Pete Botman titelkandidaat WK Freediven

Over een maand begint het WK freediven in Kaş, Antalya, Turkije. Tijdens dit event zal Pete Botman Nederland op verschillende disciplines vertegenwoordigen. Hij maakt een goede kans om in zijn categorie wereldkampioen te worden.

Lees verder onder de foto

In 2019 heeft Pete de Nederlandse herenrecords voor alle diepte disciplines  gebroken bij de 2019 AIDA World Depth Championships in Ville-Franche, vlakbij Nice. Daarna is hij weer les gaan geven in Dahab, Egypte en zou in de zomer van 2020 weer terug naar Nederland komen om in Amsterdam gaan werken. Door de lockdown gebeurde dit niet en zat hij zat vast in Dahab. En gelukkig maar. Ondanks wat restricties met toegang tot het water, konden hij en andere freedivers in Dahab toch trainen. En dat ging heel goed, eind 2020 verbeterde Pete zelfs zijn PR van 83m naar 93m en heeft hij de bodem van de Dahab Blue Hole meerdere keren aangetikt. Het werd tijd om weer eens aan een WK mee te doen dacht Pete.

In voorjaar 2021 kwamen er geruchten dat een CMAS WK zou plaatsvinden in Kas, Turkije, daar hebben al veel wedstrijden plaatsgevonden. En CMAS had een nieuwe “Masters” categorie geïntroduceerd, waarbij duikers ouder dan 50 ingedeeld kunnen worden. (Pete is 57).

Met deze nieuwe Masters categorie zou het best kunnen zijn dat hij wereldkampioen in zijn leeftijdsgroep wordt. Hij gaat deelnemen in alle disciplines: Constant Weight, Constant Weight with Bifins, Free Immersion en Constant Weight without Fins.

Pete is met Russische freediving coach en nationale teamlid Olga Rodnova naar Kas verhuisd om zich voor te bereiden voor dit WK. Ondertussen geven zij daar les, maar doen dat minder hoe dichter bij het evenement. Het is belangrijk om je aan te passen aan de lokale condities voor een wedstrijd. Zo zag hij verschillende “blackouts” en “early turns” bij ervaren duikers tijdens het WK in Nice die maar een paar trainingen ter plaatse hadden gedaan voor hun wedstrijd. Het aan de oppervlakte in Kas nu 29 graden, maar dat kan plotseling  veranderen naar 25 graden op 30m diepte en dan nog naar 21 graden op 60m. Dat zijn de omstandigheden waar Pete aan moet wennen om een sterke prestatie te leveren begin oktober.

Meer weten over het WK freediven in Kas? Kijk dan op de site van de organisatie.