Snorkelaars kunnen met gerust hart op vakantie

Voor veel duikers is snorkelen een opstapje geweest naar hun sport. Het is daarom helemaal niet gek om je als duikclub op snorkelaars te richten en snorkellessen te organiseren! Duikvereniging Narwal uit Almere heeft hier heel doelbewust voor gekozen.

“Sinds 2015 hebben we in de vereniging een PR-team actief, dat zich actief inzet om onze naamsbekendheid te vergroten en leden te werven”, vertelt bestuurslid Hilly Bouwman. “Laatst kreeg deze commissie de vraag of wij snorkelles aanbieden. Deze persoon gaf aan op vakantie erg onzeker te zijn over het snorkelen.” De commissie zag hier wel kansen in: er zijn ongetwijfeld meer mensen die voor hun vakantie graag goed willen leren snorkelen. “Daarnaast ervaren we dat sommige mensen de drempel naar duiken hoog vinden”, voegt Hilly toe. “Daarom willen we mensen via het snorkelen met duiken in aanraking laten komen.”

Hoekduiken

Narwal biedt dit voorjaar een snorkelcursus aan van zes lessen. Vijf lessen draaien om snorkeltechniek en voor wie wil bestaat de laatste les uit een introductieduik in het zwembad. Tijdens de snorkellessen gaan de instructeurs van Narwal in op de volgende dingen: het kiezen en aantrekken van snorkelmaterialen, het voorkomen van en omgaan met een beslaand masker, het ademen door en leegblazen van een snorkel en het zwemmen met vinnen. “Als dit makkelijk voor je blijkt te zijn, gaan we verder met gevorderde technieken”, aldus Hilly. “Het leegblazen van een masker vol met water, het maken van hoekduiken naar de bodem, het klaren van je oren en het zwemmen onder water.”

Behapbaar en compact

“We hebben gekozen voor zes lessen omdat dat een behapbare en compacte periode is, waarin je toch alle technieken gedegen kunt oefenen”, vervolgt ze haar verhaal. “We starten 1 mei, zodat men net voor de vakantieperiode klaar is met de cursus.” De module kost €50,-, wat de vereniging een klein beetje inkomsten oplevert. Dit bedrag is overigens inclusief het gebruik van snorkelmateriaal, hoewel men natuurlijk ook een eigen masker en/of snorkel mag meenemen.

Enthousiasme bij instructeurs

De instructeurs zijn erg enthousiast over het initiatief. “Zij hebben in hun opleiding ook een module gehad over het geven van snorkelles en zijn blij dit nu ook in de praktijk te kunnen toepassen. Op eDocuments hebben ze een lesplan en een persbericht gedownload. Het lesplan hebben we aangepast aan een bij de vereniging passende vorm.”

PR-machine

Achteraf probeert de club de snorkelaars natuurlijk te betrekken bij de vereniging. “We nodigen hen uit om in de verenigingsruimte na te praten over het snorkelen en we houden ze op de hoogte van de activiteiten bij Narwal.” Naast dat de club externe deelnemers werft, hopen ze ook de familie van huidige leden enthousiast te maken. “En leden mogen zelf natuurlijk gratis deelnemen”, aldus Hilly tot slot. “De PR-machine loopt nu, we zijn erg benieuwd naar het resultaat!”

Voor meer informatie: www.duikvereniging-narwal.nl