“Het zwembad werkt als een magneet”

Veel duikverenigingen doen mee aan de gemeentelijke sportmarkt, de Koningsspelen of een andere jaarlijks terugkerende PR-activiteit waar ze zichzelf kunnen presenteren. Zo ook Duikvereniging het Onderwaterbos. “Wij stonden onlangs met een kraam en ons mobiele zwembad op het Vrije Tijd Festival in Sassenheim”, vertelt bestuurslid Hedda van Ooijen. “En dat was weer een groot succes!”

“Zoals je op de foto kunt zien is het zwembad een enorme aandachttrekker; het werkt als een magneet op iedereen die langsloopt. Veel mensen blijven even staan en kijken over de rand.” Het Onderwaterbos richt zich met hun ledenwerfacties specifiek op volwassenen, maar die doelgroep krijgen ze meestal niet zo ver dat ze het zwembad in gaan. “Speciaal voor deze dag regelen we daarom duikspullen voor kinderen”, vervolgt Hedda. “Vooral meisjes van rond de 10 jaar zijn altijd enthousiast, heel grappig.”

Walploeg

De vereniging heeft echter niet alleen een groep vrijwilligers die de kinderen in en rond het zwembad begeleidt, maar ook een zogeheten ‘walploeg’. “De ouders of andere voorbijgangers beginnen vaak uit zichzelf vragen te stellen: of het niet koud is, en of er wat te zien is. Voor je het weet heb je een gesprek over hoe mooi Nederland is onder water en hoe leuk het is om dat met eigen ogen te gaan bekijken met de gezelligste duikvereniging van de Bollenstreek. Voor die gesprekken moet je dan wel genoeg ‘extra’ vrijwilligers hebben.” Voor de club is de belangrijkste winst dat ze als duikvereniging hun bestaan en naam onder de aandacht brengen. “Naamsbekendheid blijft een constant aandachtspunt! Dit jaar was er overigens tomatensoep om de klappertandende kindjes weer beetje op te warmen. Nóg meer tijd voor de walploeg om een babbel te maken met de wachtende ouders!”

Leuke plaatjes

De komende weken zal blijken of al die gezellige gesprekken wat hebben opgeleverd en of het resulteert in concrete belangstelling. Wellicht dragen de verschenen krantenartikelen daar ook nog iets aan bij. “Er zijn twee papieren artikelen en twee digitale artikelen verschenen naar aanleiding van onze deelname aan het Vrije Tijd Festival. Ik ben er van overtuigd dat ons mobiele zwembad daaraan bijdraagt omdat het simpelweg erg leuke plaatjes oplevert. En natuurlijk zijn onze publiciteitskansen vergroot doordat we de lokale kranten na afloop een persbericht met twee foto’s hebben toegestuurd.”

Verbondenheid

“Maar zo’n dag is hoe dan ook erg goed voor de onderlinge verbondenheid binnen de vereniging”, besluit Hedda haar verhaal. “Ik ga altijd moe maar weer helemaal trots naar huis!”

Voor meer informatie: www.onderwaterbos.nl of pr@onderwaterbos.nl.