Jeroen Dellebeke nam inmiddels ruim een half jaar geleden het stokje ‘Opleidingen’ over van Westley Verdonk. ‘Het bevalt mij enorm. De eerste tweehonderd dagen zitten er inmiddels op. Er is veel en goed contact met de diverse opleiders, instructeurs, collega-sportbonden en natuurlijk cursisten.’ Een update over de opleidingen van de NOB: een nieuwe leeromgeving, de nieuwe MijnNOB omgeving en andere zaken.
Nieuwe leeromgeving
We staan bij de NOB voor een grote transitie en dat is, mede ingegeven door het nieuwe Meerjarenbeleidsplan, een verdere digitalisering van onze opleidingen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de nieuwe leeromgeving, FlowSparks, voor alle doelgroepen in te richten. Momenteel zijn we zo ver dat we alle opleidingen die in het nieuwe ‘schooljaar’ georganiseerd worden via dit platform worden aangeboden.
De nieuwe omgeving ziet er allereerst natuurlijk verfrissend uit. Daarnaast biedt het ons veel betere mogelijkheden voor het ondersteunen van cursisten, instructeurs, verenigingen en opleiders. We kunnen sneller acteren op het steeds vernieuwende materiaal.
Samen met de overgang naar FlowSparks wordt ook de MijnNOB omgeving onder handen genomen, waardoor we ook de keuze hebben gemaakt om eDocuments op te splitsen. Alles wat relevant is voor opleidingen zal in FlowSparks als bibliotheek worden geplaatst, alle overige zaken op eDocuments op de MijnNOB website. Denk hierbij aan de instructeurshandleiding, de video’s behorende bij de duikopleidingen en het docentenmateriaal.
Naast deze overgang wordt er ook hard gewerkt, samen met de Opleidingscommissie en een aantal docenten uit het land om specialisaties en workshops te verbeteren. Zo wordt er gewerkt aan de herintroductie van de specialisatie Redden en zullen we komend jaar aan de slag gaan met aanbod gericht op het duiken met een side-mount.
Toegankelijkheid
Een van de belangrijkere punten voor de komende jaren is het toegankelijker maken van de verschillende instructeurs- en IT-opleidingen. We willen kijken of we de instructeursopleiding in een kortere tijd kunnen aanbieden. De eerste ideeën zijn uitgewerkt hiervoor en in het eerste kwartaal 2025 zal een eerste opleiding worden aangeboden in deze vorm. Maar samen met alle docenten zal op de aanstaande docentendag in oktober ook gekeken worden naar de verschillende eisen van de vervolgopleidingen. Is het echt nodig om een portfolio van bijvoorbeeld 30 kantjes in te leveren? Kunnen we nog beter gebruik maken van Eerder Verworven Kwalificaties, bijvoorbeeld uit andere (sport)organisaties? Het uiteindelijke doel is dan het vergemakkelijken van de doorstroom richting de IT-opleidingen (praktijkbegeleider, leercoach en PVB-beoordelaar), zonder uiteraard in te boeten op de kwaliteit.
Sinds begin dit jaar sluit ik ook aan bij het TOPS-overleg (Top OPleiders in de Sport). Dat is een overlegstructuur met alle opleidingscoördinatoren van alle bij NOC*NSF aangesloten sportbonden. We bespreken in deze overleggen verschillende vormen van samenwerking, ontwikkelingen en uitdagingen. Het is mooi om te zien dat vanuit deze samenwerking er wordt nagedacht voor het nog meer gebruik maken van elkaars kennis en aanbod.
Wedstrijdsporten
Een andere actie binnen het Meerjarenbeleidsplan is het ontwikkelen van een trainersopleiding voor de wedstrijdsporten. Vanuit de commissie onderwaterhockey is hiervoor het verzoek binnen gekomen en samen met de andere commissies willen we kijken of we een generieke trainersopleiding hiervoor kunnen ontwikkelen. Hierbij kan ik ook mijn persoonlijke achtergrond als trainer/coach en opleider binnen het wedstrijdzwemmen mooi toepassen. Uiteraard zullen we voor deze trainersopleiding ook aansluiten bij de eisen van de KSS (Kwalificatie Structuur Sport) van NOC*NSF. Dat maakt het mogelijk om kwalificaties vanuit andere sporttakken te gebruiken voor bijvoorbeeld vrijstellingen.
Bestuurders
Binnen de pijler ‘Faciliterend’ willen we ook bestuurders de gelegenheid bieden om zichzelf verder te bekwamen in hun rol binnen een vereniging. Aangezien veel van de opleidingen voor de bestuurders via NOC*NSF aangeboden worden willen we deze zichtbaarder maken voor bestuurders van NOB-verenigingen. Via de nieuwsbrief voor verenigingen en instructeurs zal daarvan regelmatig aanbod in worden aangekondigd.
Kortom, veel werk voor ons de komende jaren. Wij zetten er onze schouders onder, in samenwerking met onze verschillende commissies en werkgroepen.
Meedenken over de toekomst van (duik)opleidingen? Mail ons via opleidingen@onderwatersport.org.
Foto: Ron Offermans