Veilig duiken? Duikvlag gebruiken!

Tijdens de Duikvaker lanceert de KNRM de campagne ‘Veilig duiken? Duikvlag gebruiken!’. Via de campagne worden duikers bewust gemaakt van het belang van een goed zichtbare duikvlag. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere watergebruikers.

In de zomer van 2018 ging het in de Oosterschelde twee keer bijna mis. Bij Wemeldinge werd er gedoken op het wrakje Galjoen zonder Poen, terwijl er een schip met sportvissers boven het wrakje manoeuvreerde. En bij duikplek De Zeelandbrug meerde een onderhoudsschip aan de eerste pijler af met een tiental duikers onder water. Het liep gelukkig in beide gevallen goed af, maar dit benadrukt het gebruik van een goed zichtbare duikvlag, ook als je vanaf de kant op een drukke duikplek zoals de Zeelandbrug duikt.

De campagne is door de KNRM ontwikkeld in samenwerking met partners uit de duikbranche, waaronder de NOB. Duikers worden bewust gemaakt van het grote (levens)belang van een duikvlag en andere watergebruikers worden geattendeerd op de betekenis van de vlag.

Bij bootduiken is het schip verplicht de duikvlag – in Nederland de A-vlag – te voeren. Duik je vanaf de kant, dan adviseren wij altijd een goed zichtbare duikvlag te plaatsen. Voor de scheepvaart en andere watergebruikers is dit het teken dat er wordt gedoken en zij op voldoende afstand van de vlag moeten blijven.

De KNRM heeft speciaal voor deze campagne een duikvlag voor op de kant ontwikkeld. Deze is verkrijgbaar via www.knrm.nl/duikers

 

duikvlag