Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Dana en Wout duiken bij Scubadoe, het jeugdduikprogramma van de NOB. Deze zus en broer zijn beiden jeugdlid van de Gemertse duikclub. Zij stroomden door naar de duiklessen na het afronden van de reguliere zwem- en snorkellessen. De Gemertse duikclub heeft zestig leden en is gekoppeld aan de lokale zwemvereniging met maar liefst 650 leden. Jaarlijks stromen ongeveer tien jongeren na hun zwem- en snorkelles door naar het Scubadoe duikprogramma van de Nederlandse Onderwatersport Bond.

Lees verder onder de foto

Voor een duikclub bestaan veel voordelen om aan te sluiten bij de lokale zwemvereniging. Zo heeft de Gemertse Duikclub geen apart bestuur nodig en hebben zij wel een grote instroom van jeugdleden. Dankzij de grote vereniging is het mogelijk dat de club vijftien stuks duikuitrusting in eigen bezit heeft en elke vrijdag kan gebruik maken van een compressor om de flessen te vullen.

Een seizoen in het Scubadoe-programma loopt van augustus tot juli. Elke vrijdagavond worden de jonge duikers begeleid door één instructeur en twee 3*-duikers. Tijdens de eerste lessen is alles nieuw en vreemd. De jeugdduiker leert goed omgaan met de duikuitrusting: er opent zich een nieuwe wereld voor hen. Het vertrouwd raken met de uitrusting, het beheerst trimmen en handelen in noodgevallen krijgt de leerling met veel oefening onder controle. Dit alles om zoveel mogelijk ervaring mee te geven voor het buitenduiken.

De instructeurs hebben gemerkt dat de stap van Scubadoe naar buitenduiken te groot is voor de jonge duikers. Daarvoor gebruiken zij het programma 1*-junior duiken door de NOB ontwikkeld. De jongeling wordt nog beter voorbereid op het buitenduiken en krijgt daarop aangepaste theorielessen.

Lekker vrij in het water zijn

Dana en Wout vertellen waarom zij voor het duikprogramma in Gemert hebben gekozen: “Wij vinden het leuk om lekker vrij in het water te zijn. Met duiken kan je ook dieper en langer onderwater zijn dan anderen. De spanning om wat je tegen kunt komen is elke keer weer aanwezig. Waar je ook duikt, de vissen en de omgeving zijn overal anders. Het is soms ook wel koud als je moet omkleden in de natuur. Wij gaan ervoor om in het buitenland te kunnen duiken. Het is toch ook wel stoer als je vijftien jaar bent en met een duikuitrusting aan de waterkant staat.” Duikinstructeur René Smulders voegt daar nog aan toe: “Daarbij is de bijdrage van de ouders ook erg belangrijk, want zonder hun ondersteuning wordt het een stuk lastiger.”

Het Gemertse Scubadoe-team vindt het erg leuk alle kennis en kunde aan de jeugd over te brengen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Zij zullen het straks van ons overnemen zodat onze mooie sport blijft voortbestaan.

Wil jij een proefduik komen maken bij deze jeugdduikclub? Kijk op de website www.gemertsewatervrienden.nl.