Downunder met Sub Marine Stars in coronatijd

Het is midden Maart en ineens zitten we thuis. Pats boem, zonder waarschuwing, staken we alle verenigingsactiviteiten. Reëel of zijn we te naïef? Dinsdagavond lagen we nog in het zwembad en zaterdag zit het land op slot. Dus ook het zwembad, onze verenigingskantine, de duikstekken. Wat nu? We zitten binnen, werken, onderwijzen onze kinderen thuis, we klussen en vereren Wifi, Netflix en de online tools als onze nieuwe goden. Onze duikpakken hangen weggestopt in de kast, de duikbril wordt hooguit gebruikt in de badkuip, of in geval van nood als beschermingsbril. Duiken krijgt een andere betekenis. We duiken weg onder onze dekens of duiken weg in onze herinneringen. ‘Toen alles nog gewoon was’.

Het online SMS-café

Maar toch, maar toch. Het duiken blijft kriebelen, en we missen het onderlinge contact met de clubgenoten. Hoe houd je de leden betrokken bij een vereniging die zwemt en duikt? Met onze enthousiaste communicatiecommissie stropen we begin april de mouwen op en gaan aan de slag. Eerst maar eens een leuke fleurige nieuwsbrief. Al snel wordt achter de schermen de nieuwsbrief omgegooid om van deze energieke seizoenstarter, een energieke verenigingsverbinder te maken. De nieuwsbrief applicatie MailChimp leent zich hier perfect voor! Gemakkelijk in gebruik en ook nog kosteloos.

En dan richten we ons eigen Online-café op met Zoom. Horeca dicht, wij gaan open. Met als voordeel dat de virtuele barkrukken veilig in elke huiskamer staan. Met een WhatsApp- offensief weten we de eerste avond goed te vullen. Wat heerlijk om de vertrouwde gezichten weer te zien! De pubquiz levert veel hilariteit op, en legt de leeftijdsverschillen in de vereniging pijnlijk bloot. Kahoot! is een online quizprogramma, waarmee leden via hun mobiel deelnemen aan de quiz. De quizmaster deelt dan zijn scherm en wel voorbereid en ingevoerd komen dan diverse rubrieken met vragen voorbij. De rubriek “Welke Pokémon is dit?” levert duidelijk voordeel voor de jeugdigen. Maar mooi dat diezelfde jeugdiger leden, onze oudere leden bijstaan om met hun soms vooroorlogse computers toch het online café te kunnen bezoeken.

Onderwaterbiologie

In het café is er tijd en ruimte voor digitale kletspraat, of om gewoon even naar elkaar te zwaaien. En gelukkig zijn er enthousiaste leden die ons helpen de avonden te vullen. Zo vult één van onze leden twee avonden met zijn verhalen en fotoarchief. Hij neemt ons mee op een duikreis in de wateren van Zuid Spanje en Nieuw-Zeeland. Twee zeer uiteenlopende gebieden. En met zijn toelichting bij de prachtige foto’s leren we zo nog heel wat over de fauna onder water. Het enige nadeel is dat we nu nog meer zin krijgen om te duiken! Het lid in kwestie kan het dan ook niet meer droog houden. In april trekt hij zijn duikpak aan en duikt in zijn eigen vijver… Dolkomisch is het filmpje hiervan. De duik zelf is minder geslaagd, na één minuut is hij al boven water.

Nitrox specialty

Op 5 Mei, tijdens Bevrijdingsdag, testen we de kennis van onze leden over zowel de Tweede Wereldoorlog als Duiken. Wederom wordt Kahoot! erbij gepakt en is er getest op hu actieve kennis. Op beide gebieden valt nog wat bij te spijkeren! Maar wederom was het een memorabele café-avond. Het bijspijkeren van de WOII-kennis laten we voor wat het is.

Twee instructeurs organiseren vervolgens wel een Nitrox-speciality online. Een avond met diepgang in de theorie en voor- en nadelen van duiken met Nitrox. En in de tweede avond duiken we in de berekeningen en wordt onze kennis wederom digitaal getest.

De avonden verlopen heel goed, al moet het praktijk deel nog wel even wachten. Ook organiseren we een avond met voorlichting over het fenomeen LiveAboard. Met tips en tricks, en persoonlijke ervaringen van leden. Ook deze avond trekt veel leden naar het café.

DuikTinder

Gelukkig volgt ergens in mei het verlossende bericht: ‘er mag weer gedoken worden’. Helaas nog niet in verenigingsverband, omdat hierbij de afstand van 1,5 meter op de duikstekken lastig is te realiseren. Bijzonder is dat onze leden meedenken met diverse alternatieven en dit gieten we opnieuw in een nieuwsbrief. Het onderling duiken lossen we op met de ‘DuikTinder’ binnen onze vereniging. Even tussen jou en mij, de DuikTinder is niet meer dan een ledenlijst, waarbij leden telefonisch contact met elkaar kunnen opnemen om een duik te maken. Is duiken even niet aan jou besteed? Dan meld je je af en dan sta je niet meer op deze online ledenlijst. En sinds enkele dagen is het nieuws aangekondigd dat we weer met elkaar naar buiten kunnen.

Ons duikseizoen gaat van start, al is het met wat extra Corona regels. Zo moeten we onze deelname aan een duik vooraf melden. Hypermodern, aanmelding via onze ledensite en dit resulteert in een automatische opname in een WhatsApp-groep van de duik. We trappen af bij ‘het Koepeltje’ om na het duiken de gasbarbecue aan te steken. En zo op gepaste wijze (letterlijk, 1,5m) het duikseizoen te openen. We kijken er reikhalzend naar uit! En we hebben er vertrouwen in dat we onze leden ondanks alle beperkingen, toch voldoende hebben gebonden aan de vereniging.

Zeeland, here we come!

Geschreven door Saar Oudenbroek van Duikvereniging Sub Marine Stars uit Leidschendam