Update lokaal Sportakkoord NOB

In 2018 werd het Nationaal Sportakkoord ondertekend door de sportwereld, gemeenten, de Rijksoverheid, provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Sinds de ondertekening is op veel plekken in Nederland een vervolg gegeven aan het akkoord, bijvoorbeeld door middel van lokale sportakkoorden. Maar wat is het sportakkoord precies? Hoe werkt het? En hoe kun je als onderwatersportvereniging aansluiten bij een lokaal sportakkoord? In dit artikel geven we een korte uitleg.

Wat is het sportakkoord?

In 2018 is een nationaal sportakkoord gesloten, waar de prioriteiten voor het Nederlandse sportbeleid voor de komende jaren in zijn vastgelegd. Het akkoord richt zich op zes specifieke onderwerpen om de sport te ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld duurzame sportaccommodaties en vitale sportaanbieders. Om ervoor te zorgen dat álle Nederlanders, in álle levensfasen kunnen sporten, is het belangrijk dat op lokaal en regionaal niveau lokale sportakkoord gesloten worden.

Hoe werkt het sportakkoord?

Elke gemeente die meedoet heeft een onafhankelijke sportformateur aangewezen. Deze vormt een lokale gelijkwaardige alliantie van sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties. Samen hebben deze partijen de ambities in jouw gemeente voor het lokale sportakkoord bepaald. Bovendien heeft elke gemeente met een sportakkoord vanuit de gezamenlijke sport een Adviseur Lokale Sport gekregen. Deze adviseur staat sportclubs bij. Inmiddels is dat in een groot deel van Nederland gebeurd, in al meer dan 300 gemeenten. Waarschijnlijk ook in jouw gemeente.

Tijdens de uitvoering van het lokale sportakkoord wordt op verschillende manieren geïnvesteerd in sport binnen jouw gemeente; onder andere door het beschikbaar stellen van services en diensten om clubs sterker te maken. De Lokale Sport Adviseur helpt jou met kiezen wat voor jouw club goed is. De verenigingsondersteuner die bij jou bekend is, kan je in contact brengen met de Lokale Sport Adviseur.

Zien wat je kunt doen om snel ondersteuning te ontvangen?

Check dan dit handige stappenplan

Door contact te zoeken met de bij jou bekende verenigingsondersteuner (lokaal of via je sportbond), kom je erachter of jouw gemeente ook meedoet met een eigen lokaal sportakkoord. Zo hoor je ook wie de Adviseur Lokale Sport is voor jouw gemeente. Deze adviseur zal contact opnemen met jouw club zodat jullie gezamenlijk opzoek kunnen gaan naar relevante uitdagingen en hulp voor je club. Daarnaast zal de adviseur opzoek gaan naar meer verenigingen in de buurt met dezelfde vragen, zodat jullie samen geholpen kunnen worden. Dat levert ook jou vereniging een nieuw netwerk op. Ook de NOB zal hierover geïnformeerd worden.

Wat nu? Praktische ondersteuning

Wanneer je als vereniging bent aangesloten bij een lokaal sportakkoord, kun je aanspraak maken op praktische ondersteuning en/of financiering voor bepaalde projecten. Kijk dus snel of jouw gemeente een lokaal sportakkoord heeft. De NOB biedt ook een aantal services aan waar verenigingen via het lokale sportakkoord gebruik van kunnen maken en brengt je vereniging graag in contact met de Adviseur Lokale Sport bij jou in de buurt. Zo is het onder meer mogelijk de workshop ‘Besturen met een visie’ of opleiding tot duikbegeleider vergoed te krijgen. Ook kun je bij de ontwikkeling van vinzwemmen steun krijgen van een expert. Hierover binnenkort meer!

Hoe kan je als sportclub aansluiten bij het Sportakkoord?

In de brochure ‘Van lokaal Sportakkoord naar actie, in samenwerking met jouw club’ lees je meer over het lokale Sportakkoord, de meerwaarde voor jouw club én binnen welke thema’s het Sportakkoord jou kan helpen.

Heb je vragen of wil je meer informatie over het Sportakkoord? Neem dan rechtstreeks contact op via sportakkoord@nocnsf.nl

Wil je meer weten over de services die de NOB aanbiedt en wat de NOB verder kan betekenen voor jouw vereniging? Of wie de Adviseur Lokale Sport is in jouw gemeente? Neem dan contact op met de verenigingsondersteuner via anna.vanderduim@onderwatersport.org.