Rijk trekt vergunning voor bouw testcentrum getijdenenergie in de Grevelingendam in

Rijkswaterstaat heeft de vergunning ingetrokken voor de bouw van het Tidal Technology Center (TTC) Grevelingendam. Door geldgebrek is het BT Projects niet gelukt het testcentrum voor getijdenenergie bij Bruinisse op tijd af te bouwen. 

Spuitsluis

TTC Grevelingendam zou worden aangelegd in de Flakkeese Spuisluis. Die moet de Grevelingen verversen met zout water, maar dat ligt al stil sinds de bouw van het testcentrum in april 2018 begon. Het bouwwerk wordt nu eigendom van Rijkswaterstaat en die gaat op zoek naar een partij die de bouw van het technologiecentrum voor waterkracht en getijdenenergie in de Grevelingendam op zich wil nemen en betalen. Mocht er in januari 2021 geen opvolger voor BT Projects gevonden zijn, dan overweegt Rijkswaterstaat om de sluis weer in oude staat terug te brengen zoals die in 2017 werd opgeleverd. “Want we hebben de sluis opgeknapt om het water in het Grevelingenmeer te kunnen verversen, en dat moet hoe dan ook weer gaan gebeuren”, zegt Rijkswaterstaat.

Deathzone

De NOB vindt het al jaren belangrijk dat er stappen worden genomen om de waterkwaliteit en daarmee de onderwaternatuur in het Grevelingenmeer te verbeteren. Jaarlijks is er massale vissterfte in het Grevelingenmeer. Dit komt door een gebrek aan stroming en vers zuurstofrijk water, hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof in het water. De sterfte onder  vissen, kreeften en krabben is elk jaar goed zichtbaar voor sportduikers en de grens waar deze sterfte voorkomt, komt steeds ondieper te liggen. Door afwezigheid van stroming en het opwarmen van het zeewater is onder de tien meter een totaal gebrek aan zuurstof ontstaan. Als je hier duikt beleef je hoe het is om in een ‘deathzone‘ te zijn.

Promofilm BT Projects in betere tijden

Bron: PZC
Foto: De doorlaat in de Grevelingendam waar een testcentrum voor getijdenstroom wordt aangelegd (foto: Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV.)