Duiken en spelletjes

Het is steeds de uitdaging voor een instructeur om met een creatieve les aan te komen om iedereen enthousiast en actief te houden.

Duiken is een recreatieve sport. Een sport die je zowel in het zwembad als in het buitenwater kan beoefenen. Iedereen die lid is bij Tielse Onderwatersportvereniging Gagnan weet dat ze zwembadlessen hebben. Deze bestaan onder andere uit persluchtlessen, maar ook uit de onderdelen snorkelen en sport & spel. Naast de recreatieve momenten in het zwembad en het buitenwater zijn er ook de NOB-specialisaties en de workshops die door het hele land worden gegeven.

Het is steeds de uitdaging voor een instructeur om met een creatieve les aan te komen om iedereen enthousiast en actief te houden. Lessen kunnen ook met lepels en pingpong ballen, touwtrekken onderwater, paaseieren zoeken, noem het maar op. Ook bij het geven van een specialisatie is het de uitdaging van de instructeur om een zo interactief mogelijke les te geven. Er zijn instructeurs die hierin een beetje doorslaan. Zij laten de cursisten ‘knutselen’.

Zo kregen de deelnemers bij de specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd in Oss (2023/2024) de volgende huiswerkopdracht mee: ‘Onderwater Milieu, wat gaat er fout en wat doe jij er als duiker aan om dit te verbeteren? Laat dit zien in een creatieve uitvoering.’ De meest uiteenlopende creaties komen daaruit: een computergame, een compleet uitgewerkt lesprogramma voor Scubadoe en ook verschillende posters. Dit zijn erg leuke lesmethoden om de cursisten actief deel te laten nemen aan een opleiding of specialisatie. Het resultaat verbaast vaak zelfs de creatieve instructeur. Maar het kan nog gekker. Om dit te onderbouwen blijven we nog even bij de onderwaterbiologie.

Commissie Onderwaternatuur

Binnen de NOB is er een nieuwe commissie opgericht. Deze is bekend onder de naam ‘Onderwaternatuur’. Het doel van deze commissie is de interesse in onderwaternatuur bij watersporters vergroten. Dit kan zijn door middel van lezingen, een snorkelboekje over snorkelplaatsen in Nederland, maar ook door het geven van workshops door het land heen. Deze workshops zijn niet bedoeld om alleen maar te zenden, maar juist om discussies bij de deelnemers te starten en met elkaar te denken over wat duurzaamheid in de onderwaterwereld is en hoe wij actief of passief aan het behoud van de natuur kunnen bijdragen.

Om zo’n workshop nou extra interactief te laten zijn, is bedacht om het in een spelvorm te integreren. Namelijk een waar escape-room s pel waarin verschillende spelvormen aan bod komen. Denk aan scrabble, mini-loco, maar ook een muziekvraag. En dat allemaal met het doel om deelnemers spelend te laten nadenken over de onderwaternatuur. Als alle opdrachten zijn voltooid, kom je uit bij de laatste cijfercode. Als men dit goed heeft, krijgen ze als beloning een ‘Brevet’ ambassadeur onderwaternatuur. De try-outs vielen in goede handen bij de deelnemende groep. Het wordt tijd om deze uit te gaan zetten door het land heen.

Spelvormen toepassen

Buiten de biologiespecialisaties en commissie Onderwaternatuur om, worden er ook en nog meer spelvormen toegepast bij verschillende andere workshops. Denk aan de instructeursworkshop ‘duiken met uitdagingen’. Een workshop waarin de docenten de instructeurs laten nadenken wat er allemaal mogelijk is binnen de duiksport, zodat mensen met een extra uitdaging (beperking) ook veelal goed kunnen duiken. Dit verhaal kun je heel technisch gaan vertellen, maar je kunt de instructeurs ook zelf laten ervaren hoe het is om met een bepaalde beperking te dealen. Zo laten de lesgevende docenten de deelnemers een potje tafelvoetbal doen met wasknijpers op de neus en rietjes om de bal mee te verplaatsen in plaats van je volledige ademhaling. Zo kan iemand met astma inspanningen ervaren. Of wat denk je van de workshop ‘blind duiken’, waarbij de deelnemers allemaal een geblindeerde duikbril op krijgen en zo op het droge een parcours moeten afleggen. Waar mogelijk laten we ze zelfs over een trampoline lopen. Een onverwachte verandering in ondergrond kan soms erg schrikken zijn, maar ook heel inspirerend.

Niet alleen workshops in buitenwater en theorielokaal leveren goede omgevingen op om creatieve werkvormen toe te passen. De workshop ‘De vloer is lava’ in het zwembad zorgt ervoor dat instructeurs na gaan denken over creatieve manieren van lesgeven volgens de lesopbouw van trainingsleer en in trim. Spelletjes als ‘3 op een rij’, ‘Jenga’, ‘Haasje over’ en nog veel meer zijn er al bedacht. Voor belangstellenden is er een digitale kaartenbak beschikbaar in E-documents op MijnNOB .

Zo zie je maar, duiken is niet alleen je voortbewegen onderwater of saai een theorieles geven en-/of bijwonen, maar je kunt er ook je creativiteit in kwijt en af en toe een spelletje spelen!

voor vragen hierover, neem contact op met Rob Kool via diving@kooltiel.nl of Kim Noordermeer via diving-1996@outlook.com. 

Tekst en foto’s: Rob Kool en Kim Noordermeer