Peter van Rodijnen maakt promotiefilm voor WK 2015

Vorige week vond op het Cubaanse eiland Cayo Largo het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie 2013 plaats. Na een voor Nederland succesvolle prijsuitreiking waarbij maar liefst drie top-10 plaatsen werden behaald, droeg de internationale duikbond CMAS de fakkel over aan de NOB: wij mogen het kampioenschap in 2015 organiseren!

Sluitingsceremonie

Deze overdracht vond niet onopgemerkt plaats: de NOB heeft filmmaker Peter van Rodijnen namelijk gevraagd om een promotiefilm voor het WK 2015 te maken. Deze film is vertoond tijdens de sluitingsceremonie, waar vanuit achttien verschillende landen meer dan zeventig onderwaterfotografen plus hun teamcaptains aanwezig waren. Daarnaast zaten er ook CMAS-vertegenwoordigers en afgevaardigden van nationale duikbonden in de zaal.

Overweldigend gevoel

In de promotiefilm vertelt Ron Offermans, de huidige teamcaptain van de Nederlandse delegatie, wat onderwaterfotografen van Zeeland kunnen verwachten. Zijn woorden krijgen extra betekenis door de prachtige onderwaterbeelden van Peter van Rodijnen. “Ik heb geprobeerd de kijker van dichtbij het Zeeuwse onderwaterleven te laten ervaren”, aldus de filmmaker. “Uiteraard heb ik daarmee willen aansluiten op de slogan van het WK: ‘Come closer’.” De promotiefilm laat de enorme diversiteit aan onderwaterschoon voorbij komen, waarbij Offermans vanuit het oogpunt van onderwaterfotografen toelichting geeft. Van Rodijnen: “De bedoeling is om de kijker in een paar minuten een overweldigend gevoel te geven. Ik hoop dat het zoveel mogelijk potentiële deelnemers overtuigt om in 2015 naar Nederland te komen!”

Professioneel en serieus

“De zaal reageerde erg positief op de promotiefilm”, vertelt NOB-medewerker Desmond van Santen, die op Cuba aanwezig was om vanuit organisatorisch perspectief inspiratie op te doen voor het WK 2015. “We kregen een luid applaus. Men gaf aan dat het filmpje het gevoel gaf dat het WK in 2015 professioneel en serieus georganiseerd wordt. Dat is natuurlijk een mooi compliment!” Overigens hebben alle aanwezigen de film op USB-stick meegekregen. Thuis kunnen ze ‘m dus nog eens rustig terugkijken!

Mond-tot-mond reclame

Overigens zullen niet alle in Cuba aanwezige onderwaterfotografen ook naar het WK in Nederland afreizen. “In sommige landen kun je je kwalificeren via een nationaal kampioenschap, terwijl andere landen met een vast team werken”, licht Van Santen toe. “We hopen de deelnemers in Cuba in ieder geval te hebben geënthousiasmeerd, zodat zij anderen weer gaan overtuigen om in 2015 naar Nederland te komen. De mond-tot-mond reclame zal z’n werk moeten gaan doen!”