Jurering ONK onderwaterfotografie- en videografie, hoe gaat dat?

Na de succesvolle online prijsuitreiking van het ONK onderwaterfotografie- en videografie vraag je je misschien af hoe zo’n beoordeling door een jurylid nu eigenlijk gedaan wordt. Paul Raps, een van de juryleden, geeft een kijkje in dit toch wel tijdrovende, uitdagende maar zeer leuke job!

De voorbereiding

Als voorbereiding heb ik eerst de kleurweergave van mijn computerscherm gekalibreerd. Ook het wedstrijdreglement nog eens doornemen is essentieel. Al snel komen de berichten binnen om de bestanden te downloaden. Een flinke download per categorie, die bevat een PowerPoint bestand met alle beelden en ook alle originele beelden in volle resolutie. De beeldbestanden zijn allemaal hernoemd en de EXIF informatie is gestript, zodat ik als jurylid onmogelijk kan achterhalen wie de fotograaf van het beeld is.

Aan het werk

Het klinkt simpel, het enige wat ik hoef te doen is de foto’s on de PowerPoint in volgorde zetten, te beginnen met de foto die ik het mooiste vind, dan de op-een-na mooiste, enzovoort totdat ik tevreden over de hele reeks. Zo simpel als het klinkt, zo moeilijk is het in het echt. De ene foto heeft een fantastische compositie maar de volgende foto springt eruit met geweldig fraaie belichting. Welke vind ik nou mooier?!? Alle details moeten in de beoordeling worden meegenomen. Dus ook scherpte, kleur, contrast, creativiteit, sfeer en beleving. De scherpte op het oog van de vis …. daarvoor zoek ik het bestand in volledige resolutie en bekijk dat op 100%. Een flinke klus maar erg belangrijk om in detail te beoordelen. Wanneer de beelden voor mij in de juiste volgorde staan kan ik de PowerPoint opslaan. Zo, de eerste categorie van de ONK Starters is gedaan, nu de ONK Starters Thema categorie. Over meerdere avonden volgen de 5 categorieën van de ONK Masters en de 6 categorieën van de ONK Team.

Het is een flinke uitdaging waar aardig wat uurtjes in gaat zitten. Maar als eerste het werk van de beste fotografen mogen bekijken, dat is ook genieten!

Terugsturen

Uiteindelijk de PowerPoint bestanden terugsturen naar de wedstrijdwerkgroep van de NOB. En dat doen de andere 3 juryleden ook. Terwijl de bestanden worden geüpload realiseer ik me dat de werkgroep al gigantisch veel werk heeft gehad aan het aanleveren van de beelden maar ook dat zij weer aan het werk moeten met het samenvoegen van de beoordelingen van de 4 juryleden.

 

Bespreken

Even week later komen de juryleden en de werkgroep bijeen en samen bespreken we de totaaltelling. Er komen argumenten naar voren die op sommige plekken de beoordeling bijstelt. Een intensieve dag waar de vele beelden weer allemaal langskomen. Bij enkele beelden ontstond veel discussie, die voor een deel gebaseerd was op verschillen van smaak. Wat de een mooi vindt, wordt door een ander als minder mooi ervaren. Maar we zijn er zonder ruzie uitgekomen! Het was ook een bijzondere bijeenkomst omdat twee van de juryleden niet fysiek aanwezig waren maar digitaal, via internet. Het was een succesvolle afronding van de beoordeling.

Winnaar?

De prijsuitreiking is inmiddels geweest en ik was heel benieuwd naar de fotografen van de winnende beelden want ook ik wist het pas op de avond van de prijsuitreiking! Voor als je het hebt gemist, René Weterings  is voor de derde keer op rij gekroond tot Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie.