Volg de online opleiding Onderwaterbiologie Wereldwijd

De NOB organiseert op vier avonden de online opleiding Onderwaterbiologie Wereldwijd. De eerste opleiding was binnen een dag vol, daarom organiseren we deze leuke en leerzame opleiding nog een keer. En, jij kan meedoen! In deze opleiding leer je je nog beter voor te bereiden op een buitenlandse duikreis. Want als je meer weet, zie en herken je meer en wordt duiken alleen maar leuker en uitdagender!

In de opleiding nemen we je mee in onderwerpen als taxonomie, determineren, de bewegende wereld, biodiversiteit en het gedrag van dieren. Uiteraard bezoeken we ook enkele interessante duikgebieden zoals Zuid-Afrika, de Middellandse Zee, de Rode Zee en Pacifisch Azië. Ook besteden we aandacht aan jouw rol in het behoud van duikplekken en de onderwaternatuur.

Wanneer

De opleiding wordt op vier avonden gegeven vanaf 20.00 uur tot ongeveer 21.30 uur (inclusief een korte pauze). De laatste avond duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Woensdag 3 juni
Woensdag 10 juni
Woensdag 17 juni
Woensdag 24 juni

Je kunt aan deze avonden deelnemen door je vooraf aan te melden. De docent van deze opleiding is Rob Kool.

Schrijf je nu in!

Opdrachten

In iedere les zit een opdracht die je helpt met het oefenen van het aangeboden materiaal. Deze opdrachten zijn voor iedere deelnemer en geheel vrijblijvend. Na iedere les ontvangen deelnemers een korte nieuwsbrief met aanvullende informatie en antwoorden op gestelde vragen. Na afloop van de opleiding ontvang je een NOB Onderwaterbiologie Wereldwijd brevetkaart. Tijdens de opleiding krijg je vier uitgebreide en verplichte opdrachten. Deze opdrachten maak je in kleinere groepjes met huisgenoten of in groepjes van maximaal vier personen. Deze opdrachten kun je samen online maken. De laatste opdracht kan worden uitgevoerd door het bezoeken van een groot aquarium. Gelet op de huidige restricties is er ook een digitaal bezoek ontwikkeld dat in de praktijk goed als groepswerk blijkt te werken. De opdrachten lever je in via onderwaterbiologie@onderwatersport.org Zodra je docent je opdrachten heeft ontvangen en bekeken, word je brevetkaart aangemaakt en toegestuurd. De kosten van een eventueel bezoek aan de dierentuin of aquarium zijn voor eigen rekening.

Kosten

De kosten van de opleiding zijn:
€ 45,- voor leden van de NOB, inclusief lespakket (boek en brevetkaart)
€ 55,- voor duikers die geen lid van de NOB zijn. Dit is inclusief lespakket (boek, brevetkaart) en lidmaatschap van de NOB tot het einde van het jaar. Je ontvangt dan drie keer Onderwatersport Magazine, bent verzekerd tegen ongevallen en aansprakelijkheid en je hebt onbeperkt toegang tot ons online platform Duikspotter.

Inhoud

In het boek gaan we uitgebreid in op soorten, het opzoeken van soorten, de bewegende wereld, biodiversiteit en het gedrag van dieren. De volgende duikgebieden worden uitgebreid beschreven: Noordwestkust van Europa, Middellandse Zee, Rode Zee, Caribische Zee, Westkust Noord-Amerika en Pacifisch Azië. Uiteraard met talloze foto’s van bekende onderwaterfotografen als Ron Offermans, Cor Kuyvenhoven, Janny Bosman, Marco Heesbeen, Marion Haarsma, Peter Verhoog en René Weterings. Het boek is maar liefst 540 pagina’s dik en heeft meer dan 400 illustraties en foto’s.

Voorwaarden voor deelname

Voor deelname aan de opleiding inclusief brevetkaart heb je tenminste een 1*-duiker of Open Water Diver brevet (of vergelijkbaar). Vanwege de actuele omstandigheden hebben we de voorwaarde van een 2*-duiker brevet (of gelijkwaardig) voor deze opleiding aangepast. In de opleiding wordt gerefereerd aan de duikervaring van de deelnemer. Een duiker met meer duikervaring kan bijvoorbeeld duikplekken beter inschatten bij het voorbereiden van een duik. Zoals wat kan ik onder en met het water verwachten. Voor deelnemers met minder duikervaring en minder kennis over onderwaterbiologie is er een extra online bestand.

Inschrijven

Wil je deelnemen aan deze opleiding? Schrijf je dan snel in. Door je in te schrijven ontvang je van ons een e-mail met informatie over de opleiding, de link naar de online omgeving wordt uiterlijk een uur van te voren op de cursusdag aan je gestuurd. Het boek word je zo snel mogelijk toegestuurd. De brevetkaart volgt zodra je opdrachten door de docent zijn ontvangen en bekeken. Je ontvangt een factuur van de NOB en hoeft dus niet zelf het lespakket te kopen in de NOB shop.

Schrijf je nu in!

Tenslotte

De eerste online opleiding heeft aangetoond dat er door de deelnemers heel mooi werk wordt gemaakt, dat ingezet kan worden in de vereniging als content voor het eigen clubblad of als basis voor clubavonden zodra dat weer is toegestaan.

Toekomst

Door de coronamaatregelen zijn duikers beperkt in het duiken en bieden wij met deze online activiteiten een goed alternatief voor het daadwerkelijke duiken. Deze activiteiten zijn experimenten voor een mogelijk structureel aanbod van online trainingen in de toekomst. In de evaluatie kijken we daarbij ook naar de rol van onze verenigingen en instructeurs en worden deze in de ontwikkeling en uitvoering ook betrokken.