Plastic soep in Nederland

Het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie kent elk jaar een thema. Dit jaar werken we samen met de Plastic Soup Foundation en belichten we met het thema een actueel, maar minder leuke kant van de invloed van de mens op de (onderwater)natuur: Plastic soep, ook in Nederland.

De beelden van stranden ver weg, vol met aangespoeld afval kennen we allemaal. Maar ook dicht bij huis vinden we op de stranden en in het water plastic afval en dieren die verstrikt raken of doodgaan door het eten van plastic afval. De gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe laten duidelijk zien hoe groot het probleem is en wat de gevolgen voor de (onderwater)natuur zijn.
Een wereldwijd probleem dat we graag dicht bij huis in beeld brengen om het bewustzijn vooral voor mensen die niet onderwater kijken voor dit probleem te vergroten.

De missie van de Plastic Soup Foundation ‘No plastic waste in our water!’ sluit goed aan bij de doelstelling van de NOB om zich in te zetten voor de bescherming van de onderwaternatuur. De focus van de Plastic Soup Foundation ligt daarbij niet op plastic uit het water halen, maar zorgen dat het er niet (meer) in komt. Zij proberen dit doel te bereiken door bronnen van plasticsoep aan te pakken, zoals microplastics in cosmetica, synthetische vezels uit kleding en data verzamelen over zwerfafval in het milieu.

Deelnemers aan deze populaire fotowedstrijd brengen in juni en september in verschillende fotocategorieën het onderwaterleven in Nederland in beeld. Eén van de categorieën is een thema wat elk jaar door de wedstrijdwerkgroep wordt vastgesteld. Dit jaar is de thema opdracht voor de deelnemers: plastic afval onder water, drijvend aan het wateroppervlak of direct aan de kant ter hoogte van het wateroppervlak in beeld brengen.
De winnaar van de wedstrijd voor de masters wordt de nieuwe Nederlands Kampioen onderwaterfotografie en mag aan een internationale wedstrijd meedoen.

Foto: Plastic Soup Foundation