Vijfsterren hotspot geopend

Afgelopen zaterdag heeft Neptunus onder grote belangstelling de eerste vijfsterren hotspot van Nederland geopend. Vol trots werden de ontwikkelingen van de hotspot aan de dijk van Kattendijke – Wemeldinge gepresenteerd door gedeputeerden Carl Vereecke(West-Vlaanderen) en Carla Schönknecht (Zeeland), wethouders Jon Herselman (Kapelle) en Jan de Poorter (Goes) en bestuursleden Hennie Elshof (NOB) en Ronny Margodt (NELOS).

Voorzieningen boven water

Vanuit het Interegg-programma heeft de NOB in samenwerking met de NELOS, Provincie Zeeland (NL), Provincie West-Vlaanderen (B) en de gemeenten Goes en Kapelle gezorgd dat er onder aan de dijk een plek is gemaakt met toiletten, douches, een spoelbak, zonneterrassen en een barbecue.Zonnepanelen voorzien het gebouwtje van stroom. Gecombineerd met de mogelijkheid om bij Kleine Stelle een hapje te eten (of te overnachten) wordt het voor duikers uit binnen- en buitenland veel aantrekkelijker om naar deze plek te komen.Het project wordt deels gefinancierd met Europees geld dat is bedoeld voor de grensregio Vlaanderen – Nederland. Aan de andere kant van de grens, in het Vlaamse Zwevegem, wordt nog hard gewerkt aan de verbouwing van een olie-opslagtank tot een indoor duiktoren van vijftien meter diep. Deze opent naar verwachting in oktober de deuren.

‘Kwaliteit voorop’

Het project is volgens de verzamelde bestuurders goed voor het duiken in Zeeland. NELOS-bestuurslid Ronny Margodt vat het zo samen: ‘Vroeger waren duikers echte “die-hards” die het niet erg vonden om in hun blote kont aan de dijk te staan. En die zijn er nog steeds, zij blijven wel komen. Daarnaast is er een grote groep duikers die, vooral op reis, gewend is geraakt aan betere voorzieningen. Voor die groep is Kattendijke nu ook een aantrekkelijke duikplaats geworden.’

Bovendien maakt de combinatie met de tank in Zwevegem de overstap van zwembad naar buitenwater gemakkelijker, vindt Margodt. Ook Carla Schönknecht, gedeputeerde van de Provincie Zeeland, vindt de voorzieningen belangrijk voor duikers en duikondernemingen. ‘Overal in Zeeland sta je in de buurt van water. We zijn land in zee. Duiken past daar bij en we willen de duikplaatsen daarom goed toegankelijk maken voor de duiksport.’

Volgens wethouder Jon Herselman (gemeente Kapelle) deden Kapelle en Goes allebei een duit in het zakje ‘omdat het Nationaal Park Oosterschelde de gemeenten met elkaar verbindt en de kwaliteit voor de duikers voorop staat. De Stelhoeve wil graag uitbreiden en de gemeenten vinden het belangrijk om dat te stimuleren met een kwalitatief goede duiklocatie.’

Foto: Rob Aarsen

Zorgen om duiklocatie

Ondanks deze positieve ontwikkelingen zijn er ook zorgen onder een grote groep duikers. Actievoerders Natasja Vandeperre en Kurt Boeckx zagen bij duiklocatie De Tetjes niet alleen heel veel bagger op grootte diepte, maar ook betonblokken waar stukken betonijzer uitstaken. ‘Het zicht is compleet weg en als iemand hier een oefening doet en terugzakt levert dat gevaarlijke situaties op,’ zegt Kurt. Natasja: ‘We vonden dat we iets moesten doen. We willen bereiken dat het gevaarlijke betonijzer wordt weggehaald.’ De Facebookpagina die Natasja en Kurt zijn begonnen staat intussen op meer dan duizend likes.

Vicevoorzitter Hennie Elshof van de Nederlandse Onderwaterport Bond vertelt dat de NOB inmiddels Rijkwaterstaat heeft gevraagd te onderzoeken of er buiten het stortvak is gestort en of er aan de noordkant van het vak gestort kan worden. Betonpuin hoort hier volgens Hennie Elshof in ieder geval niet te liggen.

Hennie Elshof laat ook weten dat de NOB in beroep gaat tegen de verleende vergunning voor de stort van staalslakken bij Zierikzee, Schelphoek en Burghsluis. De NOB zoekt daarbij de samenwerking met andere organisaties die belang hebben bij een gezond milieu onder water.

Foto: Rob Aarsen