Werkgroep Mentale Veerkracht

“Het grote voordeel van veerkracht is dat je het kunt trainen. Wij duikers hebben een extra voordeel: Wij hebben door onze duiktraining al ervaring hiermee. Daardoor kun je je omgeving, duikers én niet-duikers, helpen hun veerkracht te versterken.”

Aan het woord is Eveline Visser, cultureel antropologe, NLP master- en DeepDemocracy coach, actief Divemaster en sinds enige tijd voorzitter van de jongste werkgroep bij de NOB: Mentale Veerkracht.

Binnen het duiken gebruiken we diverse technieken die bijdragen aan het versterken van veerkracht, denk bijvoorbeeld aan onze briefings en de-briefings, het stop-denk-doe  principe en natuurlijk de buddycheck, maar er zijn er veel meer.

Onze werkgroep richt zich op alle duikers. We hebben de ambitie om een training te ontwikkelen voor instructeurs en duikleiders, maar er is al zoveel informatie beschikbaar en nu al bruikbaar dat we tegelijkertijd niet willen wachten tot dat helemaal af is. We willen nu al delen. Zoals wij dat zien: dat is ook veerkracht. Namelijk je kwetsbaar durven opstellen en een verhaal delen wat nog niet tot de puntkomma is afgehecht.” Daarom sluit Eveline regelmatig aan bij -nu nog online- webinars. Hierbij introduceert zij eenvoudige oefeningen om veerkracht meer tastbaar te maken. “Oh, is het zo eenvoudig”, kreeg ik terug van een deelnemer van een online congres georganiseerd door een duikvereniging in Midden Nederland. Super! Schoot het door mij heen. Het is heerlijk om duikers te helpen om het sleuteltje tot veerkracht te helpen ontdekken.

Veerkracht is recent herontdekt en door CMAS kracht bijgezet in een notitie over het onderwerp, gericht op de benodigde bewustwording in de duikwereld. Sindsdien wordt veerkracht via diverse initiatieven steeds meer deel van de duiksport. En terecht, want veerkracht zo leert onderzoek, kun je met eenvoudige oefeningen trainen en is dus voor iedereen toegankelijk. Sensibiliseren zal veerkracht blijvend bestendigen. Iets wat de commerciële wereld van saturatieduiken door ervaring opdoen inmiddels al heeft ontdekt: je behoudt je veerkracht door te praten over wat je is overkomen en wat dat met je doet. Zo verwerk je je emoties. De stap erna is leren wat er volgende keer anders kan. “Verhalen delen is daarom ook een belangrijk initiatief” aldus Eveline. Eén van onze acties is veerkracht-verhalen op te halen om te gaan delen via een online video-wall. Je kunt nu al meedoen: Gewoon je video-boodschap mailen naar Veerkracht@divebus.nl en klaar. Samen maken we veerkracht.

“We zijn nu nog een compacte werkgroep met naast mijzelf ook Hans Verhijden. Hans is 4 sters duiker en 2 sters instructeur met diverse specialties. Hij was Forensisch technisch onderzoeker, medewerker Bedrijfsopvangteam en opgeleid als Intervisor binnen de politie. Op grond van al zijn ervaring draagt hij via het ontwikkelen van trainingen en geven van intervisie bij aan het versterken van veerkracht. We mogen dan nog klein zijn, we zijn zeker niet alleen! We delen kennis en ervaringen met buitenlandse CMAS werkgroepen en ook PADI is in Nederland betrokken.

Als werkgroep werken we samen met DOSA. Wij zijn ervan overtuigd dat er uit de ervaringen van alle duikers veel te leren is dat bijdraagt aan versterken van de veerkracht van onze duik-gemeenschap en DOSA heeft een aanpak ontwikkeld waarmee jaarlijks een schat aan ervaringen beschikbaar komt. Recent heeft DOSA die aanpak verruimd naar het mentale aspect, waarmee de verbinding met onze werkgroep nog sterker is geworden. Maar eigenlijk heeft elke werkgroep een relatie met veerkracht. Bij elke duiker ook: Je maakt je eigen duiken leuker en je beheerst technieken die ook buiten het duiken heel bruikbaar zijn. Doe je mee?”

Dank voor de mogelijkheid om deze miniserie te mogen aftrappen, gelijk maar met een oproep aan alle commissie- en werkgroepleden: Laat zien waar binnen jouw commissie of werkgroep de veerkracht zit. Veerkracht is, zeker in deze periode broodnodig.