Staalslakken

Hoogovenafval in het Nationaal Park

De delen van de dijk die onder de waterlijn liggen noemen we de vooroever. Op sommige plekken is deze vooroever door erosie te zwak geworden. Rijkswaterstaat versterkt deze zwakke plekken met kleine brokken hoogovenafval, ook wel staalslakken genoemd. Doordat dit kleine brokken zijn wordt de dijk onder water zo vlak dat onderwaterleven zoals kreeften geen holletjes meer kunnen vinden. Het gevolg: het onderwaterleven verdwijnt.

Foto: Ron Offermans

De oplossing

Door over de staalslakken een laag breuksteen te leggen (natuurlijk materiaal in veel grotere brokken), kan het onderwaterleven in Nationaal Park de Oosterschelde herstellen. De NOB heeft tot de Raad van State geprocedeerd om dit te bewerkstelligen – en dat is gelukt! De komende jaren zal daarom over de staalslakken een laag breuksteen worden gelegd bij Schelphoek, Burghsluis, Kattendijke en Goesse Sas.

Update 30 september 2020

Rijkswaterstaat is gestart met het werk aan de vooroevers van de Zeeuwse dijken. Hierdoor geldt er voor de komende maanden bij de volgende duikplekken een duikverbod: Burgshluis (45A en 45B), Schelphoek (42A en 42B), ten zuiden van Levensstrijd (34), Goese Sas (63), De Hoek en Galjoen Zonder Poen (68, 68A en 69), Kattendijke (64) en Nieuwe Sluis (65).

De vooroevers van de dijk worden versterkt om het fundament te beschermen tegen stroming en golfslag. Het versterken van de oevers die onder water liggen gebeurd door het storten van staalslakken en breukstenen. Om de veiligheid van duikers niet in gevaar te brengen, geldt op bovenstaande locaties tijdens de werkzaamheden een duikverbod tot uiterlijk 1 april 2021. De staalslakken en breukstenen worden gestort vanaf werkschepen. Als er geen werkschip te zien is, kan deze tussendoor wel aan komen varen en materiaal storten. Dit kan ook op weekenddagen gebeuren. Het werk wordt uitgevoerd door Boskalis.

Op alle locaties stort Rijkswaterstaat bovenop de staalslakken zogenaamde ecotoplagen van breuksteen. Deze ecotoplaag wordt in verschillende vormen aangebracht waardoor de onderwaternatuur na het werk sneller kan herstellen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de stort van staalslakken? Volg dan onze Facebookpagina.