Jeugd

1: Wat zijn de belangrijkste verschillen t.o.v. het 1*-brevet?

De vorm en inhoud van het 1*-juniorbrevet is gelijkwaardig aan het 1*-brevet, maar in verband met de doelgroep zijn er een aantal aanpassingen. Het gaat hier o.a. om de maximale diepte (10 meter), het aantal duiken per dag (1) en de watertemperatuur (min. 14 graden op max. duikdiepte).

2: Wat mag een 1*-juniorduiker na afloop van de opleiding?

Een 1*-juniorduiker mag met een meerderjarige buddy (minimaal 1*duiker) duiken tot een diepte van 10 meter. Het moet minimaal 14 graden Celsius zijn op de maximale duikdiepte.

3: Hoe lang is het 1*-juniorbrevet geldig?

Tot je 15e levensjaar, daarna vervalt de geldigheid van het brevet. Je kunt je 1*-juniorbrevet wel makkelijk omzetten naar een 1*-brevet.

4: Hoe kan ik het juniorbrevet omzetten in een 1*-brevet?

Via een korte update, bestaande uit minimaal één theorieles en twee buitenwaterlessen, waarin met name het diepteverschil (10 naar 20 meter) centraal staat. Deze update volg je voor je 15e verjaardag. Doe je dit niet en wil je later toch weer gaan duiken? Dan volg je de reguliere 1*-duikopleiding.
Om het 1*-juniorbrevet om te zetten in het ‘gewone’ 1*-brevet stuurt jouw instructeur een formulier (te downloaden hieronder) per post of e-mail naar de NOB op het moment dat de 1*-juniorduiker de update heeft gevolgd. De cursist dient zelf €20,- te betalen, waarna de 1*-brevetkaart naar zijn/haar adres wordt opgestuurd. Je kunt deze betaling voldoen door €20,- over te maken naar NL27INGB0002304157 tnv NOB ovv relatienummer en 1*-brevet.

5: Waarom moet een 12-jarigen jaarlijks medisch gekeurd worden i.p.v. om de drie jaar?

De norm is dat duikers tussen de 14 en 50 jaar eens in de drie jaar gekeurd moeten worden. Onder en boven die leeftijdsgrens geldt een jaarlijkse keuring. Voor jeugd die alleen in het zwembad duikt is een vragenlijst voldoende.

Terug naar veelgestelde vragen voor duikers.