Duiken in Zwolle

Duiken in Zwolle

Bij Zwolle liggen twee populaire duikplassen die duiken in Zwolle populair maken: de Wythmenerplas en de Milligerplas. De NOB is bij de ontwikkeling van deze duikplekken betrokken geweest. In de Wythmenerplas bleef na de plaatsing van een waterskibaan voldoende ruimte over voor de duiksport. En de Milligerplas is sindsdien in ontwikkeling als goed alternatief voor de Wythmenerplas.

Wythmenerplas

De Wijthmenerplas zoetwaterplas die populair is bij sportduikers uit de regio Zwolle en omstreken. Het zicht onder water is vaak goed en er is verschillend onderwaterleven te vinden. Door de goede faciliteiten onder en boven water maken duikverenigingen, duikscholen en individuele duikers graag een duik in de plas. Er worden hier duiken voor opleidingen gemaakt, maar er worden ook funduiken gemaakt.

Sinds juli 2015 wordt een deel van de plas ook gebruikt door de waterskibaan. Het leek er even op dat er daardoor geen plek meer was voor sportduikers. Met een gezamenlijke inspanning van de NOB, lokale duikondernemers en lokale duikclubs hebben we dat kunnen voorkomen. De route van de baan werd een stuk verlegd waardoor er voldoende ruimte over bleef voor duikers. Door met elkaar rekening te houden kan er in de Wijthmenerplas zowel gedoken als geskied worden. Blijf uit de buurt van de waterskibaan!

Milligerplas

Met minder ruimte voor duikers in de Wythmenerplas heeft de gemeente Zwolle meegewerkt aan de uitbreiding van de mogelijkheden voor sportduikers in de Milligerplas. De ontwikkelingen voor de duiksport zijn nog in ontwikkeling waarbij Duikcentrum De Tuimelaar en duikvereniging Octopus zijn betrokken. Duikcentrum De Tuimelaar plaats regelmatig nieuwe objecten in de plas zoals een grote silo en een platform voor opleidingsduiken.

duiken in zwolle
Milligerplas. Foto: Dammis Baan

 

Vind jij het belangrijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van duiklocaties in Nederland? Sluit je dan aan bij de NOB!