Herziene Specialisatie Onderwateroriëntatie beschikbaar

In de maand juni staat de NOB-specialisatie Onderwateroriëntatie in de spotlight. Deze leerzame en leuke specialisatie is onlangs volledig herzien. Van het dunne blauwe boekje uit de eind jaren ‘90 is het nu een uitgebreid lesboek van 62 pagina’s geworden.

Op basis van het blauwe boekje zijn enorme hoeveelheden duikers opgeleid. Helaas voldeed dit boekje niet meer volledig aan de eisen van de huidige tijd. In april 2021 is begonnen met het herschrijven van het cursusboek, het maken van de leergang en het vormgeven van theorie- en praktijklessen.

Je leert door te doen

Het nieuwe cursusboek is geschreven vanuit de visie dat ‘een cursist het beste leert door te doen’. Naast een hoofdstuk waarbij eerder opgedane kennis wordt herhaald, is er een hoofdstuk over natuurlijke navigatie & oriëntatie en een hoofdstuk over het gebruik van hulpmiddelen voor navigatie & oriëntatie. In het laatste hoofdstuk komt alles samen en hierin wordt beschreven hoe een duikplan kan worden uitgebreid met een oriëntatie- en navigatieplan.

Het is een prachtig boek geworden, dat is geschreven voor recent gebrevetteerde 1*-duikers, maar hopelijk geeft het boek inspiratie aan alle duikers. Vanwege deze restrictie is ervoor gekozen om lijnduiken in de specialisatie te laten vervallen. Er zijn in de leergang oefeningen opgenomen voor 1*-duikers, maar ook voor hoger gebrevetteerde duikers zijn uitdagende oefeningen bedacht. Het is aan de instructeur om het niveau van de oefeningen af te stemmen op de deelnemers van de specialisatie.

Navigatie met en zonder kompas

In de nieuwe specialisatie wordt onder andere aandacht besteed aan het maken van een navigatieplan en technieken om terug te keren naar plek waar je te water bent gegaan. Denk hierbij aan het bijhouden van je route op een leitje of door het onthouden van herkenningspunten onder water (mentale onderwaterkaart). Navigatie zonder kompas is een belangrijk onderdeel van de herziene specialisatie. Hoewel er ook een aantal nieuwe kompastechnieken aangeleerd wordt.

Mooie illustraties

Behalve de nieuwe teksten is het boek erg mooi geïllustreerd. Naast het team van vier auteurs heeft  een groot aantal fotografen meegewerkt dit boek. Het grote aantal auteurs maakte dat er soms pittige discussies plaatsvonden, maar het heeft geleid tot een gebalanceerd geheel. Het auteursteam en team van fotografen wenst alle duikers veel plezier bij het doorlezen van het nieuwe boek en het geven van de specialisatie.

Online inspiratiesessie: 29 juni

Wil je meer weten over de achtergronden van de herziene specialisatie en de manieren waarop je de specialisatie in kunt richten in eigen praktijk? Sluit je dan aan bij de online inspiratiesessie op donderdagavond 29 juni. Meer informatie.

Boek beschikbaar in de webshop

Het boek Onderwateroriëntatie is beschikbaar in de webshop van de NOB en te bestellen voor € 21,50 per exemplaar.  Meer informatie.