Specialisatie van de maand augustus plus online inspiratiesessie: Driftduiken

Driftduiken is een opwindende en uitdagende duikactiviteit waarbij duikers zich laten meevoeren door de stroming van het water. Hoewel in Nederland driftduiken redelijk goed te plannen is, kunnen zich in het buitenland onverwachte situaties voordoen met veel stroming. Om op een veilige en plezierige manier te genieten van driftduiken, biedt de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een specialisatie aan voor duikers die graag meer willen leren over deze duiktechniek.

Wat is driftduiken?

Bij driftduiken laten duikers zich meevoeren door de stroming van het water, waardoor ze als het ware worden voortgeduwd. Het gevoel van door een onzichtbare hand door het water te worden geleid, is uniek en geeft duikers de mogelijkheid om grote afstanden af te leggen zonder veel inspanning te hoeven leveren. Driftduiken biedt een gevoel van vrijheid en avontuur en kan zorgen voor spectaculaire duikervaringen.

Leerdoelen van de specialisatie

De specialisatie driftduiken van de NOB heeft als doel om duikers te leren hoe ze op een veilige en prettige manier een driftduik kunnen maken. Daarnaast leren deelnemers hoe ze een driftduik kunnen voorbereiden en begeleiden voor een groep duikers. De nadruk ligt op veiligheid, techniek en het maximaliseren van het plezier tijdens de driftduik.

Cursusprogramma

De specialisatie driftduiken bestaat uit een dagdeel theorie en twee praktijkduiken in West-Europees getijdenwater. Tijdens de theorie worden de verschillende aspecten van driftduiken behandeld, zoals veiligheidsprocedures, communicatie onder water, navigatie, en omgaan met stroming. De praktijkduiken bieden deelnemers de gelegenheid om onder begeleiding van ervaren instructeurs te ervaren hoe het is om een driftduik te maken.

Vereisten voor deelname

Om deel te nemen aan de specialisatie driftduiken, dienen deelnemers aan bepaalde vereisten te voldoen:

  • Minimaal in het bezit zijn van het 2*-duikbrevet (of Advanced Open Water Diver) en ten minste 20 ervaringsduiken hebben gemaakt in West-Europees getijdenwater.
  • We adviseren een regelmatige check op medische geschiktheid via www.medischecheckvoorduikers.nl.
  • Lid zijn van een NOB duikclub.

Online inspiratiesessie voor instructeurs: 28 augustus

Elke instructeur die de specialisatie Driftduiken zelf heeft gevolgd mag deze geven. Heb je als instructeur niet veel ervaring met het geven van de specialisatie en lijkt het je leuk om deze een keer binnen jouw club te geven? Laat je dan tijdens deze online inspiratiesessie inspireren en leer van andere instructeurs. Heb je als instructeur al wat meer ervaring met de specialisatie Driftduiken? Ook dan kan de online inspiratiesessie interessant zijn om te volgen. Misschien leer je nog iets nieuws van de docent wat je zelf kan toepassen in je eigen lessen en anders kan je jouw ervaring delen met andere instructeurs door het geven van handige tips.

Deze online inspiratiesessie telt niet mee voor de instructeurslicentie. Je ontvangt t.z.t. een link waarmee je kunt inloggen op 28 augustus. Aanmelden kan via MijnNOB nadat je bent ingelogd. Kan je jezelf niet (meer) aanmelden? Stuur dan een bericht naar opleidingen@onderwatersport.org. Alleen instructeurs die zichzelf hebben aangemeld ontvangen een link.

Boek beschikbaar in de webshop

Het boek Driftduiken is beschikbaar in de webshop van de NOB en is gedurende de hele maand augustus te bestellen voor slechts € 4,95 per exemplaar.