Welke verzekering kies ik?

Met het einde van de pandemie in zicht openen steeds meer landen de grenzen. Duikreizen zijn voor een aantal bestemmingen al mogelijk en de verwachting is dat populaire verre duikbestemmingen binnenkort ook weer opengaan. Veel duikers hebben de doorlopende reisverzekering tijdens de pandemie beëindigd. Nu we weer meer mogen reizen is het belangrijk een nieuwe duikreisverzekering af te sluiten of je bestaande verzekering eens goed tegen het licht te houden. Zo ga je onbezorgd op duikvakantie!

Maar welke verzekering van welke aanbieder kun je het beste kiezen? Je wilt natuurlijk de verzekering die het beste bij jou past, tegen de beste prijs en met transparante voorwaarden zodat je weet wat je van de verzekeraar bij een onverwachte gebeurtenis kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan welke standaard dekkingen er in een verzekering zitten en zijn er aanvullende dekkingen nodig. Overigens is het in de meeste gevallen, als je regelmatig met vakantie gaat, interessanter om een doorlopende reisverzekering af te sluiten dan een kortlopende verzekering.

Er zijn in Nederland aanbieders van verzekeringen die zich specifiek richten op de onderwatersport. Daarnaast hebben de meeste reguliere reisverzekeringen, zoals FBTO, ASR en Centraal Beheer, ook wel een dekking voor onderwatersport in het buitenland. Bij sommige verzekeraars wordt duiken overigens nog als gevaarlijke sport gezien. Vaak zie je bij deze verzekeringen dat de dekking voor je duikuitrusting veel te laag is. Reken maar eens uit wat de waarde van je uitrusting is die je meeneemt op een duikvakantie.

Specifieke onderwatersportverzekeringen

Zoals gezegd zijn er een aantal verzekeringen die je in Nederland kunt afsluiten die zich specifiek richten op de onderwatersport. De verzekeringen die het meeste door duikers worden afgesloten zijn de Schox onderwatersport- en reisverzekering, de duikverzekering van DAN Europe en de duikreisverzekering van de NOB. Drie verzekeringen die je in geval van nood goed helpen, waar in de wereld je ook bent. Het maakt dan niet uit of je gaat snorkelen, duiken, freediven, een citytrip maakt of een lange strandvakantie houdt.

Bij de Schox onderwatersport- en reisverzekering kun je de basisverzekering uitbreiden met de aanvullende rubrieken zoals ongevallen, geneeskundige kosten en automobilistenhulp. Ook zijn er interessante combinaties mogelijk met reguliere verzekeringen zoals een woon-, auto- en aansprakelijkheidsverzekering. In de onderwatersport- en reisverzekering zit een gratis dekking voor annulering, die uit te breiden is met een hogere dekking. Net zoals bij de NOB-verzekering is ook een dagje duiken in Nederland gedekt.

DAN Europe richt zich op onderzoek, preventie en opleidingen als het om duikveiligheid gaat. Ook kun je een duikverzekering afsluiten en heb je als sportduiker de keuze uit een viertal pakketten. Het goedkoopste pakket is bedoeld voor duikers die alleen of vooral in eigen land duiken. Sport Silver heeft een wereldwijde ongevallendekking en is de meest afgesloten DAN verzekering door sportduikers. Je kunt de verzekering uitbreiden met een dekking voor de rest van het niet-duikende gezin. DAN biedt geen annuleringsverzekering aan en de verzekering dekt alleen het duikrisico.

De duikreisverzekering van de NOB richt zich op sportduikers die graag in Nederland en het buitenland duiken. Ook een dagje duiken in Nederland is namelijk gedekt. Met de lage premie is de NOB duikreisverzekering extra interessant voor leden van de NOB.  Maar ook duikers die geen lid van de NOB zijn, kunnen de verzekering afsluiten. Je wordt dan direct lid van de NOB, steunt daarmee het werk aan duikplekken en de onderwaternatuur en ontvangt zes keer per jaar het magazine Onderwatersport. De duikreisverzekering is uit te breiden met dekkingen voor annulering en gezin.

Kijk bij de vergelijking goed naar jouw wensen en hoe die aansluiten bij de verzekering, wat is er gedekt en wat zijn de aanvullende dekkingen, geldt de verzekering ook voor een dagje duiken in Nederland, is je duikuitrusting voldoende gedekt, word je goed geholpen als je hulp nodig hebt én wat zijn de kosten van de verzekering.

Veilige duiken!