3*-duikopleiding

Word Divemaster

Ben je een ervaren duiker maar wil je meer weten over de achtergrond van het duiken? Dan is de 3*-opleiding (Divemaster) wellicht iets voor jou! In deze opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleid en hoe je een instructeur kunt assisteren.

Lees verder onder de foto

Foto: Rob Aarsen

Duikers begeleiden

In deze opleiding leer je hoe je duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval. Hier lees je wat een 3*-duiker als begeleider allemaal precies mag.

Wil je daarnaast een nog grotere rol bij het opleiden van duikers? Dan is wellicht de opleiding tot Duikbegeleider iets voor jou! Hier lees je meer over de Duikbegeleider.

Decompressieduiken

Een onderwerp dat veel aan bod komt is decompressieduiken. Jij weet straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën en te weinig water drinken. Kom je onverwacht in een deco? Dan weet jij hoe je veilig boven komt. Wil je daadwerkelijk (geplande) decompressieduiken gaan maken, dan kun je na het behalen van je 3*-brevet de specialisatie decompressieduiken volgen.

Om de duikcursus te volgen:

Jouw instructeur kan je brevet aanvragen als je minimaal 60 duiken in het buitenwater hebt gemaakt. De duiken die je in deze en in je vorige opleiding hebt gemaakt, tellen hierbij mee. Om te borgen dat je duikervaring voldoende divers is, gelden voor de samenstelling van die 60 duiken de volgende regels:

  • ten minste 30 duiken in Nederlands water
  • ten minste 10 duiken dieper dan 20 meter
  • ten minste 5 nachtduiken
  • ten minste 15 getijdenwaterduiken

Daarnaast moet je bij je instructeur laten zien dat jij vaardig bent in reanimatie en in het toedienen van zuurstof. Je instructeur weet welke vaardigheidsbewijzen we erkennen. Dat vaardigheidsbewijs mag trouwens niet ouder zijn dan een jaar.

Overal ter wereld duiken!

Waar je ook ter wereld duikt, jouw 3*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 3*-brevet is Dive Master, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!

Verder leren?

Na het behalen van je 3*-duikbrevet kun je je verder ontwikkelen als instructeur. Ook kun je kiezen voor één van de volgende specialisaties: