Wakzwemmen in Haarlem

Ruim 1100 leerlingen van verschillende Haarlemse basisscholen hebben eind december 2012 les gehad in wakzwemmen. Voor dat doeleinde was in twee Haarlemse zwembaden twee dagen lang een groot blauw zeil met gaten over het water gespannen. Duikers van duikvereniging Nautic Explorer legden de aanwezigen uit hoe ze zichzelf kunnen redden als ze door het ijs zakken. “De scholieren hebben echt dingen geleerd waar ze iets aan hebben”, vertelt organisator Johan de Ruiter van Nautic Explorer.

Hoe hij erbij gekomen is om dit alternatieve lesprogramma te organiseren? “Vorige winter las ik over een wakzwemles in Groningen”, vertelt hij. “Direct was mijn interesse gewekt en zocht ik contact met de organisatie.” Samen met de gemeente Haarlem en andere leden van Nautic Explorer is het ijswakzwemmen op poten gezet. Medewerkers van SRO Kennemerland en het CIOS begeleidden de oefeningen en in het water waarborgden duikers van Nautic Explorer en KLM Flying Divers de veiligheid. De gemeente Haarlem stelde busvervoer voor de kinderen ter beschikking en SRO regelde het materiaal.

Vervolg

Johan de Ruiter noemt de twee dagen ijswakzwemmen een succes. “Na afloop was iedereen erg enthousiast! Onze vereniging heeft natuurlijk wat meer bekendheid gekregen in de regio, dat is een mooie bijkomstigheid. Nu al is besloten dat dit evenement een vervolg krijgt. Dat is echt gaaf, ook omdat het natuurlijk zo belangrijk is. Er gebeuren immers zoveel ongelukken, en ieder ongeluk dat je kunt voorkomen is er eentje!”

Voor meer informatie over Nautic Explorer: www.nauticexplorer.nl