Statiegeld op kleine flesjes, verdien geld voor de vereniging!

Vanaf vandaag, 1 juli, wordt er op PET flesjes statiegeld geheven. Als sportvereniging kun je daar je voordeel mee doen. Niet-commerciële sportclubs mogen het statiegeld houden en aan de club besteden of aan een goed doel schenken.

Jaarlijks gaan in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flessen over de toonbank. 100 miljoen van deze flesjes belanden als zwerfafval in het milieu. Dat zijn er veel te veel en dat wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat drastisch verminderen.

Wat gaat er vanaf 1 juli veranderen?

Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op frisdrank- en waterflessen van onder de 1 liter komt 15 cent statiegeld. De etiketten worden voorzien van nieuwe EAN-codes en een statiegeldlogo. Het wordt een open inleversysteem, dat houdt in dat plastic flesjes kunnen worden ingeleverd bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Het is voor sportverenigingen mogelijk zelf ‘vrijwillig innamepunt’ te worden. Dit houdt in dat je als sportverenigingen het statiegeld voor je eigen club kan gebruiken!

Wat moet ik doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Vanaf april kunnen alle verkooppunten die vrijwillig gaan inzamelen zich aanmelden op de website van Statiegeld Nederland.

Hoe kan ik als sportvereniging de kleine flessen innemen?

Statiegeld Nederland heeft hiervoor een handig document gemaakt, instructies inzamelen sportverenigingen. Ook kan je communicatiemateriaal downloaden zoals flyers, factsheets, afbeeldingen en meer op de website van Statiegeld Nederland.

Het is goed om alvast na te denken over de bestemming voor deze extra inkomsten. Uit ervaring blijkt dat de betrokkenheid van leden groeit als ze een duidelijk doel zien. Dus: ‘wij sparen voor nieuwe snorkels, sticks, verenigingsshirts voor leden, enz.’.