Downunder met Sub Marine Stars in coronatijd deel 2!

Wat te doen als vereniging in coronatijd? Hoe houd je de binding met je leden? Duikvereniging Sub Marine Stars uit Leidschendam heeft daar hele mooie dingen voor gevonden en deelt die graag met je!

Het online SMS Café 1.0

Sub Marine Stars: “Het Online SMS (Sub Marine Stars) café is hét alternatief voor onze sportcafé-avonden op de dinsdagavond. Normaal gesproken vinden onze trainingen op de dinsdagavond plaats van 21:00 tot 22:00 uur, waarna er wordt nageborreld en -gepraat. Tijdens de eerste coronagolf medio maart-april 2020, de periode waarin we ons voorbereiden op het buitenseizoen om vervolgens naar buiten toe te gaan, ontstond de eerste lock-down en al snel hadden we het gevoel dat we de binding moesten waarborgen. Het idee was om binnen de vereniging te kijken naar topics die we met elkaar konden bespreken. Opzet: inloop 19:30 uur. Topic: 20:00-21:00 uur. Naborrelen vanaf 21:00.

Onderwerpen:

  • Kennissessie onderwaterleven Middelandse Zee voorbereid door een fotograaf/bioloog uit de vereniging;
  • Kennissessie onderwaterleven Nieuw-Zeeland voorbereid door een fotograaf/bioloog uit de vereniging;
  • Diverse pubquizen over de vereniging, het duiken of van alles door elkaar;
  • Kennissessie over ‘live abroad’ gepresenteerd door een lid die haar reiservaring aan de hand van foto’s wilde delen;
  • Online cursus over de specialty nitrox georganiseerd door een instructeur.

Wellicht sluiten bovenstaande initiatieven niet voor elke vereniging goed aan. Onze inzet was om vooral te kijken naar welke leden het leuk vinden om kennis (het liefst over een thema rond het duiken) te delen. Heb je leden binnen je vereniging die ergens knowhow over hebben? Schakel ze in!

Lees meer over bovenstaande initiatieven.

De club-nieuwsbrief

Met de eerste coronagolf begon de vereniging zich wat serieuzer op de nieuwsbrief te focussen. Hiervoor gebruikt de club MailChimp (ook het programma wat de NOB gebruikt voor de nieuwsberichten). Binnen de vereniging is een vormgever aan de slag gegaan en heeft een mooi format gemaakt, waaruit de vereniging verder kan. Maar ook zonder format is MailChimp een gemakkelijk en gratis online programma, waarin veel mogelijk is. Het is weer eens wat anders dan de soms de zakelijk ogende mail, en met de vele mogelijkheden in het gebruik van afbeeldingen spat de energie van je scherm af. Oefening baart kunst, je wordt er steeds handiger en sneller in!

Buitenduik inschrijven

Inschrijven voor een buitenduik kan via een WhatsApp-groep. “We liepen tegen het probleem aan dat men zich op het laatste moment kon afmelden i.v.m. griepverschijnselen. Lastig voor het overzicht, want wie komt uiteindelijk wel of niet”. De club heeft via hun website een kalender geplaatst met een WhatsApp-link. Zo kunnen leden zich via de telefoon inschrijven voor een duik door de link aan te klikken. Door eenmaal te klikken op de link zit je in de Whatsapp-groep van deze duik. Als je je niet goed voelt, ga je uit de groep. Super handig! Hoe werkt het? In de instellingen van een Whatsapp-groep kun je een link aanmaken en instellen om enkel beheerders te laten communiceren. 24 uur van tevoren geeft de OC een update via de app. Daarna geeft de OC het contact vrij om met elkaar te communiceren, zodat de laatste praktische zaken met elkaar uitgewisseld kan worden.

Het online SMS Café 2.0

Met de tweede golf – medio januari/februari 2021 – heeft de club de digitale deuren van het café weer opengezet. Het grote verschil is dat werk/privé/etc. meer doorgaat dan de vorige golf. Uit tijdsbesparing is er gekeken of er mensen van buitenaf wilde aanhaken: dat is gelukt! Wat staat er op het programma:

  • Kennissessie met DOSA (lees meer over deze kennissessie);
  • Kennissessie met bevriende duikwinkel over onderhoud van duikmateriaal;
  • Kennissessie over een verre duikreis van een lid;
  • Kennissessie over de Duikvaker aan de hand van een informatiepakket;
  • Kennissessie met Stichting Anemoon over MOO in Grevelingen/Oosterschelde

Verder gaan de theorielessen bij Sub Marine Stars gewoon door, wel online. En er is een actieve 3*-groep die kennis over het duiken onderling uitwisselt aan de hand van presentaties.