Tiny Sea Forest Grevelingenmeer bijna af

Het Tiny Sea Forest in het Grevelingenmeer is bijna af! Op de bodem groeien oesters en wieren en kunnen krabbetjes en visjes verstoppertje spelen in het zeegras. De steiger is klaar, dus binnenkort kun je de onderwaternatuur ontdekken vanaf het water. 

In een afgebakend stukje van het meer werken IVN Natuureducatie en Rijkswaterstaat samen met Staatsbosbeheer aan een Tiny Forest onder water. ‘Tiny Forests zijn enorm in opkomst als middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Dit wordt het eerste Tiny Sea Forest. Een wereldprimeur voor de Grevelingen!’ vertelt Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta, een van de trekkers van het project.

Onderwaterbos

Op een locatie dicht bij de Brouwersdam wordt het Tiny Sea Forest (onderwaterbos) worden aangelegd. Afgelopen periode hebben studenten van Hogeschool Zeeland onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Zij hebben hier drie basisscholen bij betrokken door een presentatie in de klas en de vraag wat de leerlingen zou willen zien en onderzoeken in het Tiny Sea Forest. Er is nagedacht over de soorten welke in een onderwaterbos thuis horen, structuren welke onderwater geplaatst kunnen worden en waaraan nieuw leven zich kan vestigen ook is er nagedacht over vormen van beleving.

Beleving en innovatieve technieken

Beleving en educatie zijn belangrijke doelen in het nieuwe bos. Bij de realisatie hebben de initiatiefnemers ook gekeken naar innovatieve technieken om het onderwaterleven te stimuleren. ‘In de Grevelingen doen we al een tijdje onderzoek naar het herstel van zeegras. Dat kwam oorspronkelijk veel voor in het meer en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ecosysteem. Zeegras willen we dus zeker in het Tiny Sea Forest laten terugkomen. Ook willen we experimenteren met het gebruik van oude bomen. Door die op de bodem te leggen, creëer je extra structuur onder water. Dat kan een bijdrage leveren aan natuurherstel’, licht Thijs toe.

IVN, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hopen de wereldprimeur Tiny Sea Forest Grevelingen in de Grevelingenweek van 20 t/m 26 juni 2022 te kunnen openen.

Tiny Forests

Tiny Forests zijn in korte tijd heel populair geworden. Het zijn stukjes dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan, waar kinderen kunnen leren over de natuur. Door veel verschillende inheemse bomen aan te planten, trekken deze gebieden weer allerlei vogels en andere dieren aan. Dat is goed voor de biodiversiteit en het zorgt voor natuurbeleving voor kinderen en volwassenen dichtbij huis. De afgelopen jaren zijn in Nederland al meer dan honderd Tiny Forests gerealiseerd.

Bronnen en foto: Staatsbosbeheer.nl, Zuidwestelijke Delta en Rijkswaterstaat