Plastic soep in Nederland

Er is een nieuwe wedstrijd voor onderwaterfotografen: de Plastic Soup wedstrijd. We werken voor deze wedstrijd samen met de Plastic Soup Foundation en belichten hiermee een actueel en minder leuke kant van de invloed van de mens op de (onderwater)natuur.

De beelden van stranden ver weg, vol met aangespoeld afval kennen we allemaal. Maar ook dicht bij huis vinden we op de stranden en in het water plastic afval en dieren die verstrikt raken of doodgaan door het eten van plastic afval. De gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe laten duidelijk zien hoe groot het probleem is en wat de gevolgen voor de (onderwater)natuur zijn. Een wereldwijd probleem dat we graag dicht bij huis in beeld brengen om het bewustzijn vooral voor mensen die niet onderwater kijken voor dit probleem te vergroten.

De missie van de Plastic Soup Foundation ‘No plastic waste in our water!’ sluit goed aan bij de doelstelling van de NOB om zich in te zetten voor de bescherming van de onderwaternatuur. De focus van de Plastic Soup Foundation ligt daarbij niet op plastic uit het water halen, maar zorgen dat het er niet (meer) in komt. Zij proberen dit doel te bereiken door bronnen van plasticsoep aan te pakken, zoals microplastics in cosmetica, synthetische vezels uit kleding en data verzamelen over zwerfafval in het milieu.

Deelnemers aan deze fotowedstrijd brengen in juni en september de plastic soup problematiek in Nederland in beeld. Zij mogen hiervoor in heel Nederland duiken. Op 30 november wordt bekend gemaakt wie deze wedstrijd heeft gewonnen. Wil je meedoen aan de wedstrijd? Dan kun je je gratis inschrijven via www.fotokampioenschap.nl

Foto: Ron Offermans