Rotterdamse Duikfederatie kent geen concurrentie

Hoezo concurrentie? De Rotterdamse duiksportverenigingen hebben juist de handen ineengeslagen. Zo zorgen ze ervoor dat mensen in elk geval enthousiast blijven of worden over de duiksport. “Als iemand bijvoorbeeld de trainingsuren bij de ene club te laat vindt, verwijst die vereniging naar een andere partij uit onze Rotterdamse Duikfederatie die trainingen biedt op andere tijdstippen.”

Veel verenigingen uit dezelfde tak van sport zien elkaar vaak als rivalen. Ze vrezen bijvoorbeeld niet de eerste keuze te zijn van degenen die de betreffende sport willen gaan beoefenen. De Rotterdamse duikverenigingen tonen aan dat het ook anders kan. Zij zijn onder meer van mening dat ze gezamenlijk de sport als geheel versterken en daar als afzonderlijke clubs vervolgens ook de vruchten van plukken.

Specialties

“We vullen ook elkaars kwaliteiten aan”, vertelt secretaris Esther Franken van OWSV De Grot. “Neem de opleidingen. In de duiksport kun je naast de reguliere zogeheten specialties halen, zoals onderwaterfotografie of nachtduiken. Niet elke vereniging heeft instructeurs in huis voor al die specialties. Wij verwijzen naar elkaar, zodat leden van de ene vereniging kunnen leren bij de andere vereniging, en andersom.”

Daling aantal leden

Rotterdam Sportsupport bracht een paar jaar geleden duikverenigingen bij elkaar. Een aantal kampte met teruglopende ledenaantallen. Projectmedewerker Verenigingsondersteuning en -ontwikkeling Kim Santbulte: “Al gauw zagen de verenigingen elkaar niet meer als concurrent. Kijk, als je gezamenlijk optrekt, kun je bijvoorbeeld cursuskosten naar beneden brengen en de sport sterker neerzetten in de stad. Zo heeft de Rotterdamse Duikfederatie, de naam voor het samenwerkingsverband, een promotiebrochure uitgebracht over de duiksportmogelijkheden in Rotterdam. Binnenkort verschijnt de vernieuwde uitgave.”

Gezamenlijk evenement

Franken: “We hebben ook duikvereniging DOV Botlek uit Spijkenisse erbij betrokken. Leden van de andere verenigingen kunnen daar meedoen aan een toernooi onderwatervoetbal.” Afgelopen zomer was er voor het eerst een grootschalig evenement voor alle leden van verenigingen die horen bij de Rotterdamse Duikfederatie. Begin juni meldden zich ongeveer zestig duikers, snorkelaars en familieleden bij duikplaats Het Koepeltje aan de Grevelingen. De duikdag werd afgesloten met een barbecue. Franken: “Tot begin juni hadden alleen de bestuursleden van de verenigingen contact met elkaar. Nu konden ook andere leden met elkaar kennismaken.”

Voor meer informatie: Esther Franken, secretariaat@owsvdegrot.nl
Bron: rotterdamsportsupport.nl