Een website voor nieuwe én huidige leden

Veel verenigingen die over een nieuwe website nadenken zullen deze ‘beren op de weg’ herkennen: een website bouwen kost veel tijd, de ICT-kennis ligt meestal bij slechts één of enkele leden en het is typisch zo’n project dat lang duurt en waar (te) weinig vaart in zit. Een herkenbaar verhaal voor Duikvereniging het Onderwaterbos. Daarom benaderde bestuurslid Hedda van Ooijen de NOB met de vraag of ze iets wilden organiseren om zulke verenigingen een zetje in de goede richting te geven.

De NOB pakte die handschoen op en dat resulteerde vorig jaar in een websitedag met 23 duikverenigingen. Tijdens deze dag stond het bouwen van een site in WordPress centraal. Daarna werd aandacht besteed aan het doelgroepgericht aanbieden van informatie op de site: wie zoekt welke info? Ook werd verteld hoe je je website en verschillende pagina’s zoekmachinevriendelijk kunt inrichten.

Vanaf nul opbouwen

“Samen met twee andere leden heb ik me direct verdiept in WordPress”, vertelt Hedda. “Na de websitedag waren we zo geïnspireerd dat we met ons drieën binnen de kortste keren een hele website uit de grond gestampt hebben. Het was echt enorm leuk om een site vanaf nul op te bouwen!” Het drietal verdeelde de taken zo dat ze alled rie plugins voor bepaalde functionaliteiten moesten zoeken: een fotoalbum, een gastenboek, een duikagenda, en ga zo maar door.

Twee doeleinden

Het resultaat is een website met twee doeleinden: informatie voor bezoekers (potentiële leden!) en informatie voor huidige leden. “Voor niet-leden wilden we vooral een wervende homepage, terwijl leden door in te loggen het laatste verenigingsnieuws kunnen zien”, licht Hedda toe. “Op die manier kunnen we berichten delen met leden zonder dat dit voor niet-leden zichtbaar is. Ook heeft de website afgeschermde menu-gedeelten voor leden, instructeurs, commissieleden, bestuursleden en het webteam. Je inlogrechten bepalen wat je mag zien. Onze website is nu ook ons archief met draaiboeken, lesmateriaal en andere digitaal opgeslagen kennis en ervaring. Heel handig!”

Aanmelden voor clubduik

De website heeft ook een duikagenda, waarin automatisch de volgende clubduik of -activiteit bovenaan wordt getoond. “Door ook hier bepaalde rechten toe te kennen kunnen alleen leden de duik openen en zich aanmelden. De privacy van onze duikleiders en de aangemelde leden (denk aan namen, mobiele nummers, etcetera) blijft hierdoor dus gewaarborgd.”

Geboortekaartje

Toen de website werd gelanceerd heeft het webteam alle leden van Het Onderwaterbos een ‘geboortekaartje’ gestuurd. “De leden hebben erg enthousiast gereageerd op de nieuwe site”, aldus Hedda. “Ze vinden dat het er gelikt uitziet, fris en sprankelend. Het gemakkelijk kunnen aanmelden voor clubduiken is iets waar veel leden behoefte aan hadden. De eerste clubduiken zijn nu geweest en gelukkig loopt ook het aanmelden op rolletjes.

Marktplaats

Hedda heeft nog genoeg ideeën om de website door te ontwikkelen. “We denken aan een marktplaats-achtige pagina voor onze leden. Daarnaast is onze maandelijkse nieuwsbrief onlangs gekoppeld aan de website, waardoor artikelen heel eenvoudig zowel in de nieuwsbrief als op de site geplaatst kunnen worden. Wie weet hoe de website de komende jaren nog verder wordt verbeterd!”

Voor meer informatie: www.onderwaterbos.nl of pr@onderwaterbos.nl