WBTR informatiebijeenkomst update

Op 10 november 2020 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel bestuur en toezicht Rechtspersonen (WBTR) aangenomen. De wet zal op 1 juli 2021 in werking treden. Dit heeft ook gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Nog even kort, waar gaat het over?

De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. De overheid wil met de wet goed bestuur en continuïteit binnen besturen beter vastleggen en daarmee voorkomen dat bijvoorbeeld onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Gelukkig is er nu al veel gangbaar in de praktijk van wat er straks in de wet extra wordt vastgelegd. De gevolgen vallen dus best mee. Als je een aantal stappen doorloopt dan voldoet je vereniging of stichting in elk geval aan de verplichtingen die de wetswijziging oplegt.

Verhelderende online informatiebijeenkomst

Omdat er veel vragen bij onze bestuurders leven hebben we vorige week dinsdag- en donderdagavond een online informatieavond o.l.v. Jeroen Bedaux georganiseerd. Jeroen is advocaat en gespecialiseerd in onder andere bestuurdersaansprakelijkheid. Tijdens deze avond heeft hij de aanwezige bestuurders meer over de wet WBTR uitgelegd, wat dit betekent voor bestuurders en welke stappen je moet zetten om aan deze wet te voldoen.

De online bijeenkomst is opgenomen en de video kan je hier terugkijken. Veel bestuurders vonden het een waardevolle avond dus doe er je voordeel mee!

De presentatie en de modelstatuten kan je hier downloaden.