Brevetten

1: Kan ik een brevet van een andere organisatie laten omzetten naar een NOB brevet?

We kunnen deze brevetten vaak wel registreren in jouw account maar er kan geen NOB brevet voor worden uitgegeven (je hebt immers geen opleiding bij ons gevolgd). De brevetten van de NOB staan voor een groot deel gelijk aan de brevetten van andere organisaties. Hieronder een overzicht:

Junior Open Water Diver = 1*-junior Duiker
Open Water Diver = 1*-Duiker
Advanced Open Water Diver = 2*-Duiker
Divemaster = 3*-Duiker

Het maakt in principe dus niet uit waar je een opleiding gevolgd hebt, je hebt vaak dezelfde bevoegdheden. Met de meeste brevetten van een andere organisaties kun je dan ook gewoon verder met een NOB-opleiding op jouw niveau.

2: Ik heb een CMAS brevet in het buitenland behaald, kan ik die laten registreren bij de NOB?

Ja, dat kan. Dit CMAS brevet wordt erkend als NOB brevet als wij deze opleiding ook aanbieden. Stuur een scan van je brevet (allebei de kanten) naar info@onderwatersport.org, dan zorgen wij dat je brevet bij ons geregistreerd wordt.

3: Ik ben mijn brevetkaart kwijt, kan ik een duplicaat aanvragen?

Ben je lid van de NOB? Dan kun je een nieuwe pas aanvragen door € 29,50 over te maken op NL27INGB0002304157 t.n.v. NOB bondsartikelen te Veenendaal, o.v.v. jouw relatienummer en gewenst brevet.

Ben je geen lid meer? Dan kost een duplicaat € 55,80. Je krijgt dan de rest van het jaar het lidmaatschap van de NOB via het individueel lidmaatschap cadeau*. Neem hiervoor even contact met ons op, dan kijken wij eerst of je gegevens nog kloppen. Zodra de betaling is voldaan sturen we je een nieuwe brevetkaart op.

*Het lidmaatschap wordt automatisch beëindigd. Wil je dit niet? Neem dan even contact op.

4: In welke landen is mijn brevet geldig?

Een NOB-brevet is overal ter wereld geldig. De NOB is namelijk aangesloten bij de internationale duikfederatie CMAS en de Europese duikfederatie EUF.

5: Kan ik lid worden van een NOB-vereniging als ik al een duikbrevet bij een andere duikorganisatie heb gehaald?

Ja, dat kan! Wanneer je brevet internationaal erkend is, kun je starten met een vervolgduikopleiding. Hieronder zie je op welk niveau je kunt instromen met jouw brevet:

Junior Open Water Diver = 1*-junior Duiker
Open Water Diver = 1*-Duiker
Advanced Open Water Diver = 2*-Duiker
Divemaster = 3*-Duiker

6: Ik ben mijn brevetregistratiekaart kwijt! Wat nu?

Als je je brevetregistratiekaart kwijt bent moet je een nieuwe kopen. Jouw instructeur kan via onze webshop een nieuwe bestellen.

7: Ik kan de code op mijn brevetregistratiekaart niet meer lezen.

Als de code op je brevetregistratiekaart niet meer leesbaar is dan is deze helaas niet meer geldig en moet je een nieuwe kopen. Jouw instructeur kan via onze webshop een nieuwe bestellen.

8: Hoe lang blijft mijn brevet geldig?

Als je jouw brevet hebt gehaald blijft deze voor altijd geldig, ook als je geen lid meer bent van de NOB. Je kunt met jouw behaalde brevet dus altijd duiken. Wel is het verstandig om, als je een langere tijd niet meer hebt gedoken, een opfristraining te doen.
Zo’n opfristraining bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte en duurt maximaal één dagdeel. Na het volgen van een opfristraining voelt alles weer vertrouwd, zodat je goed voorbereid volop kunt genieten van het duiken. Je instructeur maakt bovendien een aantekening in je logboek, zodat je (bijvoorbeeld op je vakantiebestemming) direct kunt starten met je eerste duik. Een opfristraining is dus handig én veilig!

9.: Ik ben op vakantie en ben mijn brevetten vergeten, wat nu!?

Geen nood als je lid bent kan je in MijnNOB jouw brevetgegevens ophalen en tonen bij de duikschool.

Veel duikplezier!

Terug naar veelgestelde vragen voor duikers.