Website en social media inzetten voor de club?

Websites en social media zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. Heeft jouw club een website? En maken jullie gebruiken van Facebook en/of Instagram? Website en social media voorzien niet alleen in informatie voor huidige leden en doelgroepen, maar richten zich ook op potentiële nieuwe leden. Het is het digitale visitekaartje van de vereniging.

Website

Hoe zorg je ervoor dat de website van jullie vereniging aansluit bij de behoefte van de leden? Hieronder een filmpje met 5 tips die je in je achterhoofd kan houden bij het maken (of vernieuwen) van een website.

Tip 1: Formuleer heldere doelstellingen.

Wat wil je met jouw website en wie wil je bereiken? Zorg er in ieder geval dat het duidelijk is hoe huidige en nieuwe leden jullie kunnen bereiken? Vergeet ook niet te communiceren waar jullie altijd afspreken, adres clubhuis, adres zwembad of jullie huisplas. En last but not least: zorg voor een aanmeldformulier!

Tip 2: Zorg voor een goed werkende en actuele website

Als mensen informatie zoeken is het belangrijk dat ze de juiste informatie ook kunnen vinden. Plaats dus regelmatig ‘nieuws’ op de website. Een website met 1 artikel uit 2018 op de voorpagina? Spreekt jou dat aan?

Tip 3: Zorg ervoor dat de website ook mobiel werkt

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en mensen zoeken steeds meer informatie op via hun mobiel.

Tip 4: Meer bezoekers op je website

Zorg ervoor dat je website onmiddellijk aanspreekt, maak bijv. gebruik van mooie (onderwater) foto’s, plaats leuke verhalen van vrijwilligers of maak een blog met duikreportages. Vaste rubrieken zorgen voor een continuïteit zodat mensen eerder willen terugkomen op jouw website.

Tip 5: Zorg dat iedereen makkelijk in contact met jouw vereniging kan komen

Misschien een inkopper maar hoevaak heb je zelf moeten zoeken naar de contactpagina op een website? Zorg er dus voor dat dit makkelijk te vinden is waardoor mensen je eenvoudig een mailtje kunnen sturen. Krijg je als vereniging vaak dezelfde vraag? Maak dan een FAQ (frequently asked questions / veel gestelde vragen) pagina.

Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze websites:

Betrokken leden door social media

Natuurlijk kun je mensen naar je website sturen, omdat je daar een blog of nieuwsbericht op plaats. Maar het mooie van social media is dat je elke dag je leden en volgers op de hoogte kunt houden van wat er speelt binnen jouw vereniging! Op die manier voelen volgers en leden zich meer betrokken en verbonden aan de vereniging.

Sociale media kan een hele goede manier zijn om de vereniging  in de spotlights te zetten. Jouw leden kunnen op deze manier overal van op de hoogte blijven, ook als ze niet op de vereniging kunnen zijn.

Er zijn veel redenen waarom je social media voor kan inzetten

  • Het uitstralen van verenigingstrots.
  • Laat vrijwilligers zien hoezeer hun inzet gewaardeerd wordt, en inspireer anderen.
  • Vraag aandacht voor opkomende activiteiten en laat leden hierbij hun netwerk inzetten.

Er zijn verschillende kanalen zoals Facebook en Instagram.

Facebook

Facebook kan goed worden ingezet om (potentiële) leden te informeren en tegelijk de mogelijkheid te geven een gesprek te starten. Heb je geen of weinig eigen content? Gebruik dan die van de NOB, we maken relevante content voor duikers en verenigingen die je eenvoudig kan delen. De interactie is groot. Daarnaast kan je een besloten groep oprichten voor de club. In een besloten groep kunnen leden hun dagelijkse topics bespreken, elkaar op de hoogte houden van nieuws en actualiteit, tips, documenten of afbeeldingen delen en afspraken maken over de regels binnen de club. Een evenementenpagina op Facebook biedt daarnaast de perfecte mogelijkheid om je leden in aanloop naar het evenement enthousiast te houden en te maken. Tip, met een evenementenpagina kan je ervoor kiezen om je leden anderen uit te laten nodigen voor je evenementen. Het bereik kan je op deze manier laten groeien zonder dat het je ook maar 1 cent heeft gekost!

Instagram

Hier geldt: “beelden zeggen meer dan woorden”. Hoe gaaf zijn die onderwaterfoto’s en video’s die jullie maken? Laat zien waar jullie duiken, wat er te zien is en hoe je dit als club organiseert. Laat vooral zien waar jullie trots op zijn.

Tips

  • Stel open vragen, waardoor leden worden uitgenodigd tot actie, door bijvoorbeeld een ‘like’ te geven of het plaatsen van een reactie.
  • Vraag af en toe specifieke leden hun input te leveren, door hen bijvoorbeeld voor een dag de sociale media over te laten nemen.
  • Stel een specifieke social media ‘manager’ aan, die het leuk vindt om de pagina’s up-to-date te houden. Team NL is een voorbeeld van een partij die veel van zich laten zien op social media. Kijk daar en bij andere grote organisaties eens rond voor inspiratie.

Wil jij meer weten over hoe je jouw club kan promoten? Neem dan zeker een kijkje op de pagina van Raboclubsupport, een samenwerking van NOC*NSF en de Rabobank.