Project Scuba FISHual

We gaan van start met het Scuba FISHual project! Het Innovatiefonds van NOC*NSF biedt de NOB de mogelijkheid om een jeugdproject te starten. De naam ‘Innovatiefonds’ zegt het al, het gaat om een innovatieve subsidieaanvraag. Scuba FISHual heeft als doel om jeugd te enthousiasmeren voor de duiksport. Dit gaan wij nastreven door het samenbrengen van drie onderdelen: kinderen (10 t/m 12 jaar), educatie en moderne technologie.  

Stel je voor dat je zoon of dochter een duikopleiding volgt. Dit begint vaak in een zwembad en eindigt richting de zomer in het buitenwater. Van de jeugd wordt vaak verwacht dat ze huiswerk maken om de behandelde stof in de praktijk te herhalen. Hoe gaaf zou het zijn als deze lesstof in levendige 360-gradenbeelden te bekijken is? Deze onderwaterbeleving willen we overbrengen op kinderen door middel van Virtual Reality, of te wel 360-gradenbeelden.

Maar hoe gaan we dat doen? Het doel is om op een laagdrempelige manier de beleving van de duiksport over te brengen en op die manier kinderen van 10 t/m 12 jaar te enthousiasmeren voor de duiksport. Het huidige jeugdprogramma ScubaDoe wordt in een nieuw jasje gestoken door lesmateriaal ook in 360-gradenbeelden beschikbaar te stellen aan verenigingen en basisscholen. Op deze manier wordt traditionele educatie aangevuld met virtuele elementen.

De betrokken pilotverenigingen zijn:

  • BubbleBees, Hoofddorp
  • Haaifive, Schiedam
  • DCNV, Haarlemmermeer
  • Hi-Dive, Houten
  • Duikteam Nieuwegein

Onderzoek toont aan dat – naast het belevingselement – 360-gradenbeelden uitermate geschikt zijn voor een educatieve overdracht. Kinderen onthouden de belevenis beter, wat ten goede komt aan de benodigde herhalingsoefeningen die noodzakelijk zijn binnen de duiksport. De jeugd zet een VR-bril op en beleeft de onderwaterwereld in real-life waarbij de belangrijke lesstof wordt behandeld. Door de realiteit van de beelden en het educatieve element van de 360-gradenbeelden zullen kinderen de lesstof sneller oppakken en in de praktijk beter uitvoeren.

Nieuwsgierig geworden of wil je meer weten over het project? Neem gerust contact op met ons!