Het belang van goed en veilig gebruik van duikmateriaal voor duikscholen en duikverenigingen

Als duiker heb je vaak met veiligheid te maken. Veilig duiken is een belangrijk, maar ook een zwaar en soms lastig thema. Het gaat immers over regels en het naleven ervan, maar ook over verenigingscultuur en de sfeer die ontstaat als afspraken en meningen over veiligheid ter sprake komen. De NOB neemt het initiatief om komend najaar een aantal workshops te organiseren waarin materiaalveiligheid centraal staat.

Voorlichting over het belang van goed en veilig duiken

In 2023 ademden clubleden lucht uit een vervuilde compressor. Een ernstig ongeval met een kraan van een duikfles in 2022 zorgde bij een vereniging voor veel onrust en onzekerheid bij de betrokken verenigingsleden, andere verenigingen en duikers. En deze tragedie heeft ook een enorme impact op familie en vrienden van het slachtoffer. In het daaropvolgende onderzoek stuurt justitie aan op meer voorlichting aan verenigingen en duikers over het belang van goed en veilig gebruik van duikmateriaal door sportduikers.

Voor wie organiseert de NOB de workshop Materiaalveiligheid?

Bestuurders van verenigingen, maar zeker ook vrijwilligers en werknemers van verenigingen en duikscholen die een rol hebben bij het beheer en onderhoud van duikmateriaal en compressoren zijn van harte welkom. Bij verenigingen gaat het dan vaak om de materiaalman of -vrouw. De NOB verzorgt de workshops zowel voor leden van de NOB als voor personen die geen lid van de NOB zijn.

Opzet workshop Materiaalveiligheid

Samen met de Veiligheidscommissie, docenten en experts van de NOB is er een zorgvuldige en leerzame workshop samengesteld. Deskundigen en experts gaan uitgebreid in op diverse onderwerpen, zoals juridische consequenties, duiktechnische veiligheid en afspraken tussen zwembad en huurder. Tijdens de workshop wordt er plenair, maar ook in kleinere groepjes gewerkt. Het is een afwisselende avond met  voldoende ruimte voor het stellen van vragen. De workshop bevat een voorbereidingsopdracht voor de deelnemers. Na deze workshop:

  • hebben de deelnemers de aandachtspunten van de arbeidsinspectie doorgelezen en na discussie begrepen
  • hebben de deelnemers een materialen risk assessment gedaan gericht op een zwembadles, waaronder aandacht voor de kraan-fles-combinatie
  • zijn er beheersmaatregelen aangereikt om de geïnventariseerde risico’s te beheersen
  • kunnen de deelnemers aan de slag voor hun eigen situatie

Iedere deelnemer ontvangt na afloop een certificaat als bewijs van deelname.

Data en locaties

Donderdagavond 24 oktober 2024 – Clubhuis Onderwatersportvereniging Haarlem (VOL)
Donderdagavond 31 oktober 2024 – Clubhuis HaaiFive, Rotterdam (VOL)
Donderdagavond 7 november 2024 – Clubhuis Duikteam de Oester, Kampen (VOL)
Donderdagavond 14 november 2024 – Clubhuis De Peddemoeek, Weert (VOL) 

De avonden starten om 19.00 uur (vanaf 18.30 uur de inloop met koffie en thee) en eindigen omstreeks 22.00 uur. Er is per avond ruimte voor maximaal 30 deelnemers.

Kosten en aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich via de NOB inschrijven voor een van deze workshops. Leden van de NOB nemen kosteloos deel.  Voor deelnemers die geen lid van de NOB zijn, zijn de kosten €50,- p.p. Niet-leden ontvangen een factuur vanuit de NOB.

Let op, instructeurs: deze workshop telt niet mee voor de instructeurslicentie.

Aanmelden

Foto: Rob Aarsen