De Dopingautoriteit en het Nationaal Dopingreglement

De Dopingautoriteit is dè Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. De regels op het gebied van doping zijn vastgelegd in het nationaal dopingreglement(NDR). Als sporter ben je gebonden aan het NDR.  De sport is tegen doping! Dit geldt ook voor de NOB. Wij staan voor ‘schone sport. De kernwaarden van de onderwatersport zijn puur, eerlijk en gezond! 

‘Doping in de sport’ wordt bestreden om drie redenen:
1. Eerlijke sport (respect, geen competitievervalsing)
2. Integriteit van de sport (regels onvoorwaardelijk nageleefd)
3. Gezondheid sporter (voorkomen gezondheidsrisico’s)

Per 15 augustus 2023 is een vernieuwd Nationaal Dopingreglement (NDR) van kracht. Het NDR moest aangepast worden vanwege een wijziging van de Wet uitvoering antidopingbeleid. Het gaat om een bestuurlijke aanpassing, die verder geen directe gevolgen heeft voor sporters of sportbonden. Van de gelegenheid is ook gebruik gemaakt om de teksten van het reglement op te schonen en te verduidelijken.

De NOB is voor de procedures rondom onder andere de antidopingregelgeving aangesloten bij het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Het ISR stelt daarom het nieuwe dopingreglement ook vast. Dit is het vernieuwde dopingreglement van het ISR.

Meldpunt Dopingautoriteit

Sinds 1 juli 2016 beschikt de Dopingautoriteit over een Meldpunt Doping, waar vertrouwelijk informatie kan worden gegeven over dopingovertredingen, zoals
dopinggebruik of dopinghandel. Dit kan op naam, maar ook anoniem, zie voor meer informatie Meldpunt Doping. Daarnaast bestaat er ook een Infolijn. Voor antwoorden op al je vragen rondom doping kun je een e-mail sturen naar dopingvragen@dopingautoreit.nl. Ze antwoorden binnen 1 werkdag.

Educatie

Op 1 januari 2021 is de nieuwe Wereld Anti-Doping Code van WADA in werking getreden. Sindsdien is er ook een Internationale Standaard voor Educatie (ISE). Dit houdt in dat educatie voortaan verplicht is. De NOB zorgt er samen met de commissies voor dat het aanbod van educatie bij de juiste sporters, trainers en ouders terecht komt. Het e-learningplatform van de Dopingautoriteit is bereikbaar via www.dopingautoriteit.nl.elearning.

Handige links en documenten

Alle informatie staat op de website www.dopingautoriteit.nl. Onderstaand een aantal belangrijke documenten.

Er bestaat ook een app van de Dopingwaaier. Download hier de app.