WK Freediven – 5 Nederlanders de diepte in

Dit najaar vindt de AIDA Depth World Championship plaats in Nice aan de Franse Côte d’Azur.
Tussen de freedive wereldtop duiken er van 2 tot 15 september ook 5 Nederlanders naar grote dieptes. Marloes Kronenburg, Pete Botman, Sander van Bokhoven, Leon Jansen en Kars Kouwen zullen Nederland op verschillende disciplines vertegenwoordigen. Pete, Sander en Marloes stellen zich graag aan je voor!

Pete Botman (55 jaar)

Geboren in Canada, begon hij al vroeg in zijn leven met competitief zwemmen en doorbrak hij landelijke Canadese jeugdrecords. Al snel coachte hij ook andere competitie zwemmers, gaf hij zwemles en was hij lifeguard. Na zijn verhuizing naar Amsterdam, in 1989, is hij altijd blijven conditiezwemmen na werktijd en was hij een van de eerste die al (illegaal) in open water ploeterde, rond het Amsterdamse Oostelijke Havengebied. In de vroege jaren ’90 haalde Pete zijn Open Water Scuba Brevet, waarna hij in de avonduren zijn opleiding tot open water scuba instructeur heeft afgerond. Hij heeft les gegeven op Kreta, de Dominicaanse Republiek, de Malediven en in Thailand. Op die laatste locatie is Pete, negen jaar geleden, in zijn vrije tijd begonnen met speervissen. Al snel ontdekte hij dat het verstandiger was om een freedive cursus te volgen. Niet lang daarna heeft hij ook voor het freediven zijn instructeursopleiding gehaald en is hij AIDA Master Freedive Instructeur. Om zijn vaste zomerbaan in Amsterdam heen werkt Pete daar waar freedive instructeurs nodig zijn. Dit was meestal in Thailand, maar na deze zomer is hij ook te vinden bij Dahab Freedivers in Egypte. Zijn focus lag in eerste instantie niet op het deelnemen aan wedstrijden. Hij is met name een natuurliefhebber die vindt dat veel van het mooiste zeeleven zich tussen de -10 en -20 meter bevindt en ziet zichzelf dan ook meer als een scuba diver zonder fles. Maar het trainen om aan diepte te wennen werkt verslavend en een ‘personal best’ neerzetten geeft zeker een kick. Toevallig was zijn eerste PB al best dicht bij de records van de Nederlandse Top, en inmiddels heeft hij deze records al 6 keer verbroken in drie verschillende disciplines. Meedoen in Nice is voor Pete een eerste ervaring met het World Championship en betekent dat hij nu geconcentreerd moet trainen. Het wordt nu dus echt spannend.

Sander van Bokhoven (48 jaar)

Als ik op vakantie ga dan zoek ik graag een bestemming uit aan zee. In 2004 werd dit Turkije, de westkust, want die is vaak ruiger en het onderwaterleven is er mooier. Een duikbril met vinnen neem ik altijd zelf mee. Tijdens het snorkelen werd ik opgemerkt door een duiker, die mij een loodgordel met een kilo lood aanbood zodat ik wat makkelijker onder water kon blijven. Ik voel mij op mijn gemak als ik onder water ben – alles vertraagt en het lijkt alsof ik minuten lang onder kan blijven. Ik speelde op dat moment met de vissen en daagde mijzelf uit om steeds dieper en langer onder te blijven. Later die dag werd ik uitgenodigd voor een duik naar een wrak, wat verderop in de baai. Nou ben ik in het bezit van een Open Water brevet, maar de laatste keer dat ik had gedoken was in 1996. Dus het leek mij verstandig om eerst een opfrisduik te maken. Al snel kreeg de smaak van het duiken weer te pakken en had ik mij voorgenomen bij thuiskomst te gaan oriënteren op de aanschaf van een duikuitrusting en mij aan te sluiten bij een duikvereniging. Zo gezegd zo gedaan, stond ik een week later in een drukke duikwinkel te wachten op wat hulp bij het maken van de juiste keuzes. In de tussentijd luisterde ik met een half oor mee naar een workshop die in de winkel werd gegeven. Het ging over freediven. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik dacht direct terug aan onze vakantie een week geleden. Dit is iets voor mij, dacht ik! Ik ben de winkel uitgegaan zonder duikspullen. Een week later schreef ik mij in voor een cursus freediven en vanaf die tijd is dit mijn passie.
Ik ben 3* Aida gecertificeerd en sinds een jaar ook Padi Freedive instructeur. Door les te geven kan ik mijn passie delen met anderen en draag ik zo mijn steentje bij aan de Freedive gemeenschap. Freediven is voor mij vooral een persoonlijke ontwikkeling. Door mijzelf hierin uit te dagen leer ik telkens weer bij. Deelname aan het Aida World Championship in Nice zal voor mij een grote uitdaging worden. Samen met 4 medelanders gaan we deze uitdaging aan en trainen we zoveel als mogelijk – meestal in de ondiepe wateren van ons landje. Van een ding ben ik zeker: ik ga veel bij leren. En wie weet verbeter ik mijn persoonlijk record. Maar of ik het wereldrecord van 130 meter CTW of 102 meter FIM ga verbeteren, daar twijfel ik nog aan.

Marloes Kronenburg (32 jaar)

Een sprong in het diepe: dat neem ik letterlijk en figuurlijk met mijn deelname aan het WK freediven dit jaar. Ik ben pas 1,5 jaar bezig met freediven bij Herman Lieven in Den Bosch en een club freedivers in Eindhoven. Daarnaast duik ik ook nog graag met persluchtfles. De vrijheid en rust die ik onder water vind, heb ik nog nergens anders zo kunnen ervaren. Met het freediven heb ik in korte tijd al flinke stappen gemaakt – inmiddels ben ik opgeleid tot master freediver en begin augustus heb ik mijn eerste nationaal record van 148meter neergezet in de categorie DYNB! In de diepte heb ik bijna de 40m aangetikt. Ik ben sinds begin dit jaar fanatiek aan het trainen, veel in het zwembad, op het droge met hardlopen en krachttraining en nu het beter weer is ook veel buiten zodat we de diepte in kunnen. Helaas zijn wateren in NL beperkt qua diepte en ook best een uitdaging vanwege de thermoclines, het veelal matige zicht en het donker op diepte. Dat is psychisch soms lastig. Daarom zijn we met een club freedivers (waaronder het grootste deel van de WK selectie van NL) in juli een lang weekend naar Hemmoor gegaan. Hier hebben we veel kunnen trainen en progressie kunnen boeken. Op de laatste dag heb ik nog een nieuw PB gezet, dat geeft vertrouwen! Samen met Leon (ook van het Nederlandse team) vertrek ik half augustus naar Kroatië om daar een week te trainen met instructeurs van Moving Limits. Daar kunnen we ook de hele week workshops volgen, erg leerzaam dus! Met Moving Limits heb ik ook een workshop Deep Equalisation gevolgd, omdat je na een bepaalde diepte geen lucht meer uit je longen kunt halen en andere technieken moet toepassen om dieper te kunnen komen en toch te kunnen blijven klaren. Kortom, ik ben veel aan het leren en veel aan het trainen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor het WK in september, ik heb er zin in!

Het AIDA World Championship komt al dichterbij. Wij wensen de Nederlandse groep dan ook sterkte met de laatste voorbereidingen en veel succes in Nice!

Wil je meer informatie over freediven in Nederland kijk dan eens op de site van de DFA www.dfa.nu