Exclusieve Onderwatersport Magazine lezersreis naar Kenia

Waarom de specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd in Nederland volgen als het ook in Kenia kan? Speciaal voor lezers van Onderwatersport Magazine organiseren wij in samenwerking met Eigenwijze Duikreizen een unieke lezersreis naar Kenia.

Zeepaardjes, hengelaarsvissen, pygmee pipehorse en bladvissen

Je duikt met Pilli Pipa in de Indische Oceaan bij Shimoni, een klein dorpje in Zuid-Kenia (zie Onderwatersport januari/februari 2017). Het kanaal tussen Shimoni en het eiland Wasini is een paradijs voor liefhebbers van klein spul. Zeepaardjes, hengelaarsvissen, pygmee pipehorse, bladvissen, wel 400 soorten naaktslakken: je vindt het er allemaal. Achter Wasini liggen ondiepe riffen die worden bewoond door spook- en luipaardmurenes, grootoogbaarzen, schildpadden en bidsprinkhaankreeften. Met een beetje geluk zwem je in een school dolfijnen die in het gebied hun jongen grootbrengen. In Kenia ben je te gast bij het eco-kamp Pilli Pipa / Firefly Ocean Camp van de Groninger Harm Lutjeboer. Daar is ook een compleet uitgeruste duikbasis.

Onderwaterbiologie Wereldwijd

In Kenia volg je de nieuwe NOB-specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd. Deze cursus is meer dan kijken naar soorten. Je krijgt ook inzicht in de samenhang tussen de verschillende soorten en hun omgeving en het gedrag dat ze vertonen. Dit alles aan de hand van het meest unieke lesboek van de NOB: 540 pagina’s met heel veel beeld en boeiende tekst. Belangrijk binnen de cursus is de vraag wat ieder gebied zo uniek maakt. Je krijgt voorbeelden van een aantal gebieden zodat je ze kunt vergelijken.

Rob Kool, een van de “trekkers” en auteurs van het cursusboek, verzorgt iedere dag de theorie waarbij je ook zelf aan de slag gaat. Want bij deze cursus wordt de theorie onmiddellijk gevolgd door de praktijk. Zo krijg je de kans om in het warme water bij Shimoni zelf op zoek te gaan naar de verschillende dier- en plantengroepen in en rond het rif. Bovendien doet de Stichting Reefolution met onderzoekers van de Wageningen University hier onderzoek naar koraalherstel. Onder begeleiding van mariene biologen volg je een ‘workshop koraalvermeerdering’ met praktijkduiken in het Wasini Channel.

Duikreis Kenia
Ribbon eel, Kisite Marine Park, Kenya.

Om de specialisatie af te ronden wordt gevraagd een verslag te maken. De vorm is vrij. Het kan een fotoserie, collage, powerpoint of kort verhaal zijn. Rob Kool verwerkt de inzendingen in een digitaal reisverslag dat je na afloop van de reis krijgt toegezonden. Een uniek document na een unieke reis, uitgewerkt door een van de auteurs van Onderwaterbiologie Wereldwijd.

Praktische informatie Lezersreis Kenia

Waar: Pilli Pipa/Firefly Ocean Camp, Shimoni, Zuid-Kenia.
Wanneer: 10 tot en met 18 november 2017. Optioneel twee dagen te verlengen voor een safari in het Tsavo wildpark.
Cursusleider: Rob Kool.
Aantal duiken: 15.
Meer informatie en inschrijven: www.ewdr.com/nob-lezersreis-kenia
Of kom naar de presentatie bij Eigenwijze Duikreizen in Nijverdal op 3 juni.