reanimeren (incl. AED) gevolgd bij de DAN, de NRR of PADI EFR? Dan telt deze mee als instructeursworkshops. De opleiding dien je gevolgd te hebben in hetzelfde jaar als de licentieverlenging.

Workshop 14: Onderwaterbiologie, verrijk je duikbeleving

Via lezingen, duikdagen, duikweekenden en specialisaties nemen we je graag mee op ontdekkingstocht. Als duikende biologen leren wij elke duik weer iets bij. Kennis en ervaringen die we graag willen delen met anderen. Onze missie is dan ook om duikers te enthousiasmeren voor het leven in de zee. Volg je een duikdag of weekend dan geldt deze als instructeursworkshop. Lees meer 

Workshop 15: Freediving

Alle cursussen die georganiseerd worden door de NELOS of via de Dutch Freediving Association (DFA) worden aangeboden. Via de onderstaande button kun je het aanbod op de website van de DFA en NELOS bekijken.

https://www.dfa.nu/freediving/leren-freediven-en-trainen/

https://nelos.be/programma/vrijduiken

Workshop 16: Sportopleidingen.nl

Sportopleidingen.nl is dé plek voor competentiegerichte sportopleidingen en (bij)scholingen. Op de website staan opleidingen van de NOC*NSF Academie, sportbonden en commerciële aanbieders voor de gehele sportbranche, ongeacht in welke sport je actief bent. Omdat het aanbod op sportopleidingen.nl zeer uitgebreid is en constant anders kan zijn, kunnen we niet op voorhand aangeven welke opleidingen in aanmerkingen komen voor de licentieverlenging. We hebben daarom besloten dat instructeurs die een opleiding willen volgen via sportopleidingen.nl, de betreffende opleiding eerst voorleggen aan de NOB. Een bureaumedewerker bekijkt de betreffende opleiding op relevantie voor de duiksport. Hiervoor kun je een bericht sturen naar workshops@onderwatersport.org.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar workshops@onderwatersport.org.

Vraag 1: Waarom deze workshops?

Als eerste hebben we gekeken naar welke workshops er zijn, waarvan wij weten dat die positieve beoordelingen hebben. We vinden het belangrijk dat een workshop ook écht een meerwaarde is voor de instructeur. Daarnaast moeten het workshops zijn die wij als NOB zelf niet aanbieden. Om zo een gevarieerd mogelijk programma te krijgen.

Vraag 2: Ik weet ook een goede workshop, kan ik die laten meetellen voor de licentie?

Nee, deze kan je niet zomaar laten meetellen. De Opleidingscommissie beslist over de workshops/cursussen die meetellen voor de instructeurslicentie. Heb je daarom een workshop/cursus bij een andere aanbieder gevolgd én denk je dat deze ook interessant is voor andere instructeurs? Geef dit dan aan ons door zodat de Opleidingscommissie hier naar kan kijken. Dit kan door een mail te sturen naar workshops@onderwatersport.org .

Vraag 3: Waarom moet ik extra kosten betalen voor deze workshops?

Doordat het externe workshops betreft, krijg je als instructeur te maken met extra kosten. Bij de één ben je enkele tientallen euro’s kwijt, bij de ander ga je al naar de €100. We hebben echter niet naar de kosten gekeken, maar naar de kwaliteit van de workshop. We bieden je als instructeur de mogelijkheid om naast de workshops van de NOB, andere workshops te volgen. Of je hier gebruik van maakt en dus de extra kosten wil betalen, is helemaal je eigen keuze.

Vraag 4: Ik heb een externe workshop gevolgd, hoe geef ik dit aan bij de NOB?

Je bent als instructeur zelf verantwoordelijk om aan de NOB door te geven dat je een externe workshop hebt gevolgd. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de factuur, een bevestiging van je inschrijving, een certificaat of een briefje van de docent naar ons te mailen. Deze kun je mailen naar workshops@onderwatersport.org.