Specialisatie van de maand september: Decompressieduiken

In de maand september staat de specialisatie ‘Decompressieduiken’ centraal. Er wordt 30 september a.s. een online inspiratiesessie voor instructeurs georganiseerd over dit interessante onderwerp en het specialisatieboek is van 1 tot en met 30 september met maar liefst 50% korting te koop in de webshop van de NOB.

Duiken in de Noordzee: wrakken op diepte

Duiken op de Noordzee is één van de ultieme duikmogelijkheden in Nederland. Met de vele wrakken uit beide wereldoorlogen en een flinke verzameling recent gezonken schepen is het een waar paradijs voor wrakduikers. Veel van deze wrakken liggen op een diepte van rond of voorbij de 30 meter, flink diep dus. Duiken met decompressiestops is een goede mogelijkheid om langer van deze wrakken te genieten en dieper te kunnen duiken.

Wat is decompressieduiken?

Tijdens een duik naar 30 meter zit je met of zonder nitrox al snel aan je nultijd. Het kan dus zijn dat je bij een wrak bent aangekomen en dat laatste stuk achtersteven net niet kunt bekijken. Andere duikers kunnen dat wel; dat komt doordat zij voorbij hun nultijden duiken en decompressiestops inlassen. Je moet goed weten wat je doet, maar duiken met decompressiestops vergroot je mogelijkheden op de Noordzee en in het buitenland. Je kunt langere duiken en dus meer zien.

Zelfstandig een decompressieduik voorbereiden en uitvoeren

Tijdens deze specialisatie leer je zelfstandig een decompressieduik voor te bereiden en uit te voeren. Ook leer je hoe je een zorgvuldige duikplanning maakt en hoe je volgens deze planning duikt. Ook oefen je met een decoboei en ga je aan de slag met het maken van luchtberekeningen. Dat is erg belangrijk, omdat uit ongevallenregistraties blijkt dat het goed kunnen maken van luchtberekeningen van essentieel belang is. Veel duikongevallen – met name decompressieongevallen – zijn het gevolg van een tekort aan lucht. Je kunt natuurlijk goed uitrekenen waar en hoe lang je je stops moet maken, maar als je geen lucht meer hebt moet je toch echt naar boven. Lees hier meer over het cursusprogramma. + link Decompressieduiken – Nederlandse Onderwatersport Bond

Boek met 50% korting beschikbaar in de webshop

Het boek Decompressieduiken is beschikbaar in de webshop van de NOB en is gedurende de hele maand september te bestellen voor slechts € 4,75 per exemplaar.

Koop hier het boek Decompressieduiken

Foto: Rob Aarsen