Nieuwe diplomalijn snorkelen – kansen voor NOB-clubs

De NOB heeft samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) een nieuwe diplomalijn snorkelen ontwikkeld. Vanuit de zwembadsector was er de wens om de diplomalijnen van de NOB en de NRZ samen te voegen en vooral gebruik te maken van elkaars kracht en deskundigheid. Voor NOB-clubs geeft deze samenwerking grote kansen op het gebied van ledenwerving en stimuleren we de blijvende deelname aan de activiteit snorkelen en andere onderwatersporten bij clubs. Wat de nieuwe diplomalijn voor jouw club betekent en hoe je deze kunt geven, lees je hieronder.

Waarom deze samenwerking?

Door de samenwerking met de NRZ te zoeken en gezamenlijk één diplomalijn te ontwikkelen zien we kansen voor onze clubs om nieuwe jeugdleden aan te trekken. Jaarlijks geeft de NRZ ongeveer 9000 zwemdiploma’s uit (het Zwem ABC). Deze kinderen kunnen hierna diverse zwemvaardigheidsdiploma’s halen, waaronder snorkelen. Alleen niet alle zwembaden bieden snorkellessen aan. Van de 900 zwembaden die erkend worden door de NRZ, zijn er maar ongeveer 300 zwembaden die snorkellessen aanbieden. Er is dus een ontzettend groot gat waar een duikclub in kan springen om zo kinderen kennis te laten maken met snorkelen en vervolgens het duiken en de vereniging. Via het netwerk van de NRZ kan een duikclub de samenwerking met een zwembad zoeken om bij hun snorkellessen aan te bieden. Omdat we nu gezamenlijk één diplomalijn snorkelen hebben, komen de NOB-snorkeldiploma’s op termijn te vervallen.

Licentie snorkelen

Gekoppeld aan de nieuwe diplomalijn zit de NRZ-licentie snorkelen. Clubs die de nieuwe snorkeldiploma’s willen geven, moeten aan de voorwaarden uit de licentie voldoen. Het licentiesysteem van de NRZ geeft duidelijkheid aan de zwemlesaanbieder en levert een belangrijke bijdrage aan het kwaliteitsstreven van de zwembranche. In de licentie staan criteria die o.a. iets zeggen over waaraan de accommodatie moet voldoen, welke lesgevers de snorkeldiploma’s mogen geven en hoe de beoordeling wordt gedaan. Om de licentie snorkelen aan NOB-clubs uit te leggen organiseren we samen met de NRZ informatiebijeenkomsten zodat je precies weet hoe je aan de licentie kan voldoen en wat je moet doen om de snorkeldiploma’s in jouw vereniging te geven. Het moeten hebben van een licentie klinkt overigens spannender dan dat het is. Een eerdere bijeenkomst met NOB-verenigingen liet zien dat NOB-clubs aan de meeste criteria al voldoen of enkel iets moeten aanpassen om aan de criteria te kunnen voldoen. Dit vraagt eenmalig wat werk en hoef je daarna enkel up-to-date te houden.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 30 augustus van 19:00 tot 21:00 uur. De bijeenkomst organiseren we digitaal. Wil je de bijeenkomst bijwonen? Dan kun je je hier inschrijven (wel eerst even inloggen in MijnNOB). Mocht je je niet meer kunnen inschrijven voor de bijeenkomst dan betekent dit dat de bijeenkomst vol zit. Je kunt je interesse dan doorgeven via info@onderwatersport.org zodat we je op de wachtlijst kunnen zetten voor een volgende bijeenkomst.