Wat te doen als je in het net komt te zitten?

Duikers gebruiken hetzelfde water als vissers en dat gaat meestal prima samen. In de Onderwatersport staan regelmatig artikelen waar je op moet letten, dat je andermans spullen uiteraard met rust laat en hoe je melding moet maken als je toch schade hebt gemaakt of geconstateerd. Hier is ook een uitgebreid artikel over geschreven: Oog voor elkaar! Maar wat doe je als duiker wanneer je onder water merkt dat je in een net terecht bent gekomen? Om op zo’n situatie (beter) voorbereid te zijn is de ‘nettentraining’ ontwikkeld. Eind oktober 2022 heeft Duik en Onderwatersport Vereniging Botlek dat ook weer gedaan. Hieronder het verslag geschreven door Peter Blanker. 

Workshop Nettentraining

Voor DOV Botlek is Ron Kistemaker een grote inspirator om op een veilige manier te leren duiken om, bij en in netten. Met eigengemaakt materiaal heeft hij talloze workshops gegeven en zo ook in onze regio. Dat materiaal kan nog steeds, via het bondsbureau, geleend worden en sinds die tijd hebben we regelmatig de leerstof en ervaringen terug laten komen in de zwembadlessen. Het idee bij een nettentraining is eenvoudig: leg een net in het water, zwem er langs, door of in en probeer er veilig uit te komen. Maar er zijn best wel verschillen in uitvoering qua netten! Daarom oefen je in helder water, met je buddy en extra veiligheidsduikers. Uiteraard is de veiligste manier van duiken om niet in een net te geraken, maar daar gaat deze training niet over.

Omdat het zwembad in Spijkenisse slechts 2 meter diep is, een groter net komt beter tot zijn recht in dieper water, en ook omdat het leuker om dergelijke evenementen met meer duikers te doen werd er contact opgenomen met clubs in de regio, werd er promotie gemaakt op Facebook en werden de eigen contacten aangeboord. Zo konden we op vrijdagavond 28 oktober 2022 de netten in het Rivièrabad gebruiken en de dag erna in 3,5 meter diep water in de Eendr8 te Hellevoetsluis. Onderstaand figuur geeft een impressie van mogelijk zwembadgebruik (met dank aan Ron Kistemaker).

Workshop Nettentraining – de stations

Het staand want kun je gebruiken om langs te zwemmen en het net ‘opzij’ te duwen om te voorkomen dat je vastraakt. Een optie is om het staand want langs de zwembadwand te plaatsen en tussen wand en net door te zwemmen. Of probeer je zelf vast te zetten (eventueel met hulp) en weer los te komen. Wanneer en hoe roep je de hulp van je buddy in?

Het liggend net wordt op de bodem gelegd en verzwaard aan de randen. Hier kun je dan onder door zwemmen. In het zwembad is liggend op de rug en het net wegduwen een goede mogelijkheid. “Maar, meneer, bij de Kerkweg is er geen gladde bodem!”, zoals een duiker vrijdag terecht opmerkte. En dat geeft direct aan dat het ‘in het echt’ toch net weer anders kan zijn.

Het zwevend net is een variant. Daar kun je zelf inrollen en het zo moeilijk kan maken als je zelf wil.

De grote fuik kan letterlijk ook zo groot zijn dat je er ongemerkt inzwemt. Dan is het fijn om te herkennen dat je in een fuik zit. En te weten dat je er echt achteruit weer uit moet! Ondertussen merk je dat allerlei onderdelen van je uitrusting verstrikt raken in de fijne mazen…. Je kunt zelf wel wat los peuteren maar enige hulp van je buddy (die hopelijk nog niet verstrikt is) is al snel noodzakelijk.

Bij het snijstation leggen we alle duikmessen, knippers en andere hulpmiddelen in een emmer bij diverse stukken (oud) net, nylon lijnen enzovoorts. Het doel is om uit te proberen hoe effectief de instrumenten zijn. Wel netjes opruimen na afloop om geen ruzie met de zwembadbeheerder te krijgen en iedereen zijn eigen materiaal terug geven!

Workshop Nettentraining – tips

De netten lagen in Amsterdam voor ons klaar. Om ze naar Spijkenisse te krijgen hebben we onze aanhanger gebruikt. Het is best veel materiaal dat niet in een standaard auto past! En we hebben dat gecombineerd met een duikje in Hoofddorp. Peter Boersma (Manta) nam alles mee naar de duikplaats en daar vond de overdracht plaats. En vervolgens nog een leuke zoetwaterduik gemaakt. Om de netten te bevestigen zitten er diverse verzwaarde tonnen bij het materiaal. We hebben gemerkt dat zuignappen ook prima werken. En die rollen ook niet weg. Hou rekening met zeker 1,5 uur zwembadtijd. Wij hebben hadden 2 uur gereserveerd en steeds een groepje van 4 duikers per station. Denk ook aan shorty, duikpak en eventuele plaspauze! Twee uur in het water kan best koud zijn, zeker als je veiligheidsduiker bij een station bent (‘netwachter’). Het snijstation is erg makkelijk in te richten, verzamel oude netten en lijnen en bij elke (perslucht) training kun je die wel opnemen. Voor het napraten, aanvullen van de energie en ook omdat het gewoon gezellig is hadden we na afloop broodjes op de BBQ. Die vonden grif aftrek! De netten gaan eind november gebruikt worden door Delta Divers (Oostvoorne).