Specialisatie van de maanden juli en augustus: Wrakduiken

Voor de Nederlandse kust liggen veel wrakken die interessant zijn om op te duiken. Veel van deze wrakken zijn goed bereikbaar, liggen niet diep en zitten vol historie uit de tijd van de VOC en de twee wereldoorlogen. Wil jij deze bijzondere plekken graag bezoeken? Volg dan de specialisatie wrakduiken. In de maanden juli en augustus staat deze specialisatie centraal.

Wrakduiken: een duik in de geschiedenis

In deze specialisatie leer je hoe je een wrakduik maakt, welke materialen je daarvoor nodig hebt, hoe je een wrak vindt en hoe je een wrakduik goed kunt voorbereiden. Ook leer je waar je rekening mee moet houden als je zelf met een boot de Noordzee op gaat en welk onderwaterleven je op wrakken kunt tegenkomen.

Naast een stuk theorie maak je voor deze specialisatie vier wrakduiken in de Noordzee of aan de kustwateren in Engeland of Bretagne. Deze duiken plan je zelf en boek je bij één van de vele aanbieders van wrakduiken. Ook mag je een duik maken op het wrak ‘Le Serpent’ in het Grevelingenmeer (bij duikplaats de Kabbelaar). Let op: voor de Serpent geldt op dit moment een negatief duikadvies.

Om de specialisatie Wrakduiken te volgen, heb je minimaal een 2*-duikbrevet nodig.

Wrakduiken – foto: Cor Kuyvenhoven

Korting in de webshop

In de maanden juli en augustus is het specialisatieboek Wrakduiken met korting te bestellen in de webshop van de NOB. Ga naar www.nobshop.org en bestel voor slechts € 9,50 een exemplaar.

Inspiratiesessie voor instructeurs

Op dinsdagavond 27 augustus a.s. organiseert de NOB een online inspiratiesessie, onder leiding van Ben Stiefelhagen, over de specialisatie wrakduiken. Hij geeft tips over het werken met deze specialisatie binnen de vereniging. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen en eigen ervaringen te delen. Instructeurs kunnen zich aanmelden via www.onderwatersport.org/activiteiten.

Wrakduiken op Aruba – foto: Marloes van Bracht

Meer lezen over wrakduiken

Wil je meer weten over wrakduiken? Lees dan verder op Duikspotter:
– Wrakduiken voor de kust van Westkapelle
– Wrakduiken in Dishoek
– Wrakduiken op Malta
– Wrakduiken op Aruba